S&P 500 ^GSPC 5,303.3 +1.08%
Nvidia NVDA $945.74 +3.52%
Microsoft MSFT $423.67 +1.89%
Meta META $480.62 +1.86%
Tesla TSLA $174.69 -1.61%
Apple AAPL $189.84 +1.28%
Alphabet GOOG $173.83 +1.11%
Amazon AMZN $185.63 -0.77%

Toronto Dominion Bank: Kanadský lídr bankovního sektoru, který má řadu konkurenčních výhod

Pavel Botek
4. 9. 2022
8 min read

Poslední dobou se rád porozhlížím po zajímavých bankách, které mohou představovat atraktivní investiční příležitost. Opět se s vámi podělím o zajímavý tip, který by mohl dávat smysl z pohledu investice. Dnes se budeme bavit o Toronto-Dominion Bank, která (mimo jiné pozitiva) vyplácí dividendy nepřetržitě už 164 let. Navíc je jednou z hlavních bank v Kanadě a má opravdu slušné konkurenční výhody.

Pobočka Toronto Dominion Bank

Nebudu to zbytečně natahovat a vrhneme se rovnou na rozbor této banky. Jaké jsou ty zmiňované konkurenční výhody? 👇

Toronto-Dominion $TD+0.5% je jednou ze dvou největších bank v Kanadě podle aktiv a jednou ze šesti, které společně drží zhruba 90% bankovních vkladů národa. Banka získává přibližně 55% svých příjmů z Kanady a 35% ze Spojených států, zbytek z jiných zemí. Toronto-Dominion odvedl obdivuhodnou práci, když se zaměřil na své kanadské maloobchodní operace a stal se jedničkou na trhu s většinou klíčových produktů v tomto segmentu. Banka má také druhý podíl na trhu pro obchodní bankovnictví v Kanadě. S více než 400 miliardami CAD v kanadských aktivech pod správou a statusem tří největších dealerů v Kanadě a jako vydavatel karet číslo jedna v Kanadě by Toronto-Dominion měla zůstat jednou z dominantních kanadských bank v nadcházejících letech.

  • Toronto-Dominion má také významnou přítomnost v USA tím, že má nejvíce poboček v USA mezi kanadskými bankami.
  • Další zajímavostí je, že $TD+0.5% je významným hráčem v oblasti diskontního zprostředkování (tohle odvětví má údajně potenciál pro další silný růst).
  • Očekává se, že $TD+0.5% bude i nadále prokazovat stabilní sílu v domácích bankovních operacích, bude dobře řídit úvěry a jejich kvalitu a bude pokračovat v kontrole výdajů, které v dlouhodobém horizontu povedou k konzistentní návratnosti vlastního kapitálu.

Toronto-Dominion Bank $TD+0.5% 

Dle údajů to vypadá tak, že je banka velice dobře vedená a zkonstruována tak, aby plnila a vylepšovala podmínky pro klienty, kteří pak nemají důvod opouštět a měnit banku.

$TD+0.5% stabilizuje ceny produktů, což zákazníkům poskytuje menší motivaci ke změně banky. Nákladové výhody pramení ze tří primárních faktorů: nízkonákladové vkladové základny, vynikající provozní efektivity a konzervativního upisování, přičemž regulační náklady jsou také posledním faktorem, který je třeba vzít v úvahu. Tyto výhody se projevují v podobě nižších provozních nákladů, nižších úvěrových nákladů, nižších regulačních nákladů a nižších absolutních úrovní a lepší diverzifikace rizik, což vše bankám umožňuje dosahovat vyšších výnosů očištěných o riziko.

Kanadský trh je v sektoru bankovnictví speciální

Překážky vstupu jsou v kanadském bankovním systému velmi vysoké. Předpisy brání zahraniční konkurenci, protože nekanadští rezidenti nesmí vlastnit více než 25% akcií banky, pokud to neschválí vláda (brání zahraničnímu převzetí), a zahraniční banky mohou působit v Kanadě pouze za určitých omezení (bránící významné přímé zahraniční konkurenci). Domácí konkurence je také kontrolována, protože kanadský bankovní systém se historicky vyvinul tak, aby upřednostňoval několik velkých bank ovládajících většinu domácího trhu.

Větší banky pomáhají rozložit fixní náklady na větší provozní základnu, což zvyšuje provozní efektivitu, protože čtyři největší kanadské banky jsou všechny větší než největší regionální banka v USA. Kanadské banky, protože jejich pobočkové sítě se šíří po celé Kanadě, mají pravděpodobně jedny z nejsilnějších distribučních sítí v zemi. To nabízí cenové výhody díky nižším nákladům na získání zákazníků.

Kanadské banky jsou v průměru geograficky diverzifikovanější než například většina amerických regionálních bank, které mají často koncentraci v jednotlivých státech nebo místních ekonomikách.

Analytici dávají cenový cíl v rozmezí 74-77$ (jedná se o údaje z vícero stránek).

Slova analytiků ohledně výhledu po dalším silném čtvrtletí:

Náš základní scénář předpokládá, že čistá úroková marže pro Toronto-Dominion se zvýší s tím, jak se zvýšení sazeb v Kanadě a USA začne promítat do rozvahy. V normálních letech vidíme průměrný růst úvěrů zhruba o 4 %, s počátečním nárůstem o 10 % v roce 2022. To vede k růstu NII (čistý investiční výnos) o 11% v roce 2022 a 5% v roce 2023. Naše prognóza počítá s podprůměrnými odpisy v roce 2022, protože úvěrové prostředí zůstává relativně příznivé a normalizace proběhne v roce 2023 a dále. Předpokládáme, že neúrokové příjmy porostou v příštích 5 letech průměrným tempem 4 %, s růstem nižším než 1 % v roce 2022 a následným 9% růstem v roce 2023. To je způsobeno poklesem investičního bankovnictví v roce 2022, určitým tlakem na poplatky související s bohatstvím v roce 2022, tlakem na poplatky za vkladové služby v roce 2023 a dalšími výkyvy poplatků od roku 2022. V roce 2022 předpovídáme růst výdajů zhruba o 5,5 % a poté o 2 až 3 %. Stručně řečeno, naše prognózy vedou k průměrné návratnosti hmotného kapitálu ve výši 17 %. Používáme 9% náklady na vlastní kapitál.

Jako vždy se musíme podívat i na možné rizika

Makroekonomická rizika a rizika spojených s budoucími akvizicemi. Kanada má jedny z nejvyšších středních cen bydlení / ročního mediánu poměru příjmů domácností na několika svých hlavních trzích s bydlením a úroveň hypotečního dluhu se již více než deset let neustále zvyšuje.

  • Zde bych ale podotkl, že makroekonomická rizika jsou takovou ''krátkodobou brzdou''. Nebral bych to jako nějaký dlouhodobý problém, který by mohl ohrozit existenci či chod banky.
  • Další bod, kde by měl investor zbystřit: Mnoho investorů může zarazit položka klesajícího FCF a mírně narůstajícího dluhu. TD je aktuálně v bodě, kdy se snaží zefektivňovat své podnikání a dokončit fúzi s First Horizon Bank a akvizici Cowen (obě dvě mohou být dokončeny počátkem roku 2023).

___________________________________________________________________________

$TD+0.5% se v současné době obchoduje s P/E 10 a dividendovým výnosem kolem 4,2%. Dividenda je vyplácena neuvěřitelných 164 let, což je samo o sobě úctyhodné.

Dividendový souhrn 👆

Čtvrtletní výsledky

Upravené výnosy a náklady rostou (čísla před závorkou jsou kanadské dolary)

Banka vykázala upravený čistý zisk ve výši 3,81 miliardy dolarů, neboli 2,09 dolaru na akcii -oproti 3,62 miliardy dolarů nebo 1,96 dolaru na akcii v předchozím roce. Akcie $TD+0.5% zaznamenaly své maloobchodní výsledky v nejsilnějším čtvrtletí v historii, kdy tržby dosáhly 7 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 7%. To bylo dále podpořeno jejími operacemi ve Spojených státech, přičemž čistý zisk vzrostl o 11% na 1,44 miliardy dolarů za čtvrtletí.

  • NII (čistý investiční výnos) meziročně vyskočil o 17,3% na 7,04 miliardy kanadských dolarů (5,50 miliardy USD). 
  • Neúrokové výnosy ve výši 3,88 miliardy dolarů (3,03 miliardy USD) klesly o 17,6%.
  • Upravené neúrokové náklady vzrostly o 8,2 % na 6,03 miliardy dolarů (4,71 miliardy USD).

Kompletní přehled výsledků naleznete zde

Rozvaha je stále silná, poměr kapitálu a ziskovosti se zlepšuje

Celková aktiva činila k 31. červenci 2022 1,84 mld. kanadských dolarů (1,44 mld. USD), což je téměř o 1% více než na konci druhého čtvrtletí fiskálního roku 2022. Čisté úvěry vzrostly postupně o 3,4% na 790,8 miliardy USD (617,7 miliardy USD) a vklady vzrostly o 1,5% na 1,2 bilionu USD (0,94 bilionu USD).

  • Celková kapitálová přiměřenost činila 18,8 % ve srovnání s předchozím rokem 18,5 %.
  • Návratnost kmenového kapitálu společnosti Toronto-Dominion (na upraveném základě) činila 16,3 %, oproti 15,9 % k 31. červenci 2021.

Závěrem bych však dodal, že ačkoli se mi banka může líbit, tak mi nepřijde atraktivní stávající cena, kterou bych nebyl ochotný zaplatit (a to i přes potenciál pro růst). Nicméně to ale nemění nic na tom, že se jedná o jednu ze zajímavých voleb, které budu nadále sledovat.

  1. Jak se líbí $TD+0.5% vám?
  2. Zajímají vás rozbory velkých bank?
  3. Máte taktéž nějakého favorita, který je ve vašem hledáčku?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.