S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Další rána pro Intel? Konkurenční AMD v září uvede to, co nazývá „nejrychlejší herní procesor na světě“

Michal Šnobl
30. 8. 2022
4 min read

Jak naznačuje téměř 32% pokles indexu PHLX Semiconductor Sector, který sleduje odvětví polovodičů, akcie těchto firem byly letos na trhu tvrdě zasaženy. Součástí tohoto indexu jsou i akcie Advanced Micro Devices, které se také výrazně propadly. Nehledě na to AMD v noci z pondělí na úterý uskutečnila konferenci, která odstartovala sezónu plnou oznámení produktů nové generace, díky kterým chce firma kralovat ve videohrách a zpochybnit sílu Intelu.

Herní čipy řady Ryzen 7000 mají být tím nejlepším, co na trhu najdete 

V době klesající poptávky po počítačích společnost Advanced Micro Devices $AMD+2.4% v pondělí pozdě večer uvedla na trh novou generaci procesorů, které budou dostupné už na podzim tohoto roku. Společnost se tak pochlubila nejrychlejším herním procesorem na světě, který by mohl přitáhnout určitou pozornost a prodeje.

„Řada Ryzen 7000 je absolutně první stolní procesor na světě s 5 nanometry,“ řekla AMD, generální ředitelka Lisa Su publiku v prezentaci v Austinu v Texasu, která byla také streamována na YouTube. "S jádrem Zen 4 je to nejrychlejší procesor na světě pro hraní her a tvorbu obsahu."

https://youtu.be/WcH_7xsYtUk

Co nového Ryzen 7000 vlastně přinesou? 

Procesory budou využívat architekturu Zen 4 a budou vyráběny aktualizovanou verzí 5nm procesu u TSMC, chiplety pak využijí 6nm proces. Sama architektura má proti Zen 3 přinést 8-10% navýšení IPC, což není málo, ale ani moc, nicméně spolu s vyššími takty se počítá s o více než 15% navýšením výkonu v jednovláknových aplikacích. Celkově má ale navýšení výkonu ve vícevláknových aplikacích přesahovat 35 %, AMD navíc slibuje i o 25 % lepší efektivitu (výkon na watt).

AMD uvedla, že herní karty budou dostupné od 27. září.

Nejlepší Ryzen 9 7950x bude uveden za cenu 699 $, zatímco Ryzen 9 7900x bude uveden za 549 $, Ryzen 7 7700x za 399 $ a nejnižší cena Ryzen 5 7600x za 299 $.

Naposledy AMD oznámilo novou generaci produktu se 7nanometrovými čipy v roce 2020, těsně předtím, než se pandemie COVID-19 stala oficiální.

Konkurenční boj mezi AMD a Intelem 

Začátkem srpna se AMD během výsledkové sezóny ukázalo jako nejodolnější z hlavních výrobců čipů. Vzhledem k tomu, že konkurenti jako Intel Corp. $INTC-9.2% a Nvidia Corp. $NVDA+6.2% výrazně snížily své odhady tržeb v miliardách dolarů, AMD si počínalo docela dobře s odhadovaným rozsahem prodejů, který klesl jen mírně pod odhady Wall Street, 6,84 miliardy dolarů.

Akcie AMD sice letos ve srovnání s Intelem klesly o něco málo více, finanční výkonnost společnosti byla ale mnohem lepší. Výrazný rozdíl ve finanční výkonnosti obou společností naznačuje, že AMD má navrch, když konkuruje Intelu na trzích CPU a GPU. 

Podle Mercury Research ve druhém čtvrtletí AMD převzalo podíl na trhu od Intelu v CPU pro servery a PC. Jednotkový podíl AMD na lukrativním trhu serverových CPU vzrostl ve druhém čtvrtletí na 13,9 % z 9,5 % v předchozím období.

Podíl AMD na prodeji procesorů pro notebooky byl v červnovém čtvrtletí 24,8 %, oproti 20 % o rok dříve. Také jednotkový podíl AMD na prodeji procesorů pro stolní PC byl ve druhém čtvrtletí 20,6 % oproti 17,1 % ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Podíl AMD vs Intel na trhu

Zle tedy předpokládat, že tento trend se udrží a AMD bude nadále přebírat tržní podíl Intelu. V tom prosadit se mezi výrobci PC a fanoušky videoher společnosti jednoznačně pomůže i nově oznámená řada procesorů Ryzen 7000, která poskytne hráčům a tvůrcům obsahu špičkový výkon.

Technologický náskok AMD a jeho lukrativní vyhlídky na trhu datových center, stejně jako v dalších oblastech, jako jsou herní konzole, kde Intel nemá zastoupení, jí dávají navrch na frontě růstu. Na druhé straně od Intelu toho v příštích několika letech příliš nečekejme.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.