@faaswilkes

De olieprijzen dalen nu de vrees voor een recessie toeneemt. Handelaren vrezen dat de economische vertraging de vraag zal temperen, waarbij vooral de energiesector het zwaar te verduren zal krijgen. Energieaandelen hebben meestal gereageerd door te dalen, met bijvoorbeeld Occidental Petroleum $OXY die sinds het begin van de maand is gedaald tot $55, een daling van bijna -21%. Deze prijs is niet onopgemerkt gebleven bij Warren Buffett, die zijn "collectie" $OXY-aandelen met 9,6 miljoen aandelen heeft uitgebreid.

Buffett heeft duidelijk veel vertrouwen in $OXY en breidt zijn positie zonder aarzelen uit.

Berkshire Hathaway koopt 9,6 miljoen extra aandelen Occidental, waardoor zijn belang tot meer dan 16,3% stijgt.

De aankopen vonden plaats in de voorbije week en kostten ongeveer 529 miljoen dollar, zei Berkshire woensdag in een gereglementeerd dossier. Ze komen bovenop Berkshire's aankoop van $336 miljoen aan aandelen in de oliemaatschappij vorige maand en $7 miljard aan aankopen eerder dit jaar.

Na de aankopen bezit Berkshire nu ongeveer 152,7 miljoen aandelen Occidental, met een waarde van ongeveer $ 8,52 miljard op basis van de slotkoers van woensdag, een daling van meer dan 21% ten opzichte van de hoogste koers in één jaar (meer dan $ 70 per aandeel) in mei.

De koers van Occidental is dit jaar echter met meer dan 90% gestegen, na meer dan een verdubbeling, omdat het profiteerde van de aankopen van Berkshire en van de stijgende olieprijzen na de invasie van Rusland in Oekraïne.

Berkshire is de grootste individuele aandeelhouder van Occidental. De onderneming bezit tevens opties om 83,9 miljoen Occidental-aandelen te kopen, waardoor haar belang, indien uitgeoefend, tot meer dan 25% zou stijgen.

Berkshire heeft in 2022 veel uitgegeven. Het gaf in het eerste kwartaal 51,1 miljard dollar uit aan aandelen, waaronder een verhoging van 25,9 miljard dollar van zijn belang in oliemaatschappij Chevron Corp.

Analisten zagen Occidental en Chevron als een manier voor Berkshire om te profiteren van de stijgende olieprijzen na de Russische invasie in Oekraïne.

De laatste resultaten van $OXYop 10 mei 2022:

  • De inkomsten bedroegen 8,53 miljard dollar, een stijging met 58% op jaarbasis.
  • De aangepaste winst per verwaterd aandeel bedroeg 2,12 dollar, tegen 1,48 dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Liquide middelen eindigden het kwartaal op 1,95 miljard dollar. Wall Street was zeer verheugd te zien dat Occidental in de loop van het kwartaal 12% van haar schuld, of 3,3 miljard dollar, heeft afgelost.

Terugbetaling van schulden is zeer belangrijk voor ons als investeerders.

Occidental Petroleum verminderde de langetermijnschuld met 8,1 miljard dollar op jaarbasis. Dit komt bovenop de schuldvermindering van 6,4 miljard dollar die in 2021 is gerealiseerd. Hierdoor dalen de rentelasten en stijgt de kasstroom. Het opent ook de deur voor dividendverhogingen en het terugkopen van aandelen. Dit alles zal een positief effect hebben op het koersverloop van het aandeel.

De OxyChem sector is de meest succesvolle

CEO $OXY:

"Onze OxyChem-divisie heeft voor de derde keer op rij een recordkwartaalwinst geboekt, omdat onze werknemers bleven voldoen aan de groeiende vraag naar basischemicaliën..."

Het management is van plan de productie in het tweede kwartaal met meer dan 6% te verhogen.

Nog een katalysator voor groei

Wat kan het bedrijf op de lange termijn voortstuwen, vraagt u? Het antwoord is eenvoudig: koolstofopvang. De onderneming is van plan tot 1 miljard dollar uit te geven voor de bouw van een DAC-faciliteit (direct-acquisition capture). Vicki Hollub, CEO van Occidental Petroleum, zei dat de verkoop van koolstofkredieten "nog een onderneming met toegevoegde waarde" kan zijn voor de energiereus.

Het koolstofvrij maken van DAC geeft het een ander voordeel: de mogelijkheid om "netto nul olie" te verkopen

Voor meer informatie en interessante feiten over $OXY, raad ik dit artikel aan: Buffett wist dit goed: 2 stukjes informatie die u zullen overtuigen om Occidental Petroleum te kopen | Bulios

  • Beleggen in $OXY?
  • Heeft iemand zich ook ingekocht in deze 21% daling?

Er zij op gewezen dat dit geen financieel advies is. Elke investering moet aan een grondige analyse worden onderworpen.

Het volledige artikel gratis lezen? Ga je gang 👇

Heb je een rekening? Meld je dan aan . Of maak een nieuwe .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇