S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Měli by investoři následovat Warrena Buffetta a prodat akcie Verizon?

Michal Šnobl
23. 8. 2022
4 min read

I přesto, že akcie Verizon trvale nedosahují výkonnosti indexu S&P 500, tento telekomunikační gigant díky své štědré dividendě často přitahuje investory orientované na příjem. Akcie společnosti o začátku roku odepsaly téměř 17 % a stále hledají nová lokální minima. Je proto vhodná doba uvažovat nad koupí akcií Verizon nebo bychom se naopak měli vydat kroky ředitele Berkshire Hathaway a v portfoliu společnost omezit?

Verizon Communications Inc. 

Verizon ztrácí ve prospěch konkurence 

Verizon Communications $VZ+2.2% čelí tvrdé marketingové bitvě uprostřed zavádění sítí 5G. Analytici říkají, že Verizon může být v těžké pozici, protože konkurence v podobě AT&T a T-Mobile US roste. Akvizice společnosti Sprint ze strany T-Mobile US vytvořila silnějšího soupeře. Společnost AT&T navíc nedávno souhlasila se sloučením svého podnikání WarnerMedia s Discovery. V důsledku toho se očekává, že zeštíhlená AT&T bude mít více peněz na investice do bezdrátové technologie 5G a služeb optických vláken.

Craig Moffett, analytik společnosti MoffettNathanson, 18. srpna snížil hodnocení akcií Verizon na podprůměrný výkon. Poznamenal, že „Na poli telefonů Verizon od druhého čtvrtletí roku 2020 ztrácel podíl na trhu v každém čtvrtletí.“

https://youtu.be/4lmO2SfqBt8

Buffett prodává, měli bychom také? 

Mezitím Berkshire Hathaway Warrena Buffetta odprodala ve druhém čtvrtletí zbývajících 1,4 milionu akcií společnosti Verizon.

Velký výprodej akcií Verizon začal už v prvním čtvrtletí, kdy společnost Berkshire Hathaway opustila podstatnou část ze svých 158 milionů akcií. Tento prodej na straně Berkshire Hathaway však nutně ještě nemusí znamená, že by současní akcionáři VZ měli akcie též prodat.

VZ uprostřed nasyceného odvětví, záchranní společnost mobilní sít 5G?

Otázkou zůstává růst tržeb. Problémem společnosti Verizon v dlouhodobém horizontu je, že americký trh s bezdrátovými zařízeními je nasycený. Do toho mnoho spotřebitelů odložilo přechod na nové smartphony.

Mobilní síť 5G společnosti Verizon využívá nízkopásmové i vysokofrekvenční vysílání. Jeho služby 5G v nižším pásmu jsou široce dostupné, ale nenabízejí velké zlepšení rychlosti dat oproti starším sítím 4G. Verizon v tomto případě navázal partnerství s Amazon Web Services, cloudovou pobočkou Amazon, na vývoji 5G aplikací pro průmyslová zařízení připojená k webu. Dalším partnerem je IBM.

Stav 5G

Vědci očekávají, že bezdrátové připojení 5G bude hrát roli v automatizaci výroby, cloudových hrách, autonomních vozidlech, dronech a službách vzdálené zdravotní péče.

Slovo na závěr 

Akcie společnosti Verizon se nyní obchodují na nových 52týdenních minimech pod 44 USD za akcii a to i navzdory nedávnému oživení trhu. Společnosti je oceněna pouze na 8,87násobek zisku a 1,37krát výší tržeb. Tato cena dává Verizonu více něž nadprůměrný dividendový výnos 5,8 %. Nízký násobek Verizonu je však opodstatněn ztrátou podílu bezdrátového byznysu ve prospěch konkurence. Zapomínat by se také nemělo na vysoký dluh. Společnost mi tak ani na těchto cenových úrovních nepřijde příliš zajímavá a proto budu investiční příležitosti hledat jinde.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.