S&P 500 ^GSPC 5,101.13 -0.29%
Tesla TSLA $188.96 -2.62%
Alphabet GOOG $168.92 +0.61%
Microsoft MSFT $400.04 -0.55%
Apple AAPL $172.76 -0.43%
Amazon AMZN $181.50 +0.30%
Nvidia NVDA $874.97 -0.30%
Meta META $431.40 -0.28%

4 fakta, která dokazují, že je bitcoin stále katastrofálně škodlivý pro životní prostředí

Věděli jste, že Bitcoin spotřebuje tolik energie a vyprodukuje tolik elektrického odpadu jako středně velká země? Bitcoin $BTC/USD je dlouhodobě kritizován za svou značnou ekologickou stopu. Někteří se snaží oponovat tím, že přechod na obnovitelné zdroje pomůže snížit jeho spotřebu uhlíku. Pravdou však je, že těžba bitcoinu stále spotřebovává obrovské množství energie a obnovitelné zdroje jsou jen malou částí celého příběhu. Zde jsou čtyři důvody, proč se musíme postavit čelem k ekologickým problémům Bitcoinu.

 


1. Uhlíková stopa bitcoinu je větší než uhlíkové stopy mnoha zemí

Podle platformy Digiconomist, která se zabývá výzkumem nezamýšlených důsledků digitálních trendů, spotřebuje těžba bitcoinů ročně tolik energie jako jedna malá země. Jeho uhlíková stopa je přibližně stejná jako u Rumunska. Pro představu, v Rumunsku žije téměř 20 milionů lidí.

 

Těžba bitcoinu, způsob, jakým se v síti ověřují transakce a vyrábějí nové bitcoiny, je ze své podstaty energeticky náročná. Bitcoin není podporován centrální autoritou, jako je banka nebo vláda, což znamená, že potřebuje jiný způsob ověřování transakcí, aby se zabránilo chybám a podvodům.

 

Zde přichází na řadu těžba. Aniž bychom zacházeli do přílišných podrobností, těžaři musí řešit složité matematické hádanky, aby získali právo vytvořit nový blok v řetězci. Říká se tomu model těžby proof-of-work.

 

S rostoucí hodnotou bitcoinu se těžba stává lukrativnější a existuje větší ekonomická motivace k řešení hádanek. To znamená, že těžební společnosti investují do ještě většího výpočetního výkonu, proto jste pravděpodobně viděli obrázky obrovských těžebních farem s řadami a řadami strojů.

 

Každý den však lze vyrobit jen omezený počet bitcoinů. Takže jakmile je v provozu více těžařů, skládačka se automaticky stává obtížnější, což zpomaluje výrobu. Bitcoin jednoduše není navržen tak, aby byl energeticky efektivní. Naopak, neustále rostoucí spotřeba energie je zabudována do DNA Bitcoinu.

 

2. Americká domácnost spotřebuje za dva měsíce přibližně stejné množství energie jako Bitcoin za jednu transakci.

Pokud se zamyslíme nad jednotlivými transakcemi, a ne nad roční spotřebou, je ještě jasnější, proč jsou ekologové znepokojeni. Průměrná bitcoinová transakce spotřebuje 1 785,5 kilowatthodiny, což zhruba odpovídá energii potřebné k napájení americké domácnosti po dobu 61,2 dne.


Podíváme-li se na to z jiného úhlu pohledu, pak podle Digiconomistu má jeden Bitcoin stejnou uhlíkovou stopu jako 1 879 709 transakcí Visa. Nejvíce znepokojující na těchto číslech je skutečnost, že spotřeba energie Bitcoinu roste. 

 

V době, kdy se mnoho zemí a průmyslových odvětví snaží snižovat svou uhlíkovou stopu a snižovat spotřebu energie, náklady na energii potřebnou k udržení provozu největší světové kryptoměny rostou.

 

3. Obnovitelná energie představuje méně než 40 % spotřeby Bitcoinu.

Často se objevuje argument, že obnovitelná energie vytáhne Bitcoin z bryndy. Nejnovější výzkum Cambridgeské univerzity o dopadu kryptoměnového průmyslu na životní prostředí však ukázal, že pouze 39 % těžby proof-of-work je poháněno obnovitelnými zdroji.

 

Tyto údaje neberou v úvahu změny, které vyplynou z čínského omezení těžby kryptoměn. Plný dopad tohoto kroku však zatím není jasný. Někteří těžaři se přesunuli do USA, kde je kladen důraz na obnovitelné zdroje, ale jiní se přesunuli do zemí, jako je Kazachstán, kde fosilní paliva stále vládnou.

 

Navíc i v USA je spousta těžařů bitcoinů, kteří nevyužívají obnovitelné zdroje. Například podle Techspotu těžební společnost Stronghold v Pensylvánii právě koupila elektrárnu Scrubgrass, která se potýká s problémy a je poháněna odpadním uhlím. Stronghold tvrdí, že bude přeměňovat odpadní uhlí státu na energii pro těžbu Bitcoinu.


Nejedná se o jediný příklad, kdy těžaři kryptoměn kupují upadající elektrárny na fosilní paliva a znovu je uvádějí do provozu. To je v rozporu s postupným rušením těchto továren ve prospěch obnovitelných zdrojů energie.

 

V případě společnosti Stronghold se ekologové obávají, že odpadní uhlí - zbytky z těžby uhlí - může vyluhovat škodlivé chemikálie do okolní půdy a vodních zdrojů. A při jeho spalování stále vzniká oxid uhličitý.

 

Právě teď, kdy je jen málo pobídek k jinému postupu, se těžaři bitcoinů pravděpodobně rozhodnou pro nejlevnější zdroj energie. Někdy to bude obnovitelný zdroj, ale jen někdy.

 

4. Těžba bitcoinů produkuje tolik odpadu jako Nizozemsko

Kromě vysoké spotřeby energie produkuje těžba bitcoinů také obrovské množství elektronického odpadu (e-odpadu). Z výzkumu zakladatele společnosti Digiconomist Alexe de Vriese publikovaného v časopise Resources, Conservation & Recycling vyplývá, že na Bitcoin připadá více než 24 kilotun elektronického odpadu ročně. 

 

To je přibližně stejná úroveň elektronického odpadu jako v Nizozemsku. Elektronický odpad je problematický z několika důvodů. Zaprvé je omezená dostupnost některých zdrojů, jako je křemen a silikon, které se používají při výrobě čipů. Za druhé, při vyhazování elektronických zařízení mohou následně unikat toxické chemikálie a těžké kovy do naší půdy a vodních zdrojů.

 

Těžaři bitcoinů používají velmi specifický hardware, který nelze snadno znovu použít a rychle zastarává. De Vries odhaduje, že zařízení používaná těžaři vydrží přibližně 18 měsíců. To znamená, že spousta hardwaru je použita a rychle opět vyhozena.


Náklady Bitcoinu na životní prostředí nelze ignorovat

Zastánci bitcoinu tvrdí, že sociální přínosy bitcoinu - například to, že miliardy lidí na světě, kteří nemají bankovní účet, mají přístup k finančním službám - převažují nad environmentálními náklady. 

 

Navíc se domnívají, že nejenže obnovitelné zdroje pomáhají snižovat uhlíkovou stopu populární kryptoměny, ale že Bitcoin také pomůže stimulovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie po celém světě.

 

Možná mají pravdu, ale je také těžké nepovažovat Bitcoin za velký starý náklaďák, který chrlí výpary, protože ho předjíždějí rychlejší a ekologičtější modely. Kryptoměnové burzy praskají ve švech s alternativami Bitcoinu.

 

 Mnoho novějších kryptoměn využívá ekologičtější modely těžby, které by ekologicky smýšlející investoři mohli chtít vyzkoušet.


Přijde mi, že se z tohohle tématu stává taková pseudokauza, kterou řeší hlavně kritici BTC, ale krypto-komunita už se přes to přenesla a vlastně ji to moc nezajímá. Naznačuje to ostatně i vývoj ceny BTC.

Doporucoval bych precist tyhle clanky, opakovanim stejnych nesmyslu porad dokola se z toho pravda nestane;) https://www.coindesk.com/business/2020/05/19/the-last-word-on-bitcoins-energy-consumption/  a https://www.lynalden.com/bitcoin-energy/

souhlas, přesně proto jsou jiné kryptoměny mnohem lepší 😁

👌