S&P 500 ^GSPC
5,249.51
+0.02%
Meta META
$485.74
-1.64%
Tesla TSLA
$177.27
-1.42%
Apple AAPL
$171.08
-1.29%
Microsoft MSFT
$419.93
-0.36%
Nvidia NVDA
$905.39
+0.32%
Amazon AMZN
$179.94
+0.06%
Alphabet GOOG
$151.99
+0.03%

Jaké bylo čtvrtletí společnosti Disney? Jsou akcie ve vhodném rozpoložení pro nákup?

Společnost Walt Disney $DIS+1.3% nám včera představila svá nejnovější čtvrtletní čísla a poskytla nám další výhled pro zbytek roku, který se nese ve znamení inovací a možného růstu. V dnešním článku se zaměřím na výsledky, další růstový výhled, nejnovější inovace a na závěr se podíváme na to, zda je společnost vhodná k investici při stávající ceně 120$ za akcii.

 

Společnost Disney $DIS+1.3% protahuje svou měsíční rallye, kterou včera podpořila nejnovější čtvrtletní zpráva. Disney se podařilo překonat odhady analytiků a prokázala odolnost jak v oblasti Disney Parks, Experiences and Products, tak v Disney Media and Entertainment Distribution navzdory určitému zpomalení, které nám ukázaly jeho konkurenti. 

Výsledky společnosti

  • Konsolidované tržby dosáhly 21,5 miliardy dolarů (+26 % y/y , +12 % q/q) a překonaly průměrný konsensuální odhad ve výši 20,96 miliardy dolarů. 
  • EPS 1,09 USD, což také překonalo průměrný konsensuální odhad 0,96 USD.
  • Walt Disney překonal v počtu uživatelů Netflix, za Q2 přibylo 14,4 mil. na 221,1 mil. (NFLX 220,7 mil.). - Jedná se o součet všech předplatných společnosti Disney (Disney+, Disney+ Hotstar, Hulu a ESPN+).
  • Konkrétní platforma Disney+ stoupá na 152,1 milionu předplatitelů. Očekávání bylo 147,76 milionu předplatitelů.

Investoři byli do značné míry nervózní a znepokojeni tím, zda zpřísnění rozpočtů domácností uprostřed inflačního prostředí nezpomalilo poptávku po jejích rostoucích streamovacích službách zaměřených přímo na spotřebitele, zejména Disney+, a ovlivnilo objem návštěvníků a výdaje v zábavních parcích.

  • Zveřejněné výsledky však posílily důvěru investorů, že operace společnosti Disney zůstávají zdravě umístěny tak, aby přestály krátkodobé ekonomické nejistoty.

K plnému zotavení po pandemii však stále ještě nedošlo. Konkrétně objemy návštěvníků a výdaje v zábavních parcích se nadále zotavovaly na úroveň před pandemií, což bylo kompenzováno dříve očekávanými ztrátami z uzavření hongkongského Disneylandu a šanghajského Disneylandu během červnového čtvrtletí kvůli narušení COVID. Vzhledem k tomu, že všechny parky byly znovu otevřeny ke konci června, společnost očekává, že objemy návštěvníků a výdaje budou postupně postupovat směrem k tempu růstu před pandemií, vzhledem k pokračující síle spotřebitelských výdajů na cestovní a rekreační služby v důsledku pandemie.

Na základě výsledků si připisují akcie $DIS+1.3% 7,43%, přičemž za poslední měsíc vzrostly už o 20,07%.

Očekávání a novinky ohledně předplatného

Společnost Disney také oznámila pokračující dvouciferný meziroční růst předplatného napříč svými streamovacími platformami, přičemž sazby Disney+ získávají trvalou dynamiku, protože dostupnost se během fiskálního třetího čtvrtletí a po zbytek kalendářního roku 2022 dále rozšiřuje do nových světových regionů. 

  • Společnost také postupuje směrem k počátečnímu zavedení úrovně podporované reklamou pro Disney + v USA koncem tohoto roku a mezinárodně počínaje příštím rokem, aby lépe pronikla do poptávky po streamování.

Růst předplatného

Disney přidal 15,6 milionu placených předplatitelů v rámci svého portfolia streamovacích platforem D2C zahrnujících Disney+, ESPN+ a Hulu. Konkrétně globální Disney+ přidal 14,6 milionu placených předplatitelů a ukončil období s více než 152,1 miliony registrací, což představuje meziroční nárůst o 31 %.

Se zavedením úrovně podporované reklamou později v prosinci, spolu s pokračující expanzí dostupnosti Disney+ do nových regionů, streamovací platforma postupuje pozitivně směrem k dlouhodobým cílům managementu pro 230 -260 milionů placených předplatitelů do roku 2024 - což představuje přírůstek nejméně 9 milionů registrací v příštích devíti fiskálních čtvrtletích - stejně jako ziskovost ve stejném období.

Disney+ podporovaný reklamou

Nadcházející zavedení úrovně podporované reklamou společností Disney+ považuju za hlavní hnací sílu zrychlené poptávky po této službě, protože oslovuje novou skupinu spotřebitelů, kteří musí krotit své výdaje. Samozřejmě chápu, že pokud je někdo v až tak hrozné finanční situaci, tak to předplatné zruší prostě nadobro, ale v opačném případě se to lidem i společnosti vyplatí.

  • Disney přichází s krokem, který jsem očekával první u Netflixu. Tím krokem není nic jiného, než změna formy předplatného, kdy dražší předplatné bude bez reklam a na druhé straně to levnější bude doprovázeno reklamou.

Konkrétní parametry předplatného:

Společnost Disney oznámila, že od 8. prosince ve Spojených státech zvyšuje cenu svého předplatného Disney+ bez reklam na 10,99 dolarů měsíčně ze současné ceny 7,99 dolarů. Změna ceny se bude shodovat se spuštěním nadcházejícího plánu streamovací služby podporovaného reklamou, o kterém Disney říká, že bude oceněn na 7,99 dolarů měsíčně.

  • Tento krok mi přišel od začátku jako logický a myslel jsem si, že s ním dřív nebo později některá ze streamovacích společností přijde. Zároveň to vnímám jako nejlogičtější krok proto, aby si služba udržela i předplatitele, kteří jsou v horší finanční situaci, ale stále si chtějí dopřát nějakou tu zábavu. 

Zámořská expanze

Aby bylo dosaženo dlouhodobého cíle růstu předplatného pro Disney+, streamovací služba pokročila se svým agresivním globalizačním plánem a získala další expozici vůči rostoucím příležitostem ve streamování. Disney+ se pravděpodobně úspěšně rozšířil na 53 nových trhů v Evropě, Africe a západní Asii během čtvrtletí.

Vyšší výnosy z předplatného byly způsobeny růstem předplatitelů a nárůstem maloobchodních cen, které byly částečně kompenzovány nepříznivým vlivem směnných kurzů. Nárůst předplatitelů, jakož i nákladů na technologie a marketing odrážel růst na stávajících trzích a v menší míře expanzi na nové trhy.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Walt Disney Company.

Zatímco tato strategie je příznivým znamením pro dlouhodobý cíl růstu předplatného streamovací platformy, je důležité si uvědomit, že globální streamingové prostředí je stále více přeplněné. To znamená, že růst objemu v nových regionech by nemusel být až tak rychlý.

Vyplatí se investovat do Disney právě teď ? 

Pro výpočet vnitřní hodnoty akcie $DIS+1.3% si opět propůjčím web Alpha Spread 👇

 

Akcie $DIS+1.3% budou po započtení přírůstku ze včerejší noci na 120$ za akcii, což je dle výpočtu vnitřní hodnoty poměrně dost nadhodnocená cena. Mnoho investorů se také pozastavuje nad poměrně vysokým P/E, které je aktuálně 77,56, což je poměrně vysoké a ještě vyšší při pohledu na konkurenci. Pro srovnání: Netflix má P/E 21,7 a takový Paramount 4,98.

Pokud se ale nebudu zaměřovat jen na tyto údaje, tak musím zhodnotit i krátkodobá rizika spojená s touto investicí. Jako hlavní riziko vnímám aktuální finanční situaci lidí, což může vést k rušení předplatných. Další bod spojený s předplatným - Lidé nemusí docenit volbu předplatného s reklamou a bez ní, jelikož nebudou chtít připlácet za verzi bez reklamy. Potencionální riziko také vnímám v zábavních parcích Disney, které sice ve čtvrtletí už opět začaly prosperovat, ale stále nejedou na 100%. To riziko vnímám v možnosti příchodu další vlny covidu na podzim, což by opět hodilo zábavní parky do úsporného režimu. No a na závěr musím vzpomenout také možnost problémů spojených s makroekonomikou a silnou konkurencí za zády.

Jedná se pouze o můj osobní názor. Hrozba těchto rizik může, ale nemusí být reálná. Snažím se dívat na společnost s nadhledem a nezaujatě.

Závěr

Prozatím se zdá, že rozsáhlé podnikání společnosti Disney v oblasti D2C jsou odolné tváří v tvář rostoucím makroekonomickým obavám a rostoucí konkurenci, přičemž její rychle se rozvíjející platforma Disney + neustále získává podíl na trhu na základě svých nejnovějších výsledků. To v souladu s tím posiluje schopnost společnosti Disney dosáhnout svých dlouhodobých cílů expanze v tomto segmentu, což je požadavek na podporu obnoveného růstu konsolidovaného podnikání, protože spotřebitelské preference v médiích a zábavě se nadále vyvíjejí. Při zhodnocení rizik jsem dospěl k tomu, že při aktuální ceně není $DIS+1.3% atraktivní pro otevření nové investice. Tím společnost nijak nezatracuju, jelikož v ní držím podíl, ale za odlišnou nákupní cenu. Dlouhodobě však vnímám v Disney potenciál, který bude vzkvétat s rostoucí oblibou jejich předplatných a zábavních parků. V případě, že se cena dostane pod 100$, tak nebudu váhat s další investicí do společnosti. Prozatím se však budu držet dál a budu společnost bedlivě sledovat.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Je pro vás Disney atraktivní na 120$ za akcii?

Vote to see the results! 14 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1381 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jsem ve svých začátcích investování kdysi Disney koupil a od tý doby pořád čekám na dobrou cenu, abych pozici navýšil 😅😅

Na kolika dolarech si nakupoval? 😅

Souhlasím. Výsledky jsou vcelku dobré, ale prozatím je to drahá cena za společnost, která teprve vykáže solidní čísla okolo roku 2024.

Souhlasím. 120$ za akcii bych taky nedal 😎

Já si otevřel pozici v $PARA+1.4%, takže se prozatím nedívám po někom jiném. Výsledky jsou ale překvapující při pohledu na konkurenci. Jde vidět, že disney+ má ve světě úspěch a těží ze zaběhlosti a známosti.

O PARA jsem nedávno také psal😄 Ta známost a obliba hrají určitou roli, ale těžko říct jak velkou🤷🏼‍♂️