S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 možnosti investovania do kryptomien bez priameho nákupu kryptomien + príklady spoločností

Kristian Šooš
24. 8. 2022
7 min read

Mnoho ľudí a potenciálnych investorov by aj chcelo investovať do kryptomien, avšak nie sú pripravení akceptovať volatilitu kryptomien. Pre túto skupinu existujú alternatívne metódy, pomocou ktorých môžu nepriamo participovať na tomto megatrende. Ako sa teda dostať do krypto hry bez priameho nákupu kryptomien?

Alternatívne možnosti, pomocou ktorých môžete vstúpiť do krypto prostredia.

Našťastie je možné pridať určitú expozíciu kryptomeny do svojho portfólia bez toho, aby ste museli kupovať skutočné kryptomeny. Existujú tri najznámejšie spôsoby investovania, ktoré nezahŕňajú priamy nákup.

  • Investovanie do krypto ETF - Niektoré ETF vám poskytujú expozíciu voči kryptomenám bez priameho nákupu digitálnych mien.
  • Investovanie do spoločností, ktoré majú v portfóliu kryptomeny - Tieto typy spoločností využívajú zdroje na investovanie do kryptomien, čo znamená, že ich majú vo svojich súvahách.
  • Investovanie do technológie blockchain alebo tvorby infraštruktúry kryptomien - Táto investícia zahŕňa akúkoľvek spoločnosť zameranú na blockchain, ťažbu kryptomien alebo cezhraničné transakcie.

Tieto alternatívy môžu v sebe skrývať výhody pre "neveriacich", ktoré spočívajú v tom, že cena spoločnosti sa neodvíja výlučne od ceny kryptomien. Tieto akcie a cenné papiere vám môžu poskytnúť dostatočnú expozíciu voči kryptomenám bez toho, aby ste prebrali všetko riziko spojené s volatilitou týchto digitálnych mien.

Výhody tohto typu investovania?

Je určite jasné, že aktuálne v roku 2022 je to povedomie o kryptomenách podstatne vyššie, ako napríklad v roku 2017, aj z dôvodu zapájania sa veľkých globálne známych spoločností, ako napríklad: BlackRock a spolupráca s CoinBase, Tesla prednedávnom Samsung ohlásil spúšťanie burzy v roku 2023 a mnoho ďaľšieho. Takže strach ľudí je už asi menší, avšak tá volatilita je stále aktuálna a bežný retail sa bojí výkyvov ceny. Hlavnou výhodou investovania do týchto typov akcií je, že nenakupujete jeden typ kryptomeny a dúfate, že sa zvýši hodnota. Tieto spoločnosti ponúkajú diverzifikáciu na takomto nestabilnom trhu. Investujete aj do technológie blockchain a digitálnych platobných systémov, ktoré sa v budúcnosti pravdepodobne stanú čoraz obľúbenejšími, keďže čoraz viac sveta bude online.

1. Investovanie do krypto ETF

  • ProShares Bitcoin Strategy ETF $BITO-1.8% - Keďže ide o futures ETF, spoločnosť nedrží žiadne bitcoiny. Namiesto toho fond získava expozíciu voči cenám bitcoinov s futures kontraktmi.
  • iShares Blockchain and Tech ETF $IBLC+0.7% - Inovatívny ETF, ktorý sa snaží sledovať investičné výsledky indexu zloženého z amerických a neamerických spoločností, ktoré sa podieľajú na vývoji, inováciách a využívaní blockchainových a krypto technológií.

2. Investovanie do spoločností, ktoré majú v portfóliu kryptomeny

  • Microstrategy $MSTR+3.4% - Táto spoločnosť investuje do bitcoinov ako svojho primárneho rezervného aktíva. Aj keď spoločnosť ponúka rôzne služby, ako napríklad: business intelligence a cloudové služby, vlastní bitcoiny v hodnote niekoľko miliárd dolárov. Z toho dôvodu je určite táto spoločnosť vo veľkej časti naviazaná na rast hodnoty bitcoinu.
  • Coinbase Global $COIN - Coinbase je prvá verejná kryptomenová burza a jedna z najpopulárnejších dostupných búrz. Spoločnosť je známa tým, že zjednodušuje nákup a predaj desiatok kryptomien, aby na trh mohli vstúpiť noví investori. Ponúka tiež vzdelávacie služby vrátane tutoriálov a aktualizácií trhu, aby sa začínajúci krypto investori mohli učiť.
  • Robinhood $HOOD+4.4% - Je pomerne populárna aplikácia v USA, ktorá používateľom nedávno umožnila obchodovať aj s kryptomenami spolu s akciami a opciami. Robinhood má v správe krypto aktíva v hodnote miliardy dolárov, pričom sa spolieha na príjmy z obchodovania s kryptomenami. Má podstatnú konkurenčnú výhodu oproti svojim konkurentom, pretože majú model bez provízií.

3. Investovanie do technológie blockchain alebo tvorby infraštruktúry kryptomien

  • Riot Blockchain $RIOT-1.5% - Je jedným z najväčších ťažiarov bitcoinov v Amerike. Ich business model spočíva v "ťažení" bitcoinov a keďže sa odhaduje, že finálny bitcoin bude vyťažený až niekedy v roku 2140, tak tieto firmy majú čo robiť a samozrejme ich hodnota je dosť závislá od hodnoty bitcoinu.
  • PayPal $PYPL+2.9% - PayPal asi nemusím nikomu predstavovať, okrem ich tradičného business modelu umožňuje používateľom nakupovať, predávať a uchovávať meny, ako Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum a Litecoin. Paypal vytvoril tento zoznam, pretože rozširuje prístup bežného človeka ku krypto transakciám. S PayPal môžu ľudia použiť tieto vybrané kryptomeny na platby za nákupy v internetových obchodoch.
  • Bitfarms $BITF-2.2% - Bitfarms podobne ako Riot Blockchain je spoločnosť, ktorá sa zaoberá ťažbou kryptomien Severnej Amerike a teda taktiež ich hodnota je závislá a náchylná na volatilitu bitcoinu. 
  • Silvergate Capital Corporation $SI - Je kryptomenová banková platforma, ktorá vybudovala systém platieb v reálnom čase, Silvergate Exchange Network, na okamžité odosielanie a zúčtovanie transakcií s kryptomenovými burzami. Táto spoločnosť by sa dala definovať ako menej náchylná na volatilitu kryptomien a pre tých najväčších skeptikov možno prijateľná alternatíva.
  • Marathon Digital Holdings $MARA+2.2% - je spoločnosť zaoberajúca sa technológiou digitálnych aktív, ktorá sa zameriava na ťažbu, spracovanie a overovanie transakcií bitcoinov. Spoločnosť dostáva zaplatené v bitcoinoch, ktoré môže predať, aby generovala príjmy, čiže ich hodnota je taktiež dosť náchylná na volatilitu ceny bitcoinu. 

Ak chcete investovať do kryptomien ale bojíte sa volatility, myslím si, že som tu vymenoval 3 zaujímavé spôsoby, ktoré ponúkajú angažovanie v krypto hre určitým spôsobom. Avšak určite by som nad niečim takýmto uvažoval, viem je veľa krypto odporcov ale vidíte to, čoraz väčšie a väčšie spoločnosti sa do toho zapájajú. Dnešným príkladom je oznámenie CEO Mastercard, že začínajú spolupracovať s Binance na integrácii krypto-platieb, pre ich rozsiahlu sieť vo veľkosti viac ako 90 miliónov používateľov, čo je za mňa veľmi bullish správa a iba to potvrdzuje, čo sa tu písalo.

https://www.youtube.com/watch?v=5_cyE10Ljms&ab_channel=MillionairesInvestmentSecrets

Toto je taktiež zaujímavý pohľad a názory na to, prečo by malo toto odvetvie rásť a koľko kapitálu sa môže doňho "naliať".

Samozrejme rozhodnutie je na každom investorovi a toto nie je investičná rada, iba analyzovanie možností nepriameho investovania do krypta.

Ak sa Vám tento príspevok páčil, budem rád za váš koment a follow.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.