S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Michael Burry šokoval Wall Street, zbavil se všech svých akcií až na jednu

Známý americký investor Michael Burry, který se stal inspirací pro výborný film The Big Short (česky Sázka na nejistotu), je poměrně kontroverzní, ale nikdo mu nemůže upřít, že občas dokáže vidět věci, které ostatní investoři přehlíží. Bude to také tento případ, kdy Burry přistoupil k radikální proměně svého portfolia?

Sázka na jistotu?

Michael Burry byl jedním z prvních velkých investorů, který si ještě před prasknutím obří realitní bubliny v USA v roce 2007/2008 uvědomil, že něco nehraje. Že se schyluje k obrovským problémům. Poslouchal svou intuici a vsadil proti realitnímu trhu, což ho nejdříve stálo dobré vztahy s vlastními investory, ale následně mu přineslo nesmazatelnou slávu v investiční komunitě.

Burry už několik let hlásá, že se blíží ekonomický armagedon a investoři, kteří na to nebudou náležitě připraveni, mohou zaznamenat obrovské ztráty. Jelikož to říká poměrně dlouhou dobu, začalo se mu nemalé množství investorů vysmívat, že je jako zaseklá gramofonová deska. Jenže, co když bude mít tentokrát pravdu?

Radikální proměna portfolia

Všechny fondy ve Spojených státech, které mají pod správnou více jako 100 milionů dolarů, mají ze zákona povinnost předat komisi pro cenné papíry do 45 dnů od skončení čtvrtletí vyplněný formulář s název 13F, ve kterém odhalují své pozice. A Burryho fond Scion Management není výjimkou. Jeho aktuální pozice však investiční veřejnost poměrně zaskočily.

Napsal jsem sice pozice, ale ono se dnes jedná o pouhou jednu pozici. Ještě v první čtvrtletí držel Scion Management akcie firem jako Alphabet, Meta či Stellantis, ale to už po druhém čtvrtletí neplatí. Co je tedy tou jedinou firmou, na kterou nyní Michael Burry se svým týmem sází?

Na hlášení 13F Scion Managementu můžete mrknout ZDE. Jak můžete vidět, je to poprvé, do fond drží pouze jednu pozici.

Geo Group $GEO-1.3% 

Ano, tou jedinou firmou, na kterou Burry vsadil cca 3 miliony dolarů výměru za více než 500 tisíc akcií, je druhý největší provozovatel soukromých věznic na světě. Když se o tom Wall Street dozvěděla, poslala hodnotu akcií $GEO-1.3% o více než 10 % výš.

Pokud člověk sleduje Michaela Burryho dlouhodobě, nemůže být vlastně překvapen. Pokud skutečně dojde k ekonomickému kolapsu, vlády po celém světě budou mít velké starosti s tím, aby zabránily nepokojům, krádežím a dalším právním přečinům.

Jestli Burrymu jeho odvážná sázka vyjde, to se dozvíme během následujících měsíců.

https://youtu.be/zLxyBE3Qwtk

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @milan má karmu 2384 a je členem této komunity od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Určitě je dobré kroky Burryho brát v úvahu (třeba jako varování). Je těžké spolehlivě předpovědět příchod krize/kolapsu a téměř nemožné jej i správně načasovat. Ani Burry nedokázal předpovědět, kdy přesně realitní bublina r. 2007 splaskne.

Další věc je samotná GEO. Možná je ekonomicky perspektivní, ale... chcete podporovat vězeňství? Jde o podobně kontroverzní obor jako např. zbrojní nebo tabákový průmysl. Osobně se snažím těmto sektorům z morálních důvodů vyhýbat, i když je to těžké. Např. tabákové firmy jsou velmi stabilní, ziskové a s nadprůměrnou dividendou, takže se jim těžko odolává (stejně jako kuřák těžko odolává cigaretě).

Partner

Tady podle mě nejde o podporu vězeňství, jako spíš o podporu modernizace vězeňství. Třeba i samotná ČR řeší problém s přeplněnými a nevyhovujícími věznicemi. To by soukromý sektor mohl dokázat řešit skrze moderní "nápravová" centra. Určitě bych to nedával do jednoho pytle s tabákem nebo zbrojním průmyslem. Btw oni i zbrojaři se dneska podílí například na vesmírném výzkumu a to taky není žádné "anti ESG".

Děkuji za doplnění. Dnes diverzifikují své aktivity skoro všechny firmy včetně zbrojařských a tabákových firem. Netvrdím, že všechny jejich produkty jsou špatné, ale základní zaměření těchto firem zůstává kontroverzní.

V oblasti vězeňství plně souhlasím s @milan, že soukromé firmy mohou pomoci vytvořit win-win model pro všechny zúčastněné (stát, společnost, zapojené firmy). Mně ale zkrátka "nevoní".

WTF, co je kontroverzního na vězeňství:D:D:D

Předmět podnikání založený na tom, že někomu druhému berete jeho svobodu. To mi přijde kontroverzní, @miraboi

To mě láká 😂

Co dělá Burry tolik neřeším, ale pravda je, že ta firma $GEO-1.3% vypada hodně zajímavě 🤔

Partner

Taky už jsem na ni dřív koukal 👌

tak ta společnost už byla "perspektivní" už pár let, ale od letoška přestali vyplácet divi, což je dost podstatná věc

ok dnes vše prodám. :-D :-D

Partner

A hlavně koupit $GEO-1.3% 😂

Tak určitě:)) pamatuju si že jednou nakoupil firmu co pak do půl roku zbankrotovala.

Věznice jsou budoucnost 😂

No jasně, pořád hypovat Tesly, Amazony, Nvidie...GEO to the moon! :-D

Partner

Ale když se podíváš na situaci třeba i v CZ, tak to fakt dává smysl 🤔