S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Zkušený investor a technologický odborník prozradil, která firma je jeho favoritem v segmentu polovodičů

Po letech, kdy akcie čipových společností dosahovaly nejvyšších výnosů na trhu, zažívají zatím obtížný rok, ale podle předního technologického investora Paula Meekse stále existuje jedna akcie, kterou investoři "musí vlastnit". A naopak také pár akcií, kterým se tento odborník aktuálně raději vyhýbá.

Paul Meeks

"Když se zamyslíte nad polovodiči, jsou jako zlato 21. století... Jsou v každém výrobku, takže chápu, proč jsou jimi lidé uchváceni. A mají k tomu dobrý důvod," řekl Meeks, portfolio manažer ve společnosti Independent Solutions Wealth Management, ve středu v rozhovoru pro CNBC Pro Talks.

Jestli vás Paul Meeks zajímá víc, neváhejte se s ním spojit na Linkedin.

A nyní zpět k jeho názoru na polovodičový segment.

Jeho hlavní volbou v tomto sektoru je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company $TSM-3.5%, největší světový výrobce čipů.

"TSMC je dominantní společností v tom, co dělá. Nevím, jestli v technologiích existuje nějaká společnost, a to i včetně FAANG ve Spojených státech, která má silnější pozici na tak důležitém trhu, Když investujete jako globální investor, musíte v určitém okamžiku vlastnit společnost TSMC," řekl.

Čipový gigant vykázal za druhé čtvrtletí rekordní čistý zisk ve výši 237,03 miliardy tchajwanských dolarů (7,9 miliardy USD), což je o 76,4 % více než před rokem. Společnost rovněž překonala tržby, když utržila 534,14 miliardy tchajwanských dolarů, což představuje meziroční nárůst o 43,5 %.

Ve třetím čtvrtletí TSMC předpokládá tržby ve výši 19,8 až 20,6 miliardy dolarů, což je výrazný nárůst oproti 14,8 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku.

Proč je společnost TSMC tak důležitá?

Jako slévárna pro polovodičové odvětví vyrábí TSMC čipy navržené jinými společnostmi. Mezi její zákazníky patří řada velkých technologických společností, jako jsou Nvidia $NVDA-10.0%, Qualcomm $QCOM-2.4% a další. TSMC je také nejdůležitějším dodavatelem čipů pro společnost Apple $AAPL-1.2% .

Na znamení zásadní role této společnosti při výrobě nejmodernějších čipů na světě se předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová při své nedávné návštěvě Taiwanu setkala právě s předsedou představenstva společnosti TSMC Markem Liuem.

Americké společnosti? Ne, děkuji.

Prezident Joe Biden v úterý schválil zákon, který má podpořit konkurenceschopnost USA vůči Číně investováním miliard dolarů do domácí výroby polovodičů a vědeckého výzkumu.

Zákon o čipech a vědě zahrnuje dotace ve výši více než 52 miliard dolarů pro americké společnosti vyrábějící počítačové čipy a také další miliardy v podobě daňových úlev na podporu investic do výroby čipů.

Meeks uznává, že nový právní předpis bude z dlouhodobého hlediska pro americké společnosti vyrábějící čipy přínosem, není však přesvědčen, že v krátkodobém horizontu se tomuto odvětví dostane výrazné podpory.

"Myslím si, že je trochu naivní myslet si, že se jejich základy změní kvůli zákonu o čipech a výstavbě sléváren polovodičů [v USA], protože se stane to, že i když dnes začnou kopat hlínu, neuvidíte čip z těchto výrobních linek několik let," řekl.

Řekl, že Intel $INTC-2.4% by na první místo svého seznamu nezařadil, protože společnost "ztratila své kouzlo". Je přesvědčen, že společnost je na správné cestě při svém přechodu na "outsourcování čipů", ale mezitím "špatně zabloudila".

Meeks také vynechává společnost Advanced Micro Devices $AMD-5.4%  vzhledem k její expozici v segmentech chytrých telefonů a osobních počítačů.

"Jakmile v USA vstoupíme do recese, víte, že tyto technologické produkty zaměřené na spotřebitele jsou zasaženy nejvíce," řekl.

Paul Meeks už v březnu mluvil o tom, že aktuální propady na technologických akciích mohou být skvělou nákupní příležitostí.

https://www.youtube.com/watch?v=0t-Rb5UrUZk

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @milan má karmu 2366 a je členem této komunity od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Qualcomm má třetí největší pozice

Partner

Tak to už je solidní expozice, držím palce :))

Mám tu expozici portfolia už dost velkou skrz $NVDA-10.0% a $AMD-5.4% , tak už nechci další přidávat. Každopádně kdybych měl místo, tak $TSM-3.5% celkem good. Ani není na svoje jméno a důležitost nijak drahá

Co udělá TSMC v momentě vpádu Číny na Taiwan? Není lepší si počkat než se situace uklidní?

Partner

Když to bude skutečná invaze, TSMC komplet zastaví výrobu. Ale zrovna jsem to naťukl v aktuálním videu co jsem dnes vydal na YouTube, Číňanům jde o politické cíle, ne o ekonomické. Jsou důležitou součástí dodavatelských řetězců a kdyby chtěli, můžou všechno poslat do kopru i bez Taiwanu. V jejich největším zájmu je, aby TSMC fungoval.

Tato situace se v dohledné době neuklidní (pokud vůbec někdy). Co udělá TSMC se můžeme jen dohadovat, každopádně předpokládám, ze případná invaze shodí půlku technologických akcií a panika se rozšíří i na ostatní sektory. 

Moc nerozumím, proč se mu nezdá AMD s minimálním příjmem z mobilů když tam má TSMC skoro půlku:)

Partner

Asi to má hozené tak, že víc věří v poklidnou situaci v Číně než v US 😅 Samozřejmě je jasný, že když Čína rozjede masakr na Taiwanu, půjde všechno dolů. Ale jak jsem říkal v tom videu, jejich cílem je spíš akce typu Hong Kong, jakkoliv je Taiwan trochu jiný případ.

A to já zase na Qualcomm vsázím

$TSM-3.5% není žádný top secret 😂

Partner

To sice ne, ale je fajn, když ti to někdo potvrdí :))

Vidím to naštěstí stejně jako tady pan Meeks, $TSM-3.5% je můj jasný favorit! Ale přiznávám, že malou pozici mám i v $INTC-2.4% 🙈 Ale to je jen krátkodobá pozice.

Partner

Podle mě naprosto v pořádku 😁

tiež považujem Taiwan Semiconductor za favorita vrámci konkurencie :) Ale možno je to spôsobene mojou nedôverou v USA