S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

3 cestovní akcie, které za poslední rok vyrostly o více než 30 %

Redakce Bulios
16. 4. 2024
6 min read

V roce 2024 se očekává značné oživení cestovního průmyslu, což představuje zajímavou příležitost pro investory. Se zlepšujícím se ekonomickým prostředím a uvolňováním restrikcí zavedených během pandemie COVID-19 se cestovní akcie nacházejí v pozici, kdy mohou výrazně těžit z rostoucí poptávky po mezinárodních i domácích cestách.

Tento trend je podporován očekávaným nárůstem spotřeby a zvýšeným zájmem o turistické destinace, které byly v minulých letech méně dostupné. Navíc, s rozvojem nových technologií a zlepšením služeb se otevírají nové možnosti pro cestovní firmy, které se adaptují na změněné chování spotřebitelů. Sektory jako letecká doprava a hotelnictví mohou očekávat obnovení předpandemických úrovní poptávky, což přispěje k celkovému oživení průmyslu.

Booking Holdings $BKNG+0.6%

Booking Holdings, gigant v oblasti online cestovních rezervací, který provozuje platformy jako Priceline, Kayak a další, vykázal v posledních finančních zprávách významný růst. Za rok 2023 tržby činily 21,3 miliardy dolarů, což je o 25 % více než v předchozím roce. Tento nárůst je odrazem obnoveného zájmu o mezinárodní cestování.

BKNG
$3,598.41 $21.03 +0.59%
Fair Price: $9,277.38
Htzrzskv: 5.88%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

V prvním čtvrtletí roku 2024 pokračovala pozitivní dynamika, když Booking Holdings hlásil nárůst čistého zisku o 20 % meziročně, dosahující 800 milionů dolarů. Tento výsledek překonal očekávání analytiků, kteří předpovídali stabilnější tempo růstu. Akcie společnosti reagovaly pozitivně a vzrostly o 8% v den oznámení výsledků. Tento růst byl podpořen nejen silnějšími finančními výsledky, ale i zvýšenou důvěrou investorů ve strategii společnosti a její schopnost adaptace na měnící se trh.

BKNG
$3,598.41 $21.03 +0.59%

Pro budoucnost Booking Holdings nastavuje ambiciózní cíle. Vedení společnosti očekává, že rok 2024 uzavře s celkovým příjmem přesahujícím 12 miliard dolarů, což by představovalo meziroční nárůst o 18%. Tento optimismus je podložen pokračujícím oživením globálního cestovního ruchu a strategickými investicemi do technologických inovací, které zlepšují uživatelskou zkušenost na jejich platformách. Rozšíření nabídky služeb a geografická expanze jsou klíčové aspekty, které by měly pomoci dosáhnout těchto cílů a udržet vedoucí pozici společnosti.

Airbnb $ABNB+1.4%

Airbnb, platforma pro sdílení domova, která transformovala trh s krátkodobými pronájmy, vykázala v roce 2023 silný finanční růst. Příjmy společnosti vzrostly meziročně o 18 % na 9,9 miliardy dolarů, což svědčí o rostoucí popularitě alternativních ubytovacích možností ve srovnání s tradičními hotely. Tento nárůst byl zejména patrný ve třetím čtvrtletí, kdy příjmy dosáhly 3,4 miliardy dolarů, což představuje nejvyšší čtvrtletní příjem v historii společnosti.

ABNB

Airbnb

ABNB
$162.00 $2.29 +1.43%
Fair Price: $333.74
Bmeznxly: 09.98%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

V reakci na rostoucí poptávku po autentických cestovních zážitcích Airbnb rozšířila svou nabídku o Experiences, což jsou jedinečné aktivity pořádané místními hostiteli. Do konce roku 2024 plánuje společnost zdvojnásobit počet těchto zážitků, čímž poskytne uživatelům více než 50 000 možností po celém světě. V souvislosti s touto expanzí se očekává, že segment Experiences vygeneruje dalších 800 milionů dolarů příjmů, což by znamenalo téměř 15% příspěvek k celkovým ročním příjmům.

ABNB

Airbnb

ABNB
$162.00 $2.29 +1.43%

Navzdory těmto úspěchům čelí Airbnb několika výzvám, včetně regulací trhu a konkurence. V roce 2023 společnost zaplatila pokutu ve výši 10 milionů dolarů za klamání zákazníků týkající se zobrazování cen ve špatné měně. Aby překonala tyto překážky, Airbnb zavádí transparentnější cenové politiky a posiluje své právní a regulační týmy. Tímto způsobem společnost usiluje o udržení důvěry svých zákazníků a o posílení svého postavení s cílem udržet si výhody prvního hráče v průběhu nadcházejících let.

Trip.com Group $TCOM+1.1%

Trip.com Group, přední čínská online cestovní agentura, zaznamenala po uvolnění restrikcí COVID-19 rychlý nárůst poptávky po cestovatelských službách. V roce 2023 firma hlásila rekordní příjmy ve výši 6,2 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 111 %. Značný podíl na tomto růstu měly zejména domácí cesty, které tvořily více než 60 % celkových rezervací společnosti, reflektující obnovu důvěry čínských spotřebitelů v bezpečnost cestování.

V prvním čtvrtletí roku 2024 Trip.com pokračovala ve svém pozitivním trendu s dalším nárůstem příjmů. Firma také oznámila, že její mezinárodní rezervace vzrostly o 50 % ve srovnání s předchozím rokem, což signalizuje rostoucí chuť čínských turistů prozkoumat zahraniční destinace po letech omezení. Tento trend je podpořen strategií společnosti rozšířit své služby mimo Asii a proniknout do nových trhů v Evropě a Severní Americe.

TCOM

Trip.com

TCOM
$53.87 $0.57 +1.07%

Pro budoucí růst Trip.com Group klade důraz na inovace a technologický rozvoj. Společnost investovala více než 500 milionů dolarů do vývoje nových technologií pro personalizaci zážitků zákazníků a zefektivnění procesu rezervací. Tato investice má zásadní význam pro udržení konkurenční výhody v rychle se měnícím cestovním průmyslu, kde digitalizace a zákaznická zkušenost hrají stále větší roli. S těmito kroky si Trip.com upevňuje pozici jako lídr v oblasti inovací na globálním trhu s cestovními službami.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.