S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Warren Buffett pod ostrou palbou kritiků: "Chce nám snad zničit planetu?"

Warren Buffett byl vždy tak nějak kontrarián. Snažil se nejít s davem. Držet se svých zásad. I když se v daném časovém úseku mohly zdát jako naprosto bláznivé. Vydělal své miliardy díky tomu, že své zásady aplikoval. "Buďte bojácní, když jsou ostatní chamtiví, a chamtiví, když jsou ostatní bojácní, oddělte se od davu,". Jeho nedávné sázky na ropné společnosti jsou však kontrariánské v novém smyslu, zdvojnásobují fosilní paliva, když se zbytek světa snaží od nich odpoutat.

Investiční legenda se ocitla pod palbou kritiků

Do konce roku 2021 se více než 1 400 institucí se spravovanými aktivy v hodnotě 39,2 bilionu dolarů zavázalo prodat část nebo všechny své podíly ve fosilních palivech. Buffet však dělá pravý opak. Jeho investiční společnost Berkshire Hathaway se v dubnu stala čtvrtým největším akcionářem Chevronu $CVX+0.9%  a hodnota její investice se ze 4,5 miliardy dolarů v prosinci 2021 vyšplhala na 25,9 miliardy dolarů.

Berkshire současně skupuje akcie společnosti Occidental Petroleum $OXY+1.2%. Poté, co Buffett v roce 2019 poprvé nakoupil akcie Occidentalu v hodnotě 10 miliard dolarů, letos svůj podíl opakovaně navýšil a s téměř 19 % se stal největším akcionářem společnosti. A podle přinejmenším jednoho analytika by Berkshire mohla chtít koupit celou společnost Occidental.

O možnosti kompletního koupení Occidentalu jsem psal i zde: Warren Buffett se zamiloval: Koupí tuhle společnost nakonec celou?

Buffett nemá k ropě a plynu, a vlastně ani k žádnému jinému odvětví, hluboký vztah. Je to, jak se říká, "hodnotový investor", který si vybírá akcie jen proto, že si myslí, že se obchodují za nižší cenu, než je jejich hodnota. Dlouhodobě však investuje do fosilních paliv - například do společnosti PetroChina nebo do plynovodů.

V jednom z prvních Buffettových článků z roku 1957 tvrdil, že společnost Oil & Gas Property Management, která se stará o ropná a plynová zařízení, je jeho oblíbenou pojistkou proti inflaci. Tato logika platí stejně dobře i dnes. Rostoucí cena ropy je totiž jedním z faktorů inflace, takže Berkshire Hathaway $BRK-B+0.8% správně považuje ropu za dobrou investici v době stoupajících cen. Společnosti jako Chevron a Occidental mají dostatek hotovosti. Buffett navíc na chaosu na energetických trzích způsobeném rusko-ukrajinskou válkou poznal, že svět se od ropy a plynu neodpoutal tak, jak by si přál. Buffett ví, že doba ropy ještě neskončila.

Jednou z věcí, která velkou energetickou změnu urychlí, je však to, že investoři jako Buffett budou ropné a plynárenské společnosti zbavovat kapitálu - a to i v případě, že se jedná o Occidental, jednu z nejsvědomitějších velkých ropných a plynárenských společností. Buffettovi obhájci mohou namítat, že se staví do pozice, kdy může ovlivnit Occidental a Chevron - nasměrovat je k zelené energii tak, aby se vyhnuly hlubokému a náhlému nedostatku energie. Hedge fond Engine No. 1 to například udělal s ExxonMobilem.

Buffett však nemá zkušenosti s tím, že by byl takovým aktivistickým investorem. V březnu, již druhý rok po sobě, dostala společnost Berkshire za své výsledky v oblasti klimatu od skupiny Climate Action 100+ nejnižší možné hodnocení, spolu se společností Saudi Aramco. Společnost také dlouho odmítala výzvy akcionářů, aby zveřejnila svá klimatická rizika.

Buffettova honba za zisky z těžby ropy v době masivních změn klimatu je v rozporu s jeho štědrou filantropií. Představuje však také nešťastný model pro další investory, kteří se ocitli na vážkách ohledně odklonu od fosilních paliv a kteří se po sledování jinak progresivního Buffetta a jeho nedávných sázek mohou rozhodnout, že se postaví na stranu špinavé energie.

Co vy, snažíte se být při svých investicích spíše šetrní, nebo razíte Buffettovu filozofii? 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Hledíte na šetrnost svých investic?

Vote to see the results! 3 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

"Jednou z věcí, která velkou energetickou změnu urychlí, je však to, že investoři jako Buffett budou ropné a plynárenské společnosti zbavovat kapitálu - a to i v případě, že se jedná o Occidental, jednu z nejsvědomitějších velkých ropných a plynárenských společností".

Tak tohle zpusobi jen ropnou (energetickou) krizi, kterou pak politici "hasi" tak, ze tlaci na spolecnosti, aby snizily ceny nebo je rovnou dodatecne zdani. To ze ta zmena na nove zdroje energie zabere mnohem vice casu je asi nezajima, takze ty stavaji zdroje neposili a kdyz lide nemaji kvuli valce na Ukrajine/OPECu na benzin nebo na vsechno, kde se drahe energie propisou, tak jim na to vytisknou penize a divi se, ze inflace neklesa:))  

Kdyz to reknu slusne, at si kazdy investuje do ceho chce a necha volny trh rozhodnout. Veskere zasahy a regulace vsechno jen zhorsi a tyhle nazory, ze se ropne spolecnosti odstrihnou od kapitalu jsou velmi nebezpecne. 

Vrele muzu k tomuto tematu doporucit knihu s priznacnym nazvem: Fakta a mýty o energetice, jak vrátit debatu o energetice zpátky na zem od: Václava Smila

Ne že bych s prvníma dvěma odstavcema nesouhlasil, ale možná se trochu bojím, že to holt jako vždy bude složitější. 

Jinak tu knížku mám v merku už delší dobu, ale pořád jsem se k ní nedostal. A Smila jsem ani neznal do doby, než se o něm v dokumentu zmiňoval Bill Gates ohledně toho, že z jeho knih a znalostí energetiky hodně čerpá. Je fakt škoda, že tyhle lidi zůstávají ve stínu nesmyslných "celebrit" ,o kterých se na rozdíl od nich píše na každém rohu...

Možná bych se taky podíval cemu přesně se věnuje Berkshire Hathaway Energy: has invested $35.5 billion in renewable power sources mostly wind and gets 44% of its generating capacity from renewables. It plans to spend another $4.9 billion on new renewables capacity by 2023 as the company expands one of the largest green portfolios in the world.

Co myslíte. Je v tomto ohledu Buffett bezohledný?

Prostě má za úkol vydělávat peníze investorům Berkshire a ne zachraňovat planetu. Zodpovědnost mají v rukou samotné společnosti a jejich dodržování a regulaci jiní lidé. Ne investor

A kromě toho si zelený magoři vždycky něco najdou...

Viděl bych to podobně. Koneckonců je to motivace i pro společnosti. Být dostatečně sexy pro Buffetta a zaroven to dělat udržitelně? To by bylo přece úplně ideální pro všechny