S&P 500 ^GSPC 5,096.83 +0.96%
Alphabet GOOG $173.18 +9.64%
Nvidia NVDA $869.33 +5.20%
Amazon AMZN $179.03 +3.09%
Microsoft MSFT $408.77 +2.44%
Meta META $438.92 -0.56%
Apple AAPL $170.60 +0.42%
Tesla TSLA $170.54 +0.21%

4 dividendové akcie, které Warren Buffett přikupoval ve 2Q

Michal Šnobl
31. 8. 2022
6 min read

Po tom, co jsem se v nedávnem článku věnoval nejnovějším obchodům George Sorose, který spravuje soukromý fond o hodnotě více něž 5 miliard dolarů, přišla nyní řada na toho nejlepšího z nejlepších. I přesto, že Warren Buffett se svou Berkshire Hathaway nebyl ve druhém kvartále tak aktivní jako v tom předešlém, stále je tu několik podstatných změn, na které se v tomto článku blíže podíváme.

Warren Buffett 

Dokumenty 13F jsou venku

Jen v krátkosti připomenu. Pravidla Komise pro cenné papíry a burzy nařizují, že investiční fondy, které spravují aktiva přesahující 100 milionů USD a zahrnují fondy obchodované na burze, musí zveřejňovat své držené pozice každé čtvrtletí v podobě, která se nazývá formulář 13F. Cílem této zprávy je podpořit transparentnost toho, co různé fondy dělají, ale má další výhodu v tom, že umožňuje investorům vidět, co investoři na nejvyšší úrovni dělají s kapitálem, který spravují.

https://youtu.be/JBwc76o1SiU

Hotovostní pozice Berkshire Hathaway

Začněme hotovostní pozicí společnosti za kterou byl věštec z Omahy po dlouho dobu kritizován, protože nevyužíval volné peníze v době, kdy trhy výrazně rostly. To vše se ale v letošním roce změnilo, kdy zatímco Berkshire na konci minulého roku držela v hotovosti téměř 144,854 miliard dolarů, ve Q1 letošního roku to už bylo jen 102,687 miliard dolarů. Buffett byl tak v první kvartále letošního roku velmi aktivní a do trhu vložil více něž 40 miliard USD. Tempo nákupů však ve 2Q zpomalilo a hotovostní pozice se ustálila na 101,337 miliard USD. Berkshire tedy nyní drží v hotovosti zhruba třetinu portfolia, zbytek je zainvestován v akciích. To je stále spousta hotovosti, kterou může Buffett případně vložit do trhu.

Změny v akciovém portfoliu

Investiční portfolio Berkshire v hodnotě 300 miliard dolarů se skládá ze 47 společností, což je o dvě akcie méně než v minulém čtvrtletí. Navzdory tomu, že investovala více peněz do svého akciového portfolia, hodnota klesla z 364 miliard USD na konci prvního čtvrtletí v důsledku více než 16% poklesu indexu S&P 500.

Pět největších podílů tvoří více než 74 % celkového portfolia. Prvních pět holdingů v pořadí podle velikosti holdingu je Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron, a American Express. Apple měl na konci druhého čtvrtletí téměř 41 % portfolia!

2Q Update

Nyní se pojme podrobněji zaměřit na několik vybraných pozice Berkshire, kde došlo k nějaké změně. Společnost Activision Blizzard $ATVI+0.1% je jednou z nich. Microsoft oznámil dohodu o koupi Activision za 95,00 USD za akcii v hotovosti dne 18. ledna 2022. Buffett na výročním zasedání Berkshire diskutoval o předchozím navýšení podílu Activision a poznamenal, že šlo o arbitrážní příležitost, sázku na to, že Microsoft akvizici dokončí.

Buffett a Berkshire také pokračovaly ve zvyšování své pozice v oblíbeném Applu $AAPL+0.4%. Berkshire přidal zhruba 3,9 milionu akcií a nyní má v technologickém gigantu 894,8 milionu akcií. To oceňuje pozici Berkshire v Applu na téměř 155 miliard dolarů, což představuje téměř 5,7% podíl ve společnosti. Vzhledem k tomu, že Berkshire měl na konci druhého čtvrtletí zhruba 300 miliard USD, znamená to, že Apple na konci čtvrtletí tvořil 40,7 % portfolia, když vyloučíte hotovost a peněžní ekvivalenty Berkshire ve výši 105 miliard USD.

Sázka na ropu 

Warren Buffett je v nákupní horečce Occidental Petroleum $OXY-0.8%. Miliardářská společnost Berkshire Hathaway od července přidala do svého portfolia téměř 20 milionů dalších akcií. V pátek 19. srpna navíc Berkshire oznámil, že Federální energetická regulační komise udělila Buffettově společnosti souhlas k nákupu až 50 % dostupných akcií OXY.

Společnost Occidental Petroleum působí především v oblasti ropy a zemního plynu. Má však také petrochemický segment, který si v posledních čtvrtletích vedl dobře.

Akcie ropy a zemního plynu v roce 2022 trvale překonávají trh, akcie společnosti Occidental Petroleum od začátku roku 2022 vyletěly o zhruba 131 %, což z nich suverénně dělá nejvýkonnější společnost v indexu S&P 500.

Berkshire také posílila svůj velký podíl v druhém velkém americkém producentovi ropy Chevron $CVX-0.7% o 2,26 milionu akcií. Berkshire tak nyní vlastní více než 161,4 milionu akcií, podíl Berkshire činí 25,3 miliardy USD, neboli zhruba 8,2 %.

Jak Buffett nahlíží na investici do ropy

Jeden z prvních Buffettových článků z roku 1957 tvrdil, že Oil & Gas Property Management, která se starala o ropná a plynárenská zařízení, byla jeho oblíbeným zajištěním proti inflaci. Tato logika platí stejně dobře i dnes. Rostoucí cena ropy je ve skutečnosti jedním z faktorů stojících za inflací, takže Berkshire Hathaway pohlíží na ropu jako na dobrou investici v době rostoucích cen. Společnosti jako Chevron a Occidental jsou plné hotovosti. Navíc Buffett z chaosu na energetických trzích způsobeného rusko-ukrajinskou válkou viděl, že svět se neostřihl od ropy a plynu tak, jak by si přál. Buffett ví, že věk ropy ještě neskončil.

To, že Buffett agresivně hromadí ropné akcie jako je Chevron a Occidental, signalizuje jeho přesvědčení, že ceny ropy a zemního plynu zůstanou vysoké ještě dlouho. Například velké ropné společnosti podstatně snížily své kapitálové výdaje během pandemie COVID-19 kvůli nejistotě cen energetických komodit a historickému poklesu poptávky. Přidejte k tomu ruskou invazi na Ukrajinu, která hrozí ochromit tok ropy a plynu do určitých částí světa (např. Evropy). Tyto problémy dodavatelského řetězce se nevyřeší přes noc, což připravuje půdu pro to, aby ceny ropy a zemního plynu zůstaly výrazně nad svými historickými normami.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.