S&P 500 ^GSPC 5,042.66 -0.57%
Meta META $437.32 -11.38%
Nvidia NVDA $828.55 +3.99%
Microsoft MSFT $396.96 -2.96%
Alphabet GOOG $157.36 -2.32%
Tesla TSLA $165.63 +2.16%
Amazon AMZN $172.86 -2.11%
Apple AAPL $169.28 +0.16%

Dôjde k najväčšej akvizícii v histórii Berkshire Hathaway?

Kristian Šooš
20. 8. 2022
5 min read

Berkshire Hathaway $BRK-A-0.3% včera získali súhlas na nákup až 50% akcií spoločnosti Occidental Petroleum $OXY+0.3%. Úplné prevzatie spoločnosti Occidental by mohlo byť pre Berkshire najväčšie v histórii a Berkshire má na tento nákup jasné dôvody. Niektorí investori sa domnievajú, že je to krok k úplnému prevzatiu, ktoré môže nakoniec stáť viac ako 50 miliárd dolárov. 

Dôjde k najväčšej akvizícii v histórii Berkshire? Tu sú dôvody.

Dôvody

Vyzerá to tak, že inflácie je v poslednej dobe megatrendom a ropa sa javí ako jeden z najlepších prírodných hedžov voči tomuto neželanému javu. Ruská invázia na Ukrajinu a nedostatok investícií do nových ropných polí za posledných päť rokov zasiahli zásoby, čo vedie k stagnujúcej produkcii. Na druhej strane dopyt po fosílnych palivách neklesá, aj keď sa vlády snažia pretláčať myšlienku zelenej energie.

S investíciami v celom energetickom sektore od verejných služieb po solárnu energiu Buffett tvrdí, že je realista a v diskusii o fosílnych palivách povedal: „Ľudia, ktorí sú na extrémoch oboch strán, sú trochu blázni."

Buffetove začiatky

Buffett prvýkrát investoval do Occidental v roku 2019, keď ropná spoločnosť viedla ponukovú vojnu so spoločnosťou Chevron Corp. Generálna riaditeľka spoločnosti Occidental Vicki Hollubová priletela do Omahy v Nebraske na Gulfstream V spoločnosti a presvedčila Buffetta, aby pridal 10 miliárd dolárov. Stačilo prehodiť dohodu a Chevron sa čoskoro stiahol. Výmenou dostal Buffett prioritné akcie s ročným výnosom 8% plus opčné listy na nákup ďalších kmeňových akcií za 59,62 USD za kus. Dnes by tieto opčné listy mali v prípade uplatnenia zisku hodnotu viac ako 900 miliónov USD. 

Hodnota spoločnosti

Trhová hodnota spoločnosti Occidental klesla z 50 miliárd USD pred transakciou v roku 2019 na menej ako 9 miliárd USD ku koncu roka 2020, keď sa ceny ropy prepadli, čo Berkshire zahralo do karát. Keď sa koncom minulého roka situácia s ropou otočila a bola prebitá ruskou inváziou na Ukrajinu, spoločnosť Occidental bola v najlepšej pozícii, aby z toho profitovala. Akcia je tento rok najvýkonnejšia v indexe S&P 500, pričom vzrástla o viac ako 140 % v porovnaní s poklesom indexu o 11 %. 

Hotovosť Berkshire

Príliš veľa hotovosti bolo v posledných rokoch najväčšou investičnou výzvou Berkshire. Konglomerát mal na konci júna k dispozícii približne 105 miliárd dolárov. odľa Greggoryho Warrena z Morningstar Research Services LLC sa očakáva, že každý štvrťrok počas nasledujúcich piatich rokov vygeneruje voľný peňažný tok okolo 8 miliárd dolárov. Inflácia, ktorá je najvyššia za posledných 40 rokov, je skvelým stimulom na to, aby sme tieto peniaze dali do práce. 

Warren ma jasný cieľ

Warren Buffett nedávno vyhlásil, že Spoločnosť Occidental by fungovala lepšie ako dcérska spoločnosť Berkshire než ako akciový holding „vzhľadom na volatilitu, ktorá existuje na energetických/komoditných trhoch.“ Čo nemusí byť až tak vzdialené, nakoľko Berkshire získali súhlas od FERC na spomalené prevzatie.

Prečo Occidental Petroleum?

Occidental nie je len jedným z najväčších producentov v Permskej panve, najväčšom americkom ropnom poli, ale má aj jedny z najnižších nákladov s cenou ropy len 40 dolárov za barel potrebnou na udržanie dividendy, čo je naozaj veľmi atraktívne z hľadiska spoločnosti. Kúpa Anadarka mohla byť drahá, ale umožnila Occidentalu zvýšiť svoje pozemky v Perme na 2,8 milióna akrov, čo je 14-násobok veľkosti piatich mestských častí New Yorku dohromady. Pridala tiež stabilné aktíva s peňažným tokom v Mexickom zálive a Alžírsku. 

Navyše má Warren Buffett veľmi dobrý vzťah s CEO Occidental- Hollubovou, ktorý začal už v roku 2019 na stretnutí v Omahe a veľmi pozitívne sa vyjadril na jej osobu v spojitosti s vedením Occidental: "Prečítal som si každé slovo a povedal som, že presne toto by som robil, vedie spoločnosť správnym smerom".

Dosť udalostí nasvädčuje tomu, že môže dôjsť k najväčšej akvizícii v histórii Berkshire od Buffettovho vzťahu k energetike až po včerajšie potvrdenie na nákup 50% akcií. Do toho Berkshire disponuje veľkým množstvom voľného kapitálu a každý kvartál by sa im mal generovať ďaľší kapitál v hodnote 8 miliárd dolárov, preto to považujem za dosť reálne.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.