S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Jak to vidím dál se společností Nu Holdings, která nám představila úžasné čtvrtletní výsledky?

Dnes bych vám rád představil určitou aktualizaci a můj pohled na společnost Nu Holdings $NU-0.3%, o které jsem vás naposled informoval před pár měsíci, když byla cena akcie na 4$. Podíváme se na čtvrtletní čísla, další výhled a především na dlouhodobý potenciál. 

 

Čím se Nu Holdings zabývá asi nemusím nijak zbytečně komentovat. Jednoduše řečeno - Kombinuje finanční řešení od bankovnictví až po pojištění a investice v Latinské Americe.

K akciím $NU-0.3% jsem se před pár měsíci dostal čirou náhodou, když jsem zkoumal společnosti Latinské Ameriky a vyskočil na mě článek ohledně nového nákupu Warrena Buffetta. Hned po té jsem si začal zjišťovat podrobnosti o společnosti a dospěl jsem k závěru, že tuhle společnost v portfoliu chci mít. Akcie $NU-0.3% stále držím a postupným přikupováním jsem si dokonce snížil už i nákupní cenu na tolik, že jsem i v poměrně dobrém zisku. 

Čtvrtletní výsledky

 

  • Tržby společnosti Nu ve druhém čtvrtletí vzrostly o neuvěřitelných 232% oproti předchozímu čtvrtletí na 1,2 miliardy dolarů. To snadno překonalo konsensuální odhad Wall Street ve výši 907,8 milionu dolarů.
  • Mezi další hlavní body tohoto čtvrtletí patří růst zákazníků společnosti Nu o 57% (napříč  Brazílii, Mexikem a Kolumbií) oproti předchozímu čtvrtletí na 65,3 milionu a průměrné tržby na aktivního zákazníka, které se meziročně zvýšily o 105% na 7,8 USD.
  • Nu také vykázala hrubý zisk ve výši 363,5 milionu dolarů, což je nárůst o 109% oproti předchozímu čtvrtletí.


Vedení společnosti Nu uvedlo, že její největší bankovní operace, která je v Brazílii, je nyní zisková s čistým ziskem 13 milionů dolarů v první polovině letošního roku.

"Měli jsme další velmi silné čtvrtletí s růstem a ziskovostí v naší hlavní činnosti. Zaznamenali jsme rekordní tržby a děláme obrovské kroky směrem k tomu, abychom se stali platformou pro více produktů a více zemí," uvedl zakladatel a generální ředitel společnosti Nu David Vélez v tiskové zprávě.

Další skvělou zprávou včera bylo to, že japonská investiční společnost SoftBank ve svém podání 13F odhalila, že koupila 22 milionů akcií Nu v hodnotě přibližně 82,3 milionu dolarů.

  • V návaznosti na zprávu o ziscích analytik společnosti Wolfe Research zvýšil cenový cíl společnosti Nu Holdings na 6,50 USD z 5,00 USD za akcii.

Obrovský potenciál do budoucna

Odvětví finančních služeb společnosti $NU-0.3% má před sebou dlouhou dráhu, protože penetrace bankovních a kreditních karet v regionu patří k nejnižším na světě (penetrace kreditních karet v Mexiku / Kolumbii je pouze 12%). Je nevyhnutelné, že stále více lidí bude používat produkty digitálního bankovnictví a makro vítr pro NU je nepopiratelný. Digitalizace se v Latinské Americe bude zkrátka posouvat pouze kupředu.

  • Výhody $NU - Je levná, rychle zpracovává požadavky a především nabízí jedny z nejvýhodnějších nabídek na tamním trhu. $NU-0.3% v podstatě přinesla na trh něco, co v oblasti Lat. Ameriky nebylo, ale lidé po tom prahli, tedy po levném a efektivním bankovnictví.
  • Za méně než 2 roky od svého počátečního uvedení na trh $NU-0.3% již dobyla mexický trh jako přední vydavatel kreditních karet (2,1 milionu uživatelů) podle údajů mexické centrální banky. Postupně se tento trend přesouval a stále přesouvá i do Brazílie a Kolumbie, kde hlásí taktéž slušné a vzrůstající základny uživatelů.

Zatímco NU pokračuje ve zvyšování své zákaznické základny a angažovanosti, vidíme trvalý rychlý růst vkladů, který dosahuje 12,6 miliardy (94% meziročně FXN). Stále více lidí si vybere NU jako svou primární banku. Větší portfolio vkladů také sníží náklady na financování NU, aby zákazníkům poskytlo více úvěrů a nabídlo příležitosti křížového prodeje.

Bankovní sektor Latinské Ameriky

Pro širší pochopení potenciálu $NU-0.3% se musíme zaměřit na komplexní obrázek situace v Latinské Americe. Brazílie je největší ekonomikou Latinské Ameriky s největším bankovním sektorem, a proto je dobrým zástupcem pro celý bankovní sektor LATAM. Brazilský bankovní sektor je charakteristický vysokými poplatky, nízkou spokojeností zákazníků a vysokou ziskovostí dosahovanou zavedenými bankami. Půjčky jsou často nedostupné a drahé pro osoby s nižšími příjmy, což má za následek vysoké procento nebankovní populace. A právě zde je bod, kde přichází na scénu Nu Holdings 👇.

Výše popsané vlastnosti vytvářejí dokonalé podmínky pro narušení tamního průmyslu. V posledních letech brazilský trh vytvořil několik fintech tahounů v platebním průmyslu (Stone a Pagseguro). Jak Stone, tak Pagseguro Digital působí na značných trzích, nicméně úvěrový trh v Brazílii je přibližně 10krát větší než trhy, na kterých působí tito hráči. 

  • Na základě zprávy Olivera Wymana zmíněné ve zprávě Nubank (10K) se očekává, že celkový adresovatelný trh pro Nubank v roce 2025 dosáhne 269 miliard dolarů, což je cca 10-11% CAGR ze současných úrovní. Očekává se, že úvěrový trh dosáhne 200 miliard USD z celkového adresovatelného trhu 269 miliard v USA.

Jak to vidí analytici?

Prošel jsem vícero predikcí a v průměru se očekává, že  $NU-0.3% dosáhne ceny okolo 7-8$ za akcii. Ti nejvíce býčí analytici pak vidí cenu až na 14-16$ za akcii (ostatně to vidíte na grafu).

Rizika

Jedno z mála rizik vidím v samotném inflačním prostředí a velice specifické ekonomice na tamním trhu (především Brazílie). Ekonomika v LATAM je totiž volatilnější a zranitelnější. Vzhledem k tomu, že se NU příliš zaměřila na růst, budou vždy existovat neočekávané překážky. Úvěrová kvalita se může zhoršit vnějším nebo makroekonomickým nepříznivým faktorem. Navíc se časem může růst zákazníků v Brazílii zpomalit, jelikož už $NU-0.3% zachytila velkou část dospělé populace (trh je ale stále dost velký).

Závěr

Narušení jakéhokoli odvětví obvykle přichází, když jsou splněny tři základní podmínky. Sektor je dostatečně velký, aby přilákal nové konkurenty a zároveň zavedené společnosti vydělávají nadprůměrné zisky ze svého kapitálu. Za druhé, služba nebo produkt je široce používán masami. A konečně, noví konkurenti mohou dodat službu nebo produkt levněji, snadněji a s lepším uživatelským zážitkem. Zdá se, že v brazilském bankovním sektoru jsou přítomny všechny tři podmínky pro narušení a že Nubank může využít své klíčové silné stránky k poskytování lepších služeb s nižšími náklady a zároveň se může přiblížit obrovským masám nebankovní populace. Akcie $NU-0.3% držím i nadále a do budoucna jim věřím. Jak ale píšu, největším rizikem je v současné době makroekonomika, která může dělat akcie nevyzpytatelnými - tento faktor ale nelze nijak ovlivnit a musí se s tím v současnosti počítat.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1420 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ono mě i láká investovat do akcií v Brazílii, tenkrát jsem přemýšlel o Vale a začátkem roku právě o NU, ale stále se bojím jejich ekonomiky a politiky, kterou nemám až tak dobře nastudovanou a dost lidí o ní píše dost negativně.

Nedávejte na názory druhých. Sedněte si a v klidu si zhodnoťte jejich trh, ekonomiku a politiku (rizika jsou u mnoha akcií i zemí).

To bude nejrozumnější.

Já Brazílii risknul menší pozicí do $VALE-1.1% a dělá mi od začátku roku radost :)

Not bad. Spíš mě tenkrát udivilo, že společnost jede i do kryptoměn a investuje do ní Buffett, který nesnáší kryptoměny 😄

Tohle bylo zarážející pro mnoho investorů. Těžko říct, jestli Buffett chtěl nějakou menší spojenít v souvislosti s kryptem, a nebo prostě viděl v NU potenciál. Přikláním se však k tomu druhému.

To je brutal haluz :D