S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Zvěsti o vstupu Discordu na burzu nelhaly, datum však překvapilo

Investicí do IPO vstupu na burzu můžete často zainvestovat do společnosti s vysokým potenciálem růstu. IPO pro vás může být příležitostí k rychlému zisku a nemělo by se tedy jako investiční taktika v žádném případě podceňovat. A co teprve kdyby se jednalo o například platformu jako je Discord u které se ohledně jejího zveřejnění teprve nedávno objevili nějaké novinky.  


Poté, co Microsoft opustil plány na odkup, se objevily zvěsti o IPO společnosti Discord v roce 2022. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 probíhala jednání o prodeji značky, čímž by se aktiva společnosti mohla dostat na veřejnost bez nutnosti vlastního IPO. Z tohoto prodeje však nakonec sešlo, což znamená, že Discord si bude muset najít vlastní cestu na burzu. Nyní, v závěrečné fázi roku 2021, odborníci předpokládají, že Discord vstoupí na burzu někdy v příštím roce. Jaké jsou podrobnosti a dostanou se drobní investoři konečně k akciím Discord?

Microsoft jednal o koupi Discordu, od plánů však upustil

Když začne známá společnost zvyšovat své úsilí o získání finančních prostředků, investoři často zpozorní, protože to může znamenat, že se na obzoru chystá veřejná nabídka akcií 😁. 

V případě herně orientované komunikační aplikace Discord však její investiční kolo v prosinci 2020 ve výši 140 milionů dolarů, které ji ocenilo na 7 miliard dolarů, odkazovalo na možný budoucí prodej a akvizici.

Discord byl na začátku tohoto roku středem mnoha žádostí o akvizici. Podle agentury Bloomberg se o zakázku na tuto herní komunikační platformu ucházel například Microsoft. 

Zájemci se řadili do fronty po vysoce úspěšných investičních kolem společnosti a působivých rostoucích ukazatelích uživatelů a příjmů. V té době byla poslední valuace Discordu stanovena na 7 miliard dolarů, ale společnost zaznamenala nabídky až na 10 miliard dolarů. 

https://twitter.com/cfromhertz/status/1374177096025657351 

Přestože Discord do roku 2020 dosáhl 1 miliardy zpráv denně, nikdy se vážně nezabýval vstupem na burzu. Přestože se letos silně hovořilo o akvizici, k převzetí Discordu společností Microsoft $MSFT-0.5% nakonec nikdy nedošlo. Akvizice v hodnotě 10 miliard dolarů byla tak nadobro smetena ze stolu.

Jakmile prodej padl, dosáhla společnost Discord dalšího investičního kola a tentokrát vybrala kapitál ve výši 600 milionů dolarů. Ocenění společnosti se tak vyšplhalo na krásných 17 miliard dolarů.

Zajímavé je, že Discord byl navržen s ohledem na hráče, ale téměř třetina jeho uživatelů nejsou hráči. Tato rozmanitost pomáhá společnosti konkurovat značkám, jako jsou Slack a Microsoft Teams (zejména poté, co vyhlídky na akvizici ze strany Microsoftu padly). 

Příjmy společnosti v roce 2020 během pandemie prudce vzrostly, meziročně až o 188 % na 130 milionů dolarů. Platforma si účtuje poplatky za své předplatitelské balíčky Nitro, služby posilování serverů a hry prodávané na serverech. To znamená, že prodává prémiové funkce a zároveň si zachovává stav platformy, která je "zadarmo".

Zvěsti o IPO Discordu v roce 2022

Investoři již očekávají, že Discord vstoupí na burzu někdy v roce 2022. Vzhledem k tomu, že od posledního kola financování v září má společnost v kapse spoustu kapitálu, mohla by příští rok usilovat o tradiční IPO. Právě teď odhady říkají, že by IPO mohlo přijít na začátku poloviny roku, ačkoli zprávy zůstávají bohužel pro nás pouze spekulativní. Discord sleduji již delší dobu a libí se mi jejich obchodní model, takže budu pravděpodobně hned v první vlně investic nakupovat v den IPO.

https://twitter.com/moonares/status/1462815864516927488

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Upřímně si myslím, že udělal Microsoft docela chybu a měl ho koupit

17 miliard je tedy podle mě už docela dost 😅

Na Discord se už také těším 😄

Tyhlety Bulios analýzy jsou fakt super 🙏