S&P 500 ^GSPC 5,103.81 -0.24%
Tesla TSLA $187.47 -3.39%
Meta META $437.36 +1.10%
Apple AAPL $174.90 +0.81%
Microsoft MSFT $399.22 -0.75%
Alphabet GOOG $168.36 +0.27%
Nvidia NVDA $877.05 -0.06%
Amazon AMZN $180.93 -0.02%

3 potovalne delnice, ki so v zadnjem letu zrasle za več kot 30 %

Dragoslav Golob
16. 4. 2024
5 min read

Pričakuje se, da si bo potovalna industrija leta 2024 močno opomogla, kar je zanimiva priložnost za vlagatelje. Z izboljšanjem gospodarskega okolja in sprostitvijo omejitev, uvedenih med pandemijo COVID-19, lahko delnice potovalnih podjetij znatno izkoristijo naraščajoče povpraševanje po mednarodnih in domačih potovanjih.

Ta trend podpirata pričakovano povečanje potrošniške porabe in povečano zanimanje za turistične destinacije, ki so bile v zadnjih letih manj dostopne. Poleg tega se z razvojem novih tehnologij in izboljšanjem storitev potovalnim podjetjem odpirajo nove priložnosti, da se prilagodijo spreminjajočemu se vedenju potrošnikov. Sektorji, kot sta letalski promet in hotelirstvo, lahko pričakujejo vrnitev povpraševanja na raven pred pandemijo, kar bo prispevalo k splošnemu okrevanju industrije.

Booking Holdings $BKNG-0.1%

Booking Holdings, velikan na področju velikan na področju spletnih rezervacij potovanj, ki upravlja platforme, kot so Priceline, Kayak in druge, je v zadnjih finančnih poročilih poročal o znatni rasti. Za leto 2023 so prihodki znašali 21,3 milijarde evrov, kar je 25 % več kot prejšnje leto. Ta rast odraža obnovljeno zanimanje za mednarodna potovanja.

BKNG
$3,510.86 -$3.94 -0.11%
Fair Price: $6,171.61
Faxoukqp: 8.88%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Pozitiven zagon se je nadaljeval tudi v prvem četrtletju leta 2024, saj je Booking Holdings poročal o povečanju čistega dobička o 20 % v primerjavi s prejšnjim letom in dosegel 800 milijonov dolarjev. Ta rezultat je presegel pričakovanja analitikov, ki so napovedovali enakomernejšo stopnjo rasti. Delnice podjetja so se pozitivno odzvale in se na dan objave rezultatov povečale za 8 %. K tej rasti niso prispevali le boljši finančni rezultati, temveč tudi povečana zaupanje vlagateljev v strategijo podjetja in njegovo sposobnost prilagajanja spreminjajočemu se trgu.

BKNG
$3,510.86 -$3.94 -0.11%

Booking Holdings si je za prihodnost zastavil ambiciozne cilje. Vodstvo pričakuje, da bo leto 2024 zaključilo s skupnimi prihodki, ki bodo presegli 12 milijard kar bi pomenilo 18-odstotno povečanje na letni ravni. Ta optimizem podpirajo nadaljnje okrevanje svetovne potovalne industrije in strateške naložbe v tehnološke inovacije, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo na njihovih platformah. Razširitev ponudbe storitev in geografska širitev sta ključna vidika, ki naj bi pomagala doseči te cilje in ohraniti vodilni položaj podjetja.

Airbnb $ABNB-0.4%

Airbnb, platforma za souporabo stanovanj, ki je preoblikovala trg kratkoročnih najemov, je v letu 2023 poročala o močni finančni rasti. Prihodki podjetja so se na letni ravni povečali za 18 % na 9,9 milijarde dolarjev, kar odraža vse večjo priljubljenost alternativnega v primerjavi s tradicionalnimi hoteli. Ta rast je bila še posebej očitna v tretjem četrtletju, ko so prihodki dosegli 3,4 milijarde dolarjev, kar je največji četrtletni prihodek v zgodovini podjetja.

ABNB

Airbnb

ABNB
$161.61 -$0.64 -0.39%
Fair Price: $50.39
Qhlwxykw: 01.57%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Airbnb je kot odgovor na vse večje povpraševanje po pristnih potovalnih izkušnjah razširil svojo ponudbo na doživetja, ki so edinstvene dejavnosti, ki jih gostijo lokalni gostitelji. Do konca leta 2024 namerava podjetje podvojiti število teh doživetij, s čimer bo uporabnikom ponudilo več kot 50.000 priložnosti. po vsem svetu. V povezavi s to širitvijo naj bi segment Experiences ustvaril dodatnih 800 milijonov dolarjev prihodkov, kar bi predstavljalo skoraj 15-odstotni prispevek k skupnim letnim prihodkom.

ABNB

Airbnb

ABNB
$161.61 -$0.64 -0.39%

Kljub tem uspehom se Airbnb sooča s številnimi izzivi, vključno s tržnimi predpisi in konkurenco. Leta 2023 je podjetje plačalo 10 milijonov dolarjev globe zaradi zavajanja strank glede prikazov cen. v napačni valuti. Za premagovanje teh ovir Airbnb izvaja preglednejše cenovne politike ter krepi svoje pravne in regulativne ekipe. Pri tem si podjetje prizadeva ohraniti zaupanje svojih strank in utrjuje svoj položaj, da bi v prihodnjih letih ohranilo prednost prvega ponudnika.

Trip.com Group $TCOM-0.3%

Trip.com Group, vodilni ponudnik storitev na področju kitajski spletni portal potovalna agencija, je po sprostitvi omejitev COVID-19 zaznala hitro povečanje povpraševanja po potovalnih storitvah. Leta 2023 je podjetje poročalo o rekordnih prihodkih v višini 6,2 milijarde dolarjev, kar je povečanje za 111 %. K tej rasti so največ prispevala domača potovanja, ki so predstavljala več kot 60 % vseh rezervacij vseh rezervacij družbe, kar odraža ponovno zaupanje kitajskih potrošnikov v varnost potovanj.

V prvem četrtletju leta 2024 je podjetje Trip.com nadaljevalo pozitiven trend z nadaljnjo rastjo prihodkov. Podjetje je tudi poročalo, da so se njegove mednarodne rezervacije v primerjavi s prejšnjim letom povečale za 50 %, kar kaže na vse večji apetit kitajskih turistov po raziskovanju tujih destinacij po letih omejitev. Ta trend je podprt s strategijo podjetja, da razširi svoje storitve zunaj Azije in prodreti na nove trge v Evropi in Severni Ameriki.

TCOM

Trip.com

TCOM
$49.00 -$0.12 -0.25%

Za prihodnjo rast skupina Trip.com Group poudarja inovacije in tehnološki razvoj. Podjetje je v razvoj novih tehnologij vložilo več kot 500 milijonov dolarjev. tehnologije za personalizacijo uporabniške izkušnje in racionalizacijo postopka rezervacije. Te naložbe so kritično za ohranitev konkurenčne prednosti v hitro spreminjajoči se potovalni industriji, v kateri imata digitalizacija in uporabniška izkušnja vse pomembnejšo vlogo. S temi ukrepi Trip.com utrjuje svoj položaj vodilnega inovatorja na svetovnem trgu potovanj.

Opozorilo: Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito samoanalizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.