S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Znuděný Zuckerberg přišel s oznámením, které otřese nejen Facebookem, ale možná dokonce celou Metou

Jan Švach
26. 8. 2022
5 min read

Generální ředitel a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg strávil více než posledních deset let tím, že dohlížel na to, aby se Facebook (dnes Meta) dostal do každodenního života uživatelů. Teprve včera ale odhalil na podcastu Joa Rogana něco, co by mohlo být pro mnoho investorů do společnosti opravdu znepokojivé...

Mark Zuckerberg na podcastu Joa Rogana

Ve čtvrtek spolu v podcastu hovořili dva muži proslulí provozováním obřích platforem, na kterých se šíří dezinformace a konspirace. Mark Zuckerberg, generální ředitel společnosti Meta a muž stojící za Facebookem, a Joe Rogan spolu hovořili téměř tři hodiny v rozsáhlém rozhovoru v Roganově podcastu, který se zaměřil na virtuální realitu, cenzuru sociálních médií a politiku.

Dvojice strávila většinu první poloviny podcastu povídáním o Zuckerbergově zaměření na VR a tzv. metaverzi. Zuckerbergova vize jeho metaverza nejenže působila přehnaně, ale znepokojivě naznačovala obraz generálního ředitele, který se žene za něčím, co se zdá být jednodušší než politika a moderování obsahu Facebooku.

Zuckerberg tvrdil, že VR má míru rozšíření "na úrovni Playstationu nebo Xboxu", a představoval si budoucnost, kdy lidé budou nosit náhlavní soupravu v kavárně. Řekl také, že mnoho fyzických objektů v reálném světě bude jednoho dne nahrazeno hologramy. "Mohli bychom si navzájem rozdávat hologramové karty a hrát poker a vy byste mohli uspořádat pokerový večer, kde by byli někteří vaši přátelé a někteří z nich by mohli být hologramy," řekl.

Zuckerbergův avatar pro Horizon Worlds 

Znuděný Zuckerberg

O obratu Facebooku k VR a o tom, zda je to dobrý nápad, nebo ne, a také o tom, proč to vůbec udělal, bylo řečeno mnoho. Zuckerberg na toto téma nenabídl mnoho podstatného, ale silně naznačil, že řídit Facebook se všemi komplikovanými, svět ovlivňujícími rozhodnutími kolem moderování, která to obnáší... prostě není až taková zábava.

"Ráno se probudíte, podíváte se na můj telefon, přijde vám asi milion zpráv... většinou to není dobré," řekl Zuckerberg v jednom z nejlidštějších momentů rozhovoru. "Je to skoro jako každý den, když se probudíte a dostanete ránu do žaludku."

Facebook začal znamenat tolik věcí pro tolik různých lidí. Je to okno do života našich rodin, způsob, jak udržet krok s přáteli, místo pro memy, ale také toxický guláš nenávistných projevů, extremismu a bizarních reklam. Za to všechno je nakonec zodpovědný Zuckerberg.

"Jsou to otázky hodnot, kolem toho, čeho si ceníte víc? To jsou super záludné otázky. Část toho, s čím jsem kolem toho bojoval, je... Nešel jsem do toho proto, abych tyto věci v podstatě soudil. Dal jsem se do toho, abych navrhoval technologie, které pomáhají lidem spojovat se," řekl Zuckerberg.

Vysvětlil, že metaverze tomu odpovídá. "Asi můžete říct, že když jsme první hodinu mluvili o metaverzu a o budoucnosti budování celého technologického plánu, který by lidem poskytl realistický pocit přítomnosti, tak to je to, kvůli čemu jsem tady," řekl.

https://www.youtube.com/watch?v=BN3PIGLDscQ

Celkově vzato bylo Zuckerbergovo vystoupení spíše krotké, ale vykreslilo obraz člověka, který touží odvrátit odpovědnost, pokud se věci budou vyvíjet tak, jak se vyvíjejí, pak bude mít metaverse Meta $META-10.6% stejně problémů jako Facebook.

Co je ale ještě děsivější, je jeho momentální vztah k samotnému Facebooku. Z podcastu je naprosto jasné, že Zuckerberg práci na Facebooku nesnáší a že by se rád jako CEO společnosti raději zaměřil na úplně jiné odvětví. Problémem ale je, že Meta, získává příjmy stále především prodejem reklamního prostoru na svých platformách sociálních médií, jako jsou Facebook a Instagram.

Metaverse nebude pro Metu ještě hodně dlouho profitový a to mě osobně jako investora do společnosti děsí a přemlouvá moji investici raději stáhnout. Obzvlášť, když je zakladatel a generální ředitel ochotný veřejně přiznat, že se nehodlá do budoucna soustředit na hlavní zdroje příjmů společnosti.

To není nic proti potenciálu metaversu, naopak, sám si myslím, že se jedná o sektor s velkým potenciálem, do kterého by se mělo investovat. Nejsem bohužel ale přesvědčen, že $META-10.6% akcie na tento rapidní přechod obchodního modelu společnosti v krátkodobém horizontu dobře zareagují.

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.