S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 gyógyszeripari részvény, amelyek eladását érdemes megfontolni

Bandi Császár
19. 4. 2024
7 min read

Az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy egyes gyógyszeripari vállalatok részvényei jelentősen megnövekedett kockázatot jelentenek. A fokozott szabályozói ellenőrzés és az ágazat növekvő versenye jelentős nyomás alá helyez néhány céget. Gazdasági és piaci tényezők, mint például a szabadalmi védelem változásai és az árháborúk tovább bonyolítják a helyzetet.

Olvasson tovább, hogy megtudja, miért érdemes megfontolni három konkrét vállalat részvényeinek eladását, amelyek nehéz helyzetben vannak, és amelyek jövőbeli kilátásai nem ígéretesek.

Moderna $MRNA-0.5%

A Moderna, egy amerikai biotechnológiai vállalat, amely egy vakcina gyors kifejlesztésének köszönhetően vált jelentős szereplővé a COVID-19 ELLENANYAGÁNAK KIFEJLESZTÉSÉVEL, most a csökkenő eladások kihívásaival néz szembe. A vállalat bevételei 2023-ban jelentősen visszaestek, 6,8 milliárd dollárra a 2022-es 19,3 milliárd dollárhoz képest. Ez a csökkenés nagyrészt a következőknek köszönhető a kereslet csökkenése COVID-19 vakcináik iránti kereslet csökkenése miatt, ami jelentős változásokat eredményezett a vállalat pénzügyi helyzetében. A 2022-ben még pozitív nyereség 2023-ban 4,7 milliárd dolláros nettó veszteséggé változott.

MRNA
$125.00 -$0.59 -0.47%
Fair Price: $41.87
Dqiyldxl: 75.27%
Undervalued
Overvalued
Dostupné pouze členům Bulios Black

Erre a helyzetre válaszul Moderna új célokat tűzött ki 2024-re, amikor is körülbelül 4 milliárddolláros bevételt tervez elérni a légzőszervi franchise-ból. Ez a cél a vállalat azon törekvését tükrözi, hogy portfólióját a pandémiás vakcinákon túlra is diverzifikálja, és stabilizálja pénzügyi eredményeit. E tervek ellenére azonban sok elemző szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy ezek a célok elérhetők lesznek-e, tekintettel a jelenlegi piaci környezetre és a gyorsan erősödő versenytársakkal szembeni piaci részesedésvesztésre.

MRNA
$125.00 -$0.59 -0.47%

A Moderna pénzügyi mutatói tovább romlik befektetési profilját. A vezető értékelési mutatók, mint például a P/E negatívak, és a 9,47-es határidős ár/értékesítési (P/S) arány, amely az elmúlt 12 hónap során 5,99-ről 5,99-re csökkent, azt sugallja, hogy a vállalat túlértékeltségét a részvények értékeltségét. Ez a tényező, valamint az osztalék hiánya, amely bizonytalan időszakokban támogatná a befektetőket, kevésbé vonzóvá teszi a Moderna részvényeit a gyógyszeripari ágazat más, stabilabb hozamokat és osztaléknövekedést kínáló vállalataihoz képest.

Acadia Pharmaceuticals $ACAD-0.2%

Az Acadia Pharmaceuticals, a központi idegrendszeri rendellenességek gyógyszereinek fejlesztésére összpontosító vállalat. idegrendszeri betegségek kezelésére, jelentős kihívásokkal nézett szembe az utóbbi időben. A közelmúltban a skizofrénia kezelésére tervezett pimavanserin gyógyszer 3. fázisú klinikai vizsgálatának sikertelenségéről szóló hírek jelentősen csökkentették a befektetők bizalmát. A vállalat részvényei a bejelentést követő héten több mint 20%-os eséssel reagáltak. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a részvények árfolyama 31%-kal esett vissza az elmúlt héten. az elmúlt öt évben ami kérdéseket vetett fel a vállalat jövőjét illetően.

2024-re Acadia ambiciózus bevételi célokat tűzött ki: a DAYBUE nettó árbevételét 370-420 millió dollárra, a NUPLAZID árbevételét pedig 560-590 millió dollárra várja. Ezeket a célokat annak ellenére tűzték ki, hogy aParkinson-kór pszichózisának kezelésére szolgáló NUPLAZIDhatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban korábban kérdések merültek fel.Ezek az optimista becslések azonban szöges ellentétben állnak a közelmúltbeli eredményekkel, és az elemzők attól tartanak, hogy ezek nem lehetnek reálisak.

ACAD
$17.05 -$0.03 -0.18%

Egy másik aggasztó szempont az Acadia Pharmaceuticals részvénytulajdonosi struktúrája. A majdnem nem létező részesedéssel a bennfentesek tulajdonában lévő részvények 0,49%-a, míg a 99,57%-ot birtokló domináns intézményi tulajdonosok aggályokat vetnek fel a vezetés valódi elkötelezettségét illetően a vállalat hosszú távú sikere iránt. Ez a megoszlás a vállalat saját portfóliójába és stratégiájába vetett bizalom hiányát jelezheti.

Royalty Pharma $RPRX-1.2%

A Royalty Pharma, amely gyógyszeripari és biotechnológiai befektetésekre specializálódott. royalties, most olyan pénzügyi kihívásokkal teli helyzetben van, amely aggodalmat kelt a befektetőkben. A vállalat teljes adósságállománya a legutóbbi negyedévben elérte a 6,14 milliárd dollárt, míg a szabad cash flow 777 millió dollár. Ez a egyensúlyhiány az adósság és a rendelkezésre álló készpénzállomány között -4,90 milliárd dollár körüli negatív nettó készpénzpozíciót eredményez. A vállalat 2022-ben 187,19 millió dollár kamatot fizetett, ami az adózás előtti eredményének közel 16%-át jelenti, ami jelentős pénzügyi terhet jelez.

Ezen túlmenően a részvények Royalty Pharma 37,66%-os hígulást szenvedett el az előző évhez képest , így aforgalomban lévő részvények száma mintegy 324 millióról 446,69 millióra nőtt.Ez a hígulás negatív hatással lehet a meglévő részvényesekre, mivel csökkenti a nyereségből való részesedésüket. Ez a stratégia aggasztó lehet a befektetéseik stabilitását és biztonságát kereső befektetők számára, és a Társaság befektetési stratégiájába vetett bizalom csökkenéséhez vezethet.

RPRX
$28.41 -$0.35 -1.22%

További aggodalomra ad okot, hogy a Royalty Pharma részvényeinek csökkenése közel 40 % a hígulás és más piaci tényezők következtében. Ez a csökkenés néhány pozitív pénzügyi eredmény ellenére következett be, és mélyebb problémákat tükrözhet a vállalat pénzügyi és működési modelljében. Az ilyen nagy adósságállomány és a folyamatos hígulás miatt a befektetőknek gondosan mérlegelniük kell a Royalty Pharma részvényeinek tartásával járó lehetséges kockázatokat, különösen egy volatilis piaci környezetben.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson sok inspirációt találhat, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése az Ön feladata, ezért mindig végezzen saját alapos elemzést.

Forrás: Bulios, Bulios, Bulios, Bulios, Bulios.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.