S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Technologie budoucnosti - Lidar a přední výrobce Luminar

Autonomního řízení a bezpečnost vozidel...Pokud jde o řízení a bezpečnost automobilů, většina dnešních vozů používá senzory včetně kamer a radarů, které pomáhají řídit funkce, jako je automatické nouzové brzdění a asistent pro udržování auta v jízdním pruhu. Nyní se však objevila nová technologie, která slibuje posunout inteligenci automobilů na další úroveň: lidar (Light Imaging Detection and Ranging).

 

 

Lidar v podstatě využívá laserové snímání světla k tomu, aby pomohl automobilu vytvořit 3D mapu jeho okolí. Lidar pomáhá automobilům "vidět", což zvyšuje jejich bezpečnost. Tato technologie má však zároveň potenciál zcela změnit způsob, jakým přemýšlíme o řízení a v budoucnu dokonce potenciálně vytvořit vozidla, která se vyhnou jakékoliv dopravní nehodě.

 

Názory na to, zda jsou samořízená auta součástí nějaké dystopické orwellovské budoucnosti, nebo zda jsou jen logickým vývojem spojení lidí a strojů, se jistě liší. Bez ohledu na to však nenajdete mnoho automobilů, které by tyto výkonné laserové senzory používaly, a to z jednoho prostého důvodu: jsou příliš drahé. 

 

Vysoká cena technologie v rané fázi vývoje znamená, že plně autonomní vozidla jsou pro širokou veřejnost finančně nedostupná. Společnost Luminar však tvrdí, že se to jednou změní. Je jednou z několika společností, které se zabývají lidary a tvrdí, že našla kreativní způsoby, jak ohýbat světlo a využívat technologie, jako jsou síťové procesory, aby snížily cenu přístrojů bez obětování výkonu.

 


Luminar je lídrem v oblasti lidaru: je to jediná společnost, která má v současné době uzavřenou smlouvu na výrobu produktu. Má také tržní kapitalizaci 6 miliard dolarů, přestože v loňském roce dosáhla tržeb pouze 14 milionů dolarů (nezapomeňte, že jsem říkal, že je ještě brzy 😅). Proto jen 14 milionů...

 

Švédská automobilka Volvo uzavřela se společností Luminar partnerství, jehož cílem je od roku 2022 využívat lidar v nových vozidlech schopných jízdy po dálnici bez jakéhokoliv použití řidiče za volantem. To zahrnuje připravovaný model Polestar 3 z nové divize elektromobilů Volvo a také řadu dalších vozů značky Volvo.

 

To není malá podpora. Zbytek balíku lidarů je zatím ve fázi vývoje a nemá žádné zakázky. Senzor Iris společnosti Luminar používá lasery o vlnové délce 1550 nm oproti vlnovým délkám 950 nm, které používají konkurenti. Podle kritiků je hlavní nevýhodou laserů s vlnovou délkou 1550 nm to, že vyžadují použití exotičtějších polovodičů, jako je arsenid india a galia, které jsou obvykle dražší. 

 

Kratší vlnové délky jsou ale mnohem nebezpečnější z hlediska bezpečnosti očí. Bez ohledu na technologický přístup jsou akcie společností zaměřených na technologii lidar v poslední době pod prodejním tlakem a $LAZR+0.7% není výjimkou: Luminar se od počátku roku propadl zhruba o 50 %.

 

Příslib technologie lidaru spolu s podporou téměř všech významných výrobců automobilů však pro investory představuje ideální čas na to, aby si tuto oblast důkladně prověřili a zorientovali se v ní. Popřípadě i zainvestovali 😉

 

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

👌

😄

yes, naprostý souhlas 🙏 Lidar je technologie budoucnosti a je mi líto každého, kdo to nevidí

👍