S&P 500 ^GSPC 5,069.31 -0.92%
Tesla TSLA $185.42 -4.45%
Microsoft MSFT $395.78 -1.61%
Alphabet GOOG $166.06 -1.10%
Nvidia NVDA $868.44 -1.04%
Amazon AMZN $179.28 -0.93%
Meta META $431.20 -0.33%
Apple AAPL $173.47 -0.02%

Vývojář her Epic Games: „Lidé ztratili zájem o metaverse.“ Co to znamená pro společnosti Meta, Apple a další?

Technologické společnosti, jako je Facebook, mateřská společnost Meta $FB+0.5% a Microsoft $MSFT-1.6%, investují obrovské peníze do svých plánů na metaverse, 3-D virtuální svět, kterými jsou doslova posedlí. Zatím se ale žádnému uspokojivému výsledku neblíží a proto mnoho lidí v čele s viceprezidentem společnosti Epic Games projekt odsuzuje. 

Je Metaverse budoucností nebo nepovedeným projektem? 

„Lidé ztratili zájem o metaverze, protože postavy v něm vypadají jako z kresleného filmu, ale bez nohou,“ řekl pro Marc Petit, viceprezident Epic Games a generální manažer Unreal Engine. „Chci říct, kdo to chce být? To není atraktivní."

Petitova kritika je nepříliš zastřeným odkazem na platformu Meta „Horizon Worlds“. Primární metaverzní zkušenost společnosti, „Horizon Worlds“, obsahuje avatary bez nohou a grafiky, které jsou daleko od těch, které najdete v moderních velkorozpočtových videohrách. A právě tento druh projektů by mohl uživatele z dlouhodobého hlediska odradit. 

https://youtu.be/02kCEurWkqU

Jsme roky daleko od metaversu, který nám byl slíben

Zájem o metaverse mezi velkými korporacemi je obrovský. Meta $FB+0.5%dokonce změnila svůj název, aby signalizovala své zaměření na metaverse, zatímco Microsoft $MSFT-1.6% zkoumá způsoby, jak ji využít pro zábavu i práci. Google $GOOG-1.1% také vyjádřil zájem o tento koncept a Apple $AAPL+0.0% údajně pracuje na vlastním headsetu pro rozšířenou realitu, který by mohl být představen koncem tohoto roku. 

Ale způsob, jakým byl metaverze doposud nabízen spotřebitelům, byl neurčitý a plný vzdálených technologií. Co máme nyní, je daleko vzdálené původním cílům. 

A co víc, existují známky toho, že i mladí lidé metaverse chápou nejasně. Podle nejnovější zprávy Piper Sandler jen 26 % dospívajících má nějaký druh zařízení VR, pouze 5 % jej používá denně a 17 % jej používá týdně. A co víc, 50 % dospívajících si metaversem buď není jistých, nebo nemá v úmyslu kupovat zařízení VR. To je pro budoucí fungovaní metavers a dalších podobných projektů velký problém, který budou společnosti muset co nejdříve vyřešit. 

Jedna věc je však jasná a to, že se skutečného metaversu v dohlédne době nedočkáme. Na závěr upozorním, že se nejedná o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Metaverse se věnoval analytik Daniel Howley.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 724 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

moc v metavers nevěřím, ale budu rád když to pro tyhle společnosti nějak dopadne :))

Pokud bych si měl vybrat nějakou metavers akcie, byl by to nejspíše $FB+0.5%, taky tak nějak tajně doufám, že už někdy okolo roku 2030 bychom se mohli dočkat uspokojivých výsledků.

$FB+0.5% to přece musí nějak zužitkovat, přece neinvestuje do metavers miliardy jen tak pro nic za nic...