S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Můj průzkum ukázal, že investoři budou v případě větších propadů nakupovat tyto 3 akcie

Pavel Botek
21. 8. 2022
6 min read

Včera jsem udělal v naší skupině na Facebooku anketu na téma: Které akcie budete přikupovat, pokud dojde k výraznějším poklesům? Dnes bych tento průzkum rád zhodnotil a představil vám výsledky 3 nejčastěji zmiňovaných akcií. Tento průzkum vám může posloužit jako inspirace pro případ, že opravdu k většímu propadu dojde.

Pro začátek 👇

Budu moc rád, když se přidáte do naší skupiny na Facebooku, kde se může každý investor zapojit, zeptat se na cokoliv ze světa investování, načerpat inspiraci, získat zajímavé informace a zkušenosti druhých: https://www.facebook.com/groups/bulios.club.czsk/

Pojďme na to. Nikdo z nás ve skutečnosti s jistotou neví, co očekávat od trhů dál. Můžeme se pouze domnívat, že ''uměle'' nafouknutý letní růst může splasknout, nebo můžeme zastávat názor, že jsme z nejhoršího venku. Ať už bude výsledek jakýkoliv, tak se můžeme pobavit o vámi favorizovaných akciích. Nebo také lépe řečeno - O akciích, které máte v hledáčku, ale prozatím byla cena příliš vysoká = nadhodnocená.

Můj včerejší průzkum ukázal, že by investoři v rámci větších propadů investovali do těchto 3 akcií (uspořádání je dle počtu zmínek).

1. Alphabet $GOOGL-2.0% 

Přestože jsou akcie $GOOGL-2.0% o -19% níže (YTD), tak by řada z vás uvítala daleko vyšší propad, kterého by náležitě využila.

Alphabet snad nemusím ani nijak dlouze představovat. $GOOGL-2.0% působí jako holdingová společnost. Prostřednictvím mnoha dceřiných společností nabízí společnost zařízení od softwarových aplikací, webového vyhledávání, podnikových řešení, hardwarových produktů, map až po reklamy.

Ani se není čemu divit, že je společnost tak oblíbená, když od svého vstupu na burzu vzrostla cena akcií o několik tisíc procent. Se silným portfoliem produktů a služeb, tržní kapitalizací 1,53 bilionu dolarů a v podstatě jistotou budoucí potřeby, je Google jasným vítězem v žebříčku.

  • Napište mi do komentáře, zda by byl i pro vás Google volbou číslo jedna při větším propadu.

2. Berkshire Hathaway $BRK-B-0.3% 

Stará dobrá Berkshire získala druhé místo.

Berkshire Hathaway je jednou z nejvyhledávanějších akcií a jednou z největších společností na světě. Berkshire vlastní podniky v oblasti pojišťovnictví, železniční dopravy, výroby a distribuce energie, výroby a maloobchodu a řady dalších.

Co si budeme nalhávat, kdo by nerad nepodchytil akcie Berkshire za skvělou cenu? Výborná společnost s diverzifikovaným portfoliem příjmů, s dostatečným množství hotovosti a s geniálním investorem Warrenem Buffettem v čele. Genialitu společnosti podtrhuje i mnohaletá šňůra překonávání výkonností indexu S&P 500. 

  • Konglomerát Warrena Buffetta dokazuje své kvality a výkonnost i v letošním roce, kdy řada skvělých společností prudce klesá, tak Berkshire ztrácí něco málo přes 1%. 

Společnost dosahuje opravdu obřích rozměrů a slibných výkonů, což vnímají i investoři, kteří by uvítali větší slevu pro nákup akcií. Byla by Berkshire i ve vašem hledáčku při větším propadu?

3. Apple $AAPL+0.5% 

Poslední místo je tak trochu dělené, jelikož stejný počet hlasů byl u společnosti Apple, Microsoft a Amazon - tudíž jsem se rozhodl přidat svůj závěrečný hlas ve prospěch Applu. 

Poslední společností je $AAPL+0.5%, který nejspíš nemusím taktéž dlouze představovat. Apple je světoznámá společnost a značka, která vyrábí a prodává smartphony, tablety, osobní počítače, hodinky, sluchátka a řadu dalších (je to zlomek jejich podnikání - součástí jsou také různé předplatné a další zajímavé technologie). Apple se řadí do skupiny těch dražších značek zařízení, ale o to jsou možná kvalitnější a vyhledávanější. Ostatně o oblibě by nám mohl vyprávět i Warren Buffett, který si ve společnosti rozšiřuje a upevňuje pozici - investuje do ní. 

V letošním roce se akcie $AAPL+0.5% daly pořídit s výraznou slevou (v jednu chvíli byl zaznamenán až 30% pokles). Bohužel pro mnoho časovačů trhu se to zdálo stále moc a očekávali výraznější propady. Nyní jim mohou zůstat jen oči pro pláč, jelikož Apple tuto ztrátu prakticky smazal a nyní je na pouhých -5,7% YTD. Abych řekl pravdu, kdyby akcie Applu opravdu zažily výraznější propad, tak nebudu váhat ani já. Společnost je stabilní, má skvělou značku produktů, inovuje, odměňuje akcionáře, dosahuje skvělých výsledků a stále roste. V blízké budoucnosti nám má navíc Apple představit nové produkty, což by mělo akcie opět trochu povzbudit.

 

Na závěr vám vypíšu i další často zmiňované akcie, které vyplynuly z ankety. Další zmíněné akcie v mém průzkumu jsou: Microsoft, Amazon, Tesla, Disney, JPM, Chevron, Allianz a řada dalších. Odkaz na příspěvek přikládám zde: https://www.facebook.com/groups/bulios.club.czsk/permalink/757213895514009/

  • Napište mi do komentáře váš výběr akcií, které máte v hledáčku vy.

 

Tento článek/průzkum slouží jen pro inspiraci, nejedná se o investiční doporučení. I v případě větších propadů nezapomínejte analyzovat, jelikož není všechno zlato, co se třpytí.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.