S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

George Soros právě nakoupil tyto 3 akcie. Měli byste do nich také investovat?

Michal Šnobl
29. 8. 2022
8 min read

Následování velkých investorů může být přínosné, protože tento přístup nám poskytuje určitý pohled na to, jaké akcie by mohlo být dobré nyní koupit. Je však nutné si uvědomit, že investoři si stále musí dělat domácí úkoly sami. Co se týče George Sorose, jeho soukromá firma Soros Fund Management spravuje aktiva o něco více než 5 miliard dolarů. My se v tomto článku zaměříme na tři akcie ve kterých Soros ve 2Q zvýšil svou pozici.

92letý George Soros

Pravidla Komise pro cenné papíry a burzy nařizují, že investiční fondy, které spravují aktiva přesahující 100 milionů USD a zahrnují fondy obchodované na burze, musí zveřejňovat své držené pozice každé čtvrtletí v podobě, která se nazývá formulář 13F. Cílem této zprávy je podpořit transparentnost toho, co různé fondy dělají, ale má další výhodu v tom, že umožňuje investorům vidět, co investoři na nejvyšší úrovni jako Warren Buffett nebo George Soros dělají s kapitálem, který spravují.

Soros Fund Management a jeho strategie 

George Sorose řídí soukromou firmu Soros Fund Management, která spravuje aktiva o něco více než 5 miliard dolarů a největší podíl fondu je ve výrobci elektrických vozidel Rivian (ačkoli v tomto čtvrtletí snížil svůj podíl ve společnosti o 10 %). Firmu založil v roce 1970 a v roce 2010 byla hlášena jako jedna z nejziskovějších firem v odvětví hedgeových fondů s průměrnou roční mírou návratnosti 20 % za čtyři desetiletí.

Soros si získal pověst kontrariánského investora. V zásadě dělá to, co všichni ostatní nedělají, protože věří, že trh přesně nereprezentuje skutečnou hodnotu společnosti nebo komodity. Pokud věříte, že trhy jsou racionální a všechny informace jsou známé, pak jste v přímé opozici vůči Sorosovu přesvědčení. I když skvěle vydělal miliardy na obchodech s měnami, má také významné investice do akcií. I když ne každý obchod, který provedl, vyšel, Sorosovy výsledky jsou dostatečně působivé (jeho fond Quantum se v letech 1969 až 2000 vrátil o 30 % ročně).

Měli by investoři následovat Sorosův příklad a koupit následující tři akcie? Pojďme zjistit, proč si vybral právě tyto společnosti.

1. Alphabet

Během recese jsou výdaje na reklamu často prvním nákladem, který podniky snižují. Dosavadní hospodářský pokles v roce 2022 vedl k obavám z poklesu výdajů, což způsobilo, že akcie společnosti Alphabet $GOOG-2.0%, $GOOGL-2.0% letos utrpěly. Tam, kde se ostatní ve strachu vyhýbali akciím, Soros viděl příležitost k nákupu. I když svou pozici navýšil pouze o 10 %, stále je to jedna z jeho nejvyšších pozic a tvoří 2,06 % jeho portfolia.

Akcie GOOG za poslední rok odepsaly přes 23%

Během 2. čtvrtletí mohli investoři nakoupit akcie společnosti Alphabet za méně než 20násobek zisku – což je ocenění, které se u technologického giganta jen zřídka vidí. Krátkodobý pesimismus, kterému akcie čelily, z ní udělal skvělou nákupní příležitost pro dlouhodobé investory.

Internetový gigant ve 2Q dokončil rozdělení akcií Alphabet v poměru 20 za 1 po uzavření trhu 15. července. Společnost Alphabet také oznámila červnové příjmy a zisky, které nedosáhly cílů Wall Street, protože YouTube a její cloud computing zaostávaly za očekáváním. Ale hlavní podnikání společnosti Google v oblasti digitální reklamy přesto zaznamenalo odolný 14% růst, což posílilo představu, že firmy musí inzerovat na platformě Alphabet bez ohledu na to, jak špatná bude ekonomika.

Jakmile se však ekonomika zotaví, výdaje na reklamu se vrátí se opět zvýší a Alphabet z toho bude mít značný prospěch. Na tento odraz sází George Soros a každý, kdo si koupí akcie Alphabet, s tím také počítá.

2. Amazon

Amazon $AMZN-1.7% je Sorosův druhý největší podíl, protože nyní tvoří 3,8 % jeho investičního portfolia. Ve druhém čtvrtletí navýšil svůj podíl o 41 %, takže to nebyl malý nákup. Co tedy viděl v Amazonu během Q2? Pravděpodobně to byla snížená cena akcií Amazonu. Akcie Amazonu se v tomto období obchodovaly nejníže od začátku pandemie a Soros této příležitosti využil ke zvýšení své pozice.

roční graf akcií akcií AMZN

Když prakticky kdokoli uslyší název Amazon, okamžitě si vybaví jeho přední online obchod. Podle odhadů eMarketer je Amazon na dobré cestě k tomu, aby letos v USA přinesl asi 0,40 dolaru z každého 1 dolaru v online maloobchodních výdajích.

To co ale dělá z Amazonu opravdového lídra jsou spíše segmenty společnosti s výrazně vyšší marží, jako je předplatné, reklama a služby cloudové infrastruktury, které by mohly do poloviny této dekády více než ztrojnásobit její provozní cash flow.

Amazon Web Services (AWS) je globálním lídrem v podílu na trhu cloudových služeb. Podle zprávy společnosti Canalys představoval AWS během prvního čtvrtletí odhadem 33 % celosvětových příjmů z cloudových služeb. Růst cloudu je stále na začátku, a co je důležitější, vytváří podstatně vyšší marže než online maloobchodní tržby. Jak AWS poroste do většího procenta čistých tržeb Amazonu, bude to mít nepoměrně větší pozitivní dopad na provozní cash flow společnosti.

Pakliže věříte, že Amazon a jeho e-commerce podnikání se může vzpamatovat, akcie lze stále mít s téměř 30% slevou na své historické maximum.

3. Salesforce

Ze tří dnes diskutovaných společností tvoří Salesforce $CRM-1.1% nejmenší pozici v Sorosově portfoliu (1,84 %). A přesto Soros během čtvrtletí zvýšil svou pozici v Salesforce o 138 %. To je hodně sebevědomé. 

Akcie CRM za poslední rok poklesly o téměř 38%

Nákupy byly pravděpodobně způsobeny poměrně nízkým oceněním Salesforce. Jediný jiný případ, kdy byl CRM levnější, bylo během vrcholu Velké recese v roce 2009 a každý, kdo si tehdy akcie koupil, si od té doby vedl docela dobře.

Tržby softwarové společnosti založené na cloudu ve 2Q vzrostly meziročně o 22 % (26 % v konstantní měně) na 7,72 miliardy dolarů, což překonalo odhady analytiků o 20 milionů dolarů. Její upravený čistý zisk klesl o 15 % na 1,19 miliardy dolarů, neboli 1,19 dolaru na akcii, ale stále vyčistil konsensuální předpověď o 0,19 dolaru.

Salesforce však poskytl slabší než očekávanou prognózu pro zbytek roku. Očekává, že její tržby ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostou o 14 % a za celý rok vzrostou o 17 %. Analytici očekávali 18% růst ve třetím čtvrtletí a 20% růst za celý rok. Pozitivní však zůstává, že společnost oznámila zpětný odkup akcií za 10 miliard dolarů. 

Měli byste následovat Sorose a také investovat do těchto akcií? 

Z těchto tří se Alphabet jeví jako nejlepší nákup, protože se nyní obchoduje jen několik jednotek procent od 52týdenních minim s lákavým násobkem k zisky na úrovni necelých 22. Další dvě jsou však také vynikající akcie a měly by být zváženy.

Bez ohledu na to, co dělají velcí investoři, jako je Soros, investoři stále musí provádět svou vlastní analýzu u každé společnosti, protože každý má jiné investiční cíle. Slepé následování jednoho investora je spolehlivý způsob, jak si zadělat na problém. Ale kontrola toho, co fondy dělají, je skvělý způsob, jak generovat nápady pro potenciální výběr akcií.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. Článek byl ve velké míře inspirován od analytika Keithen Drury. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.