S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

IBM přišla na recept, jak dlouhodobě naprosto udusit svůj vlastní business

Existuje mnoho technologických společností, které ještě před 20 lety naprosto dominovaly trhu, zatímco dnes se nechaly předehnat od inovativnějších a větších hráčů. Krásným příkladem je společnost IBM, která k tomu všemu ještě získala označení, takzvané "hodnotové" akcie, což je podle mě upřímně nejhorší označení, které může jakákoliv akcie dostat a hned si vysvětlíme proč.

 

 

Hodnota, zejména pokud jde o sdílení zisků s investory ve formě dividend, se totiž stala čirým bláznovstvím, zejména v technologickém průmyslu. Pokud se rozdávají peníze, podezírají investoři vedení, že s jejich penězi asi nemá nic lepšího na práci.

 

Důkazem číslo 1. je právě společnost International Business Machines $IBM+0.2%, která za posledních deset let postupně ztratila zhruba třetinu své hodnoty, zatímco více než zdvojnásobila svou dividendu ze zhruba 71 centů na 1,56 dolaru. Ve ztrátách pokračovala i 10. listopadu, kdy dokonce vyčlenila svou servisní jednotku Kyndryl Holdings, která se dnes obchoduje na NYSE pod tickerem (KD).

 

Společnost Kyndryl (KD), ztratila čtvrtinu své hodnoty za pouhý týden. Nová akcie otevřela 11. listopadu s tržní kapitalizací pod 5 miliard dolarů při očekávaných tržbách v roce 2021 ve výši 19 miliard dolarů. 

 

Samotná společnost IBM  $IBM+0.2% má nyní hodnotu 108 miliard dolarů při očekávaných tržbách 74 miliard dolarů. IBM, která dominovala výpočetní technice, když jsem před lety nastoupil do technologické branže, je nyní v oboru opravdu malým hráčem. 

 

Společnost Microsoft $MSFT+1.5% má nyní hodnotu téměř 2,5 bilionu dolarů. A kterýkoli z pěti "cloudových carů" - Microsoft, Apple $AAPL+0.6%, Alphabet $GOOG+1.2%, Amazon.Com $AMZN+1.3% nebo dokonce Meta Platforms $FB+0.5% - by mohl IBM koupit za ekvivalent drobných.

 

Přitom ještě před necelými deseti lety se zdálo, že IBM bude patřit mezi cloudové krále. Tehdy koupila společnost SoftLayer, tehdy "největšího soukromého poskytovatele infrastruktury pro cloud computing na světě". 

 

Od té doby koupila také Red Hat, předního poskytovatele cloudového softwaru. Nic nepomohlo. Důvod? IBM sice měla cash flow na udržení investic do cloudu, ale pod vedením bývalé generální ředitelky, nyní výkonné předsedkyně Virginie Romettyové, upřednostňovala zpětné odkupy a dividendy. Společnost v roce 2020 vyplatila na dividendách téměř 5,8 miliardy dolarů a do kapitálových výdajů vložila jen 3,2 miliardy dolarů.

 

Graf $IBM+0.2% od 1981

 

Jádro problému

Výsledkem je, že zatímco je Red Hat propagován jako motor růstu společnosti, je nucen na vedoucí pozice najímat mladší programátory. Zatímco Romettyová je i nadále chválena jako obchodní lídr, společnost, kterou vedla, se točí v kruhu.

 

Pod současným generálním ředitelem IBM Arvindem Krishnou má IBM více zaměstnanců v Indii než v USA a každý její krok je finančně bolestivý. Krishna uvedl, že oddělení Kyndrylu způsobilo "pauzu" ve výdajích klientů. A já se mu vůbec nedivím. 

 

Zatímco zbytek technologických odvětví je v růstovém módu, příjmy IBM za zářijové čtvrtletí zůstaly stejné a příjmy z cloudu vzrostly jen o 14 %. Místo toho, aby IBM řešila své slabiny, dělá, že se vlastně vůbec nic neděje. 

 

Její jednotka Global Business Services se nyní jmenuje IBM Consulting. Stále tvrdí, že má "ambiciózní a dlouhodobé strategie", a novináři ji stále nazývají "technologickým gigantem", ale ve skutečnosti je to irelevantní.


IBM je nyní technologické sídlo plné prázdných místností. Je to obrovská byrokracie, která předstírá, že je tím, čím rozhodně není - významným technologickým hráčem.

Stále existují analytici, kteří IBM $IBM+0.2% předpovídají velké věci. 

 

Průměrná jednoletá cílová cena u Tipranks je o 30 % vyšší, než kde se nyní obchoduje. Ale to je akcie, která vzrostla jen o 6,65 % v roce, kdy průměrná akcie v indexu S&P 500 $SPX vzrostla o 32 % 😂. Za poslední dva roky klesla o 8 %, za posledních pět let o 22 %, a to i přesto, že technologický sektor začal dominovat světové ekonomice.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Firma jako je IBM si opravdu nemuze dovolit nakoupit zpet akcie za 140mld, navic v dobe kdy rozhodne nebyly tak levne jako dnes. Jsem velmi zvedavy jak se te odlehcene firme bude darit a jestli se jim podari snizit naskok cloudovych leaderu.

Pěkná analýza, těším se na další.

Víc takových textů!