S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Vedení automobilky Nio dělá skvělé kroky, ale akcie stagnují. Je tohle správný čas nakoupit?

Dnes bych se rád zaměřil na mou oblíbenou společnost $NIO+3.5%, která může působit dojmem, že už delší dobu stagnuje. Vlastně se ani nedivím, celý letošní rok je víceméně vývoj takový, že akcie buď silně rostou a nebo se prudce propadají - konečný výsledek je však vždy takový, že se akcie udrží okolo 20$ za akcii. Proč tomu tak je? Co společnost aktuálně tíží a jaké hlásí pokroky do budoucna?  👇

Nio

Vývoj ceny akcií $NIO+3.5% je v letošním roce jako na horské dráze. Chvíle lepších zpráv jsou následně smazány sérií negativních zpráv, což nakonec vede k tomu, že se cena drží okolo 20$ (při pohledu na graf výkonnosti je dnešní cena srovnatelná s tou únorovou a nebo také klidně březnovou či dubnovou).

Co společnost aktuálně tíží?

Na první místě byl, je a bude covid, který se neustále vrací jako bumerang, který sráží výkony společnosti. Nadále pak máme smíšená ekonomická data ze strany Číny a přetrvávající problémy ohledně možného delistování z americké burzy (tento problém však trápí stovky společností).

Dalším negativním faktorem jsou zprávy o inflaci, které jsou obzvláště špatné pro růstové akcie, jako je Nio, protože jak vysoká inflace, tak vyšší úrokové sazby, s nimiž bude Federální rezervní systém bojovat, zvyšují náklady na podnikání, což těmto společnostem ztěžuje růst.

  • Ačkoli máme ve hře mnoho negativ a neznámých, musíme uznat, že společnost dělá opravdu skvělé kroky pro budoucí rozvoj a expanzi. 

V čem společnost za poslední měsíce pokročila?

  • Začátkem srpna mělo $NIO+3.5% v Číně 1034 stanic pro výměnu baterií a 262 dálničních elektráren.

  • Na začátku května bylo v Číně ''pouze'' 915 stanic pro výměnu baterií a 241 dálničních elektráren a 783 rychlodobíjecích stanic.

$NIO+3.5%  postupně začíná pokrývat celou Čínu a spojuje nejdůležitější body, které jsou potřebné pro souvislou dopravu bez rizik napříč jejím územím. V současné době se pracuje i na dlouhém úseku, který vás dovede bez problémů až do Mongolska.

  • Navíc přichází překvapivé prohlášení ze strany Pekingu, což je samozřejmě býčí signál pro $NIO+3.5% - Peking chce mít do roku 2025 ve městě 700 000 nabíjecích stanic a 310 stanic pro výměnu baterií.

Přestože covid značně narušil výrobu společnosti $NIO+3.5%, tak máme poměrně slušné meziroční nárůsty 👇

Společnost NIO dodala v červnu 2022 zákazníkům 12 961 vozidel, což představuje výrazný meziroční nárůst o 60,3 %. NIO celkově dodalo ve 2. čtvrtletí 2022 zákazníkům 25 059 vozidel, což představuje meziroční nárůst o 14,4 %.

Nio dělá také obří pokroky z pohledu expanze. Během posledních pár měsíců bylo otevřeno několik ''Nio house'' napříč státy EU. Navíc začíná úspěšně mapovat zdejší terén a přizpůsobuje tomu své auta. Nejnovější video ukazuje, že NIO mapuje Portugalsko.

https://youtu.be/SS1rGE1RWVU

Systém NAD, který můžete vidět na videu pracuje s algoritmy vnímání, lokalizací, strategií řízení a softwarem platformy vyvinutým interně". NAD bude postupně "pokrývat případy použití rychlostních silnic, městských oblastí, parkování a výměny baterií, aby umožnil bezpečnější a relaxační zážitek z autonomní jízdy z bodu A do bodu B," říká společnost.

  • Další bodem, který stojí za pozornost je nový model společnosti $NIO+3.5%, o kterém jistě víte, pokud společnost sledujete (ES7 SUV, který je konkurentem Tesly modelu Y a X).

Nio představuje významné partnerství

Poskytovatel LiDAR společnosti NIO (Innovusion) vstupuje do strategického partnerství s technologickou firmou TuSimple $TSP-5.7%, která pracuje na plně autonomních kamionech.

  • LiDAR bude sloužit jako primární kamerový radar na modelech těžkých nákladních vozidel TuSimple.

___________________________________________________________________________

TOP body

  • Vzhledem k tomu, že NIO nadále zvyšuje tržby a zlepšuje ziskovost, cena jejích akcií by měla být v nadcházejících letech mnohem vyšší.
  • Analytik Citigroup Jeff Chung v červnu opakoval svůj cenový cíl firmy ve výši 87$ za akcii, což je při pohledu na procenta víc jak 360% potenciál.
  • Management společnosti celkově očekává nepřetržitý příliv objednávek. Jediný zádrhel je však ve strategickém umístění továren společnosti, protože při každé vlně covidu je společnost jednou z prvních zasažených.
  • NIO uvede na trh produkty a služby v Německu, Nizozemsku, Švédsku a Dánsku.
  • Marže a ziskovost sice doposud nebyla ideální, ale blížíme se bodu zlomu (do pár let by mohl být pohled na tyto data výrazně lepší).
  • Během příštích 2 let můžeme očekávat další atraktivní modely značky Nio.
  • Nio také rozhazuje své sítě a v blízké budoucnosti máme očekávat najmutí odborníků z USA a případnou expanzi.

Rizika pro NIO a závěr

Navzdory mému býčímu výhledu existují různá rizika, které musíte brát vždy v potaz. Čínský covid debakl by mohl dál pokračovat. Obavy z delistování přetrvávají a další škodlivé faktory související s ústřední protistranou by proto mohly i nadále tlačit na cenu akcií NIO. Společnost by také mohla narazit na různé výrobní problémy a nemusí dosáhnout růstu příjmů, který si představují. Vozidla NIO navíc mohou zaznamenat pokles poptávky na základě zhoršené finanční situace nakupujících, což přináší riziko nejen $NIO+3.5%, ale i konkurenci. Za předpokladu, že vše půjde dobře a dle plánu, existuje značný potenciál pro budoucí odměny. Posouzení rizik však nechám na vás, tak jako posouzení, zda se jedná o výhodnou investici. Můj názor se nijak nemění a stále se držím dlouhodobého horizontu, kde vidím $NIO+3.5%  na naprosto odlišných hodnotách, než je právě dnes. Investujete do akcií $NIO+3.5%?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Je pro vás $NIO atraktivní při dnešních cenách?

Vote to see the results! 92 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1287 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Pokud se podívám, jaký potenciál je v NIO, tak dnešní cena akcií je směšná :)

Bez debat. Mě to vysvětlovat nemusíte, jsem jeden z nejvíce býčích lidí vůči akciím $NIO+3.5% :)

No hoši,co říkáte na Tchajwan?Nezameleto s cenou na nižší úroveň?Ta provokace byla zbytečná.

Víceméně je mi to jedno, cena se drží na úrovni jako tomu bylo v dubnu a předtím i v březnu. Nio chci držet dlouhodobě, takže tyto zprávy nijak zatím nezohledňuju. Aktuálně je u Nia největší problém v častých výpadcích skrz covid a s tím spojeným zásahem do výroby.

NIO som na zaklade tu prezentovanych XYZ clankov nabral za 15usd.....podla mna sanca do buducnosti  vyborna. A niekde som cital TA, ze na urovni 20usd je dolezity support pre akcie NIO...

Tak to jsem rád, že jste nabral inspiraci právě tady na webu. Za 15$ máte výbornou nákupku 👌

Věřím, že tohle houpavé období přejde a přijde zasloužený růst.

S tím růstem v uvozovkách taky počítám, ale mám oči otevřené, takže vnímá i rizika, která to mohou značně brzdit.

Risk je zisk. Covid snad utichne a nebude tolik omezovat Čínu, je to už nekonečný příběh. Společnost se dává do kupy - přijde covid, který všechno zničí - covid utichne - společnost se uzdravuje - boom covid je back.

Uvidíme z toho, co přijde nebo nepřijde na podzim, riziko to však stále je.

Kéž by klesla na 10$, to bych neváhal.

Za 10$ bych byl štěstím bez sebe 😅

předevčírem byl pokles na 18e - což z 21e někdy z minulého měsíce nebylo uplně špatné. trošku jsem dokoupil

Já sem nakoupil za 12$, celkem slušný kauf si myslím

Tak to máte luxusní nákupku, kterou vám mohou mnozí závidět 👏