S&P 500 ^GSPC 5,069.17 -0.92%
Tesla TSLA $184.84 -4.75%
Microsoft MSFT $395.61 -1.65%
Nvidia NVDA $867.53 -1.14%
Alphabet GOOG $166.19 -1.02%
Amazon AMZN $179.60 -0.75%
Meta META $431.75 -0.20%
Apple AAPL $173.41 -0.05%

Čo je The Merge v spojitosti s Ethereom? Všetko čo potrebujete vedieť o Ethereum 2.0

The Merge alebo zlúčenie je jednou z najhorúcejších tém v kryptokomunite. Ľudia trpezlivo čakajú, ako môže druhá najpopulárnejšia kryptomena $ETHUSD-8.3% predviesť svoju novú a vylepšenú rýchlosť, škálovateľnosť a bezpečnostné funkcie prostredníctvom série aktualizácií.

Dôležité informácie v spojitosti s Ethereom.

„The Merge“ bude znamenať úplný koniec proof-of-work Etherea, ktoré dnes poznáme, a zrodí Ethereum 2.0 – verzia, ktorá bude založená na proof-of-stake konsenzuálnom algoritme.

Čo je to The Merge?

Ako už bolo spomenuté vyššie, „The Merge“ je termín, ktorý sa používa na opis prechodu Etherea z konsenzuálneho algoritmu proof-of-work na ten, ktorý používa proof-of-stake. Spoločnosť Ethereum poskytuje presnú definíciu pojmu:

„Zlúčenie predstavuje spojenie existujúcej realizačnej vrstvy Etherea (hlavnej siete, ktorú dnes používame) s jej novou konsenzuálnou vrstvou – Beacon Chain.“ 

Zdroj: Ethereum.org 

Toto je navrhnuté tak, aby sa postaralo o energeticky náročný proces ťažby a zároveň zabezpečilo sieť pomocou vkladaného ETH. Očakáva sa, že tento krok zabezpečí väčšiu bezpečnosť, udržateľnosť a škálovateľnosť siete Ethereum.

Čo je Beacon Chain?

Beacon Chain je základným kameňom architektúry Etherea 2.0. Existuje ako samostatný blockchain k sieti Ethereum a beží paralelne. Nespracováva žiadne transakcie na mainnete, ale sám dosahuje konsenzus. Beacon Chain je zabezpečený proof-of-stake konsenzuálnym algoritmom, na rozdiel od mainnetu Ethereum, ktorý stále beží na proof-of-work. Zjednodušene povedané, Beacon Chain doteraz fungoval ako de-facto testnet pre Ethereum 2.0, ale to všetko sa zmení s Merge.

Treba povedať, že Ethereum 2.0 sa pripravovalo roky, pričom boli len dohady, kedy dôjde k The Merge. To všetko sa skončilo 14. júla 2022, keď člen nadácie Ethereum Foundation zdieľal časový rozvrh s tým, čo bolo neskôr opísané ako „mäkký“ plán zlúčenia, avšak určite to ešte nemôžeme brať ako finálny termín, nakoľko môže dôjsť k zmenám, bral by som to len orientačne, pokiaľ Vitalik Buterin nevyhlási niečo oficiálne. 

https://twitter.com/superphiz/status/1547643255335968771 

Na čo si dávať pozor?

Ide o jednu z najväčších udalostí v histórii celého kryptomenového priemyslu, preto treba mať na pamäti, že sa bude veľa ľudí pokúšať okradnúť neinformovaných investorov. 

To je dôvod, prečo je nevyhnutné vedieť, že používatelia a držitelia ETH nemusia pred zlúčením nič robiť so svojimi finančnými prostriedkami alebo peňaženkami. Celá história Etherea – siahajúca až k jeho vzniku – zostane po prechode na PoS nezmenená a nedotknutá. Všetky prostriedky uložené v peňaženke budú aj po zlúčení stále dostupné a v mene používateľov a držiteľov nie sú potrebné žiadne kroky na aktualizáciu.  

Ethereum 2.0

Jedným zo sľubov Etherea 2.0 je škálovanie a Vitalik Buterin tvrdil, že sieť bude schopná spracovať 100 000 transakcií za sekundu. The Merge je však len prvou z piatich fáz vývoja protokolu.

https://twitter.com/milesdeutscher/status/1550315295402668032 

Nepravdivé mýty o The Merge

  • Zlúčenie zmení celkový konsenzuálny algoritmus a nerozšíri kapacitu siete – preto nebude mať za následok nižšie poplatky za plyn.
  • Rýchlosť transakcií na mainnete zostane relatívne rovnaká aj po zlúčení, aj keď došlo k určitým miernym zmenám.
  • Aktualizácia Merge je navrhnutá tak, aby nedochádzalo k prestojom. Sieť by mala vždy fungovať podľa plánu.

Môžeme s určitosťou povedať, že The Merge bude jednou z najväčších udalostí v histórii kryptopriestoru, pretože jeden z najväčších protokolov prejde monumentálnou zmenou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Niektoré z tých mýtov som si myslel, že bude naozaj tak po aktualizacii...evidentne nie

no ja som tiež myslel, že budu nižšie poplatky za gas

Uvidime čo to spraví s cenou BUY THE RUMOR SELL THE NEWS :D

Vitalik povedal, že táto udalosť ešte nieje zahrnuta v cene Eth

Jedno je čo on povie, keďže chce to najlepšie pre projekt druhé je, že ako to je reálne