S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

3 ključne delnice v prometnem sektorju z velikim potencialom rasti

Željko Kos
10. 4. 2024
6 min read

V zadnjem času je prometni in logistični sektor postal eden od najpomembnejših stebrov svetovnega gospodarstva, ki razkriva številne zanimive naložbene priložnosti. Medtem ko svet postopoma prehaja od odzivanja na pandemične izzive k novim poslovnim normam, dinamična rast elektronskega poslovanja in svetovne trgovine predstavlja nove izzive in priložnosti za ključne akterje v tem sektorju. Ta tri podjetja s prihodki, ki segajo v milijarde dolarjev, ter naložbami v tehnologijo in trajnostne prakse ne oblikujejo le prihodnosti prometa, temveč ponujajo tudi privlačne možnosti za vlagatelje.

Če pogledamo njihovo uspešnost in načrte za nadaljnjo rast, razvoj v sektorju transporta in logistike kaže, da so ta podjetja na pragu novega obdobja inovacij in širitve, kar bi lahko odprlo pot do dobička tistim, ki se odločijo sodelovati na njihovi poti. V tem kontekstu se ob upoštevanju finančne uspešnosti, strateških naložb in zelenih pobud ta sektor zdi privlačno področje.

Union Pacific $UNP-0.8%

Družba Union Pacific je velikan na področju železniškem prometuki se ponaša z dolgo zgodovino in uspešnostjo v panogi. Od leta 2023 je podjetje upravljalo obsežno omrežje prog, ki se razteza na več kot 32 000 milj v zahodni polovici Združenih držav Amerike. Ta obseg podjetju omogoča učinkovito povezovanje večjih pristanišč s celinskimi trgi, zaradi česar je ključni akter v nacionalni in mednarodni logistiki. Leta 2023 je podjetje poročalo o solidnih prihodkih v višini 24,1 milijarde ki odražajo njegovo ključno vlogo v transportni in logistični verigi ter sposobnost prilagajanja dinamičnemu trgu.

UNP
$240.95 -$1.84 -0.76%
Target Price
239.39 (-0.65% Downside)

V zadnjem četrtletju leta 2023 je družba poročala o dobičku na delnico (EPS) V VIŠINI 2,71 USD, kar je kljub izzivom globalnih oskrbovalnih verig in nestanovitnemu gospodarstvu dober rezultat. Te številke kažejo, da podjetje ohranja finančno zdravje in učinkovitost. Za leto 2024 analitiki pričakujejo nadaljnjo rast, pri čemer se ocene prihodkov gibljejo med 25 milijard EUR, kar bi še dodatno okrepilo njegov položaj.

UNP
$240.95 -$1.84 -0.76%

Družba Union Pacific nenehno vlaga v nadgradnjo svoje infrastrukture in tehnologije, da bi ostala v vrhu železniških inovacij. Družba je napovedala, da namerava leta 2022 vložiti približno 3,3 milijarde dolarjev v razvoj in vzdrževanje svojega omrežja in voznega parka. Te naložbe ne bodo le izboljšale učinkovitosti in zanesljivosti storitev, temveč bodo prispevale tudi k bolj trajnostnemu delovanju v skladu z vse večjimi pričakovanji javnosti in strank glede odgovornosti. Ta osredotočenost na inovacije in trajnost je morda ključ do dolgoročnega uspeha in priteguje pozornost vlagateljev, ki iščejo delnice s potencialom rasti in pozitivnim vplivom na družbo.

FedEx $FDX+0.0%

Družba FedEx je v ospredju svetovnega logistike in dostave storitev, položaj, ki si ga je ustvaril z inovacijami in sposobnostjo prilagajanja spreminjajočim se potrebam trga. Leta 2023 je podjetje delovalo v več kot 220 državah in ozemljih, s čimer je postalo eno največjih in najbolj razširjenih logističnih omrežij na svetu. S floto več kot 650 letal in več deset tisoč vozili za kopenski prevoz FedEx v povprečju opravi več kot 14 milijonov pošiljk, kar dokazuje njegovo pomembno vlogo v svetovni dobavni verigi in e-trgovini.

FDX
$265.86 $0.02 +0.01%
Target Price
248.96 (-6.36% Downside)

Na finančnem področju se FedEx ponaša z dobrimi rezultati, ki odražajo njegov prevladujoč položaj in učinkovito upravljanje dejavnosti. Za leto 2023 je podjetje poročalo o prihodkih v višini več kot 90 milijarddolarjev, kar je znatno povečanje v primerjavi s prejšnjimi leti. K tej rasti je delno prispevala eksplozivna rast povpraševanja po storitvah elektronskega poslovanja, ki se je okrepila med pandemijo COVID-19 in se nadaljuje tudi v obdobju po njej. FedEx aktivno vlaga v širitev zmogljivosti in tehnološke inovacije, kar naj bi podprlo nadaljnjo rast.

FDX
$265.86 $0.02 +0.01%

Družba FedEx prav tako posveča veliko truda trajnostnemu razvoju in okoljski odgovornosti, kar je ključno za dolgoročno ohranjanje njenega ugleda in konkurenčnosti. Družba si je zastavila ambiciozen cilj doseči ogljično nevtralnost do leta 2040 in namerava vložiti več kot 2 milijardi dolarjev v pobude, povezane z elektrifikacijo vozil, trajnostnim letalskim gorivom in energetsko učinkovitostjo. Ti ukrepi ne le izboljšujejo okoljske vpliv, temveč tudi pomagajo zagotoviti prihodnjo uspešnost podjetja, saj se odziva na vse večje povpraševanje potrošnikov in podjetij po bolj zelenih in trajnostnih dobavnih verigah.


ZTO Express $ZTO-1.2%

Podjetje ZTO Express je eden od vodilnih kitajskih logističnih vodilno kitajsko podjetje za ekspresno dostavo in kurirske storitve, specializirano za ekspresno dostavo in druge logistične storitve. Z več kot 30 000 storitev storitvenih centrov in podružnic po vsej Kitajski ter močno prisotno na mednarodnem trgu, ZTO obdeluje ogromno količino pošiljk, ki je presegla 12 milijard dostavljenih paketov v letu 2022. Ta podatek ponazarja ključno vlogo, ki jo ima podjetje na ogromnem in hitro rastočem kitajskem trgu e-trgovine, ter njegovo sposobnost ohranjanja konkurenčnosti v zahtevnem in zelo konkurenčnem okolju.

Finančno ZTO Express uživa zdravo rast in dobičkonosnost, kar odraža njegovo učinkovito strategijo in sposobnost prilagajanja dinamičnim tržnim razmeram. Za leto 2023 je podjetje poročalo o prihodkih v višini približno 5,4 milijarde dolarjev ,kar pomeni znatno letno rast. Dobičkonosnost podjetja podpirajo inovativne tehnologije in optimizacija logističnih procesov za zmanjšanje stroškov in povečanje učinkovitosti dostave.

ZTO
$21.34 -$0.27 -1.25%

Družba ZTO Express aktivno vlaga v razvoj in inovacije, da bi ohranila svoj vodilni položaj in podprla svojo dolgoročno rast. V letu 2022 je podjetje napovedalo načrte za nadaljnjo širitev svojega logističnega in distribucijskega omrežja, vključno z uvedbo napredne avtomatizacije in pametnih logističnih tehnologij. Cilj teh strateških odločitev je izboljšati storitve za stranke in operativno učinkovitost, kar naj bi pomagalo ohraniti konkurenčno prednost družbe ZTO v rastoči in zahtevni panogi. Poleg tega, s pogledom, usmerjenim v svetovne trge, podjetje ZTO širi svoje mednarodne dejavnosti, kar kaže na njegovo željo, da postane vodilno na področju logistike in hitre dostave po vsem svetu.

Opozorilo: Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno sami opravite temeljito analizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.