S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Může Warren Buffett dlužit miliardy dolarů? Obavy akcionářů Berkshire Hathaway rostou

Milan Charvat
26. 8. 2022
4 min read

Warren Buffett vždy rád říká, že jeho oblíbeným časovým horizontem držení akcie je "navždy". Tato jednoduchá strategie mu zajistila nejen skvělé investiční výkony, ale také možnost vyhnout se v některých případech placení daní ve výši miliard dolarů. Jenže zákonodárci si na to chtějí posvítit skrze nový zákon. Co to bude znamenat pro akcie samotné skupiny Berkshire Hathaway? A měli by na to investoři reagovat?

Obává se nových zákonů i samotný Warren Buffett?

Warren Buffett rád nakupuje akcie společností jako je Apple $AAPL+0.5%, Coca-Cola $KO+0.3% či American Express $AXP-0.8%, které mají velmi silný brand a Berkshire Hathaway je může držet dlouhou dobu, aniž by se musela obávat, že tyto firmy přijdou o dlouhodobě budovanou věrnost svých zákazníků. Ne nadarmo Berkshire vlastní společnosti Coke a American Express již více než 30 let.

Jednou z výhod tohoto přístupu byla minimalizace daní, protože Berkshire Hathaway $BRK-B-0.3% platila daně pouze při prodeji držených akcií se ziskem. Podle Buffettova výročního dopisu akcionářům měla Berkshire na konci loňského roku ve svém akciovém portfoliu nerealizované zisky ve výši zhruba 245 miliard dolarů, přičemž téměř celá tato částka byla uložena ve společnostech Apple, Coke, American Express a Bank of America $BAC-1.1%.

Společnost Berkshire vykazuje ve své rozvaze odložený daňový závazek související s těmito zisky, ale podle starých účetních pravidel nemusí být tyto daně nikdy zaplaceny nebo budou zaplaceny až za mnoho let.

Nové pořádky (a dluhy) na obzoru?

Berkshire však možná bude muset začít platit daně z ročních nerealizovaných zisků ze svého akciového portfolia v hodnotě 327 miliard dolarů od roku 2023 na základě nové 15% minimální daně z příjmu právnických osob, která byla zahrnuta do nového zákona o snížení inflace, který nedávno podepsal americký prezident Joe Biden. Daň se vztahuje na společnosti s ročním ziskem nad 1 miliardu USD.

Vzhledem k velikosti portfolia společnosti Berkshire mohou být roční zisky zejména během býčího trhu extrémně vysoké. Například v roce 2021 měla společnost Berkshire díky loňskému růstu trhu ve svém akciovém portfoliu nerealizované investiční zisky ve výši 58,6 miliardy dolarů. Z těchto "papírových" zisků se neplatily žádné daně.

To se pravděpodobně změní, až v roce 2023 vstoupí v platnost alternativní minimální daň z příjmu právnických osob. Robert Willens, newyorský daňový expert, říká, že pokud by Berkshire měla v jednom roce nerealizované zisky ve výši 50 miliard USD, pravděpodobně by měla daňový účet ve výši 7,5 miliardy USD.

"Pro běžné daňové účely se zisky zohledňují pouze tehdy, když jsou "realizovány", tj. když je cenný papír prodán nebo "jinak zcizen". Pokud společnost vykáže zisk pro účetní účely, ale ne pro daňové účely, vzniká odložený daňový závazek. Nyní, s minimální účetní daní, se tento odložený daňový závazek stane skutečným nebo běžným daňovým závazkem," napsal Willens v e-mailu pro server Barron's.

V analýze zveřejněné v časopise Tax Notes International v listopadu 2021 Martin Sullivan, daňový expert a hlavní ekonom Tax Notes, odhadl, že Berkshire by na základě 15% minimální korporátní daně za období 2018 až 2020 dlužila jednu z největších částek daní mezi obřími korporáty. Její roční daňový účet by se v tomto období zvýšil v průměru o 3,2 miliardy dolarů.

Pro akcionáře je ovšem dobrou zprávou, že skupina Berkshire Hathway je natolik kapitálově silná, že by ji ani tento nový zákon neměl komplikovat podnikání. Takže jakkoliv zní ony miliardové dluhy velkolepě, akcie $BRK-B-0.3% bych určitě neprodával.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.