S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

2 dôvody, pre ktoré dať od Lucid ruky preč a už o nej nepremýšlať

Kristian Šooš
8. 9. 2022
4 min read

Posledné kroky spoločnosti Lucid Group $LCID+0.4% vôbec nevyšli a môžu predikovať vážne problémy tejto automobilky, ktoré sa celkom nahromadili za poslednú dobu. Preto pokiaľ uvažujete o investícií do tejto EV spoločnosti mali by ste spozornieť, nakoľko toto sú dosť vážne dôvody, ktoré môžu byť začiatkom niečoho veľmi negatívneho.

Lucid Group za poslednú dobu preukázala známky slabosti a možných problémov.

Čo sú to teda za problémy?

Výrobca elektrických vozidiel Lucid Group nedávno predložil papiere na predaj cenných papierov v hodnote až 8 miliárd dolárov, aby získal peniaze pri budovaní svojej továrenskej výroby. Niekomu sa to môže zdať normálne, že chcú investovať do novej výroby, avšak čo nie je dobré je to, že majú potrebu novej hotovosti a predložili návrh na predaj cenných papierov v hodnote 8 miliárd dolárov.

Čo to znamená? 

Navyšovanie akcií znamená jednoducho zníženie hodnoty akcií. Je pochopiteľné, že projekty potrebujú prílev nového kapitálu pre svoj rozvoj a takáto mladá spoločnosť sa nechce zadlžovať, nakoľko by to tiež nevyzeralo v očiach investorov dobre. Preto sa uchyľujú k alternatíve emitovania nových akcií - pre nich jednoduchý spôsob, ako získať kapitál potrebný pre rozvoj. Avšak pridávanie nových akcií tiež nie je dosť dobré pre investorov, keďže existujúcim investorom "odoberajú z koláča". Toto zníženie hodnoty akcie sa často nazýva riedenie a je normálne ak väčšina akcionárov akceptuje riedenie a súhlasí s ním, pokiaľ nie je nadmerné. V určitom bode môže spoločnosť riskovať, že rozriedi akcionárov natoľko, že zruší veľkú časť rastu, ktorý spoločnosť môže mať a toto sa môže stať aj v prípade Lucid.

Motivácia Lucid získať 8 miliárd dolárov je dosť značná, nakoľko má Lucid kapitalizáciu okolo 26 miliárd a teda je to teda približne tretina.

Problémy zo strany manažmentu?

Tu vychádza na povrch ďalší potenciálny problém zo strany vedenia spoločnosti, nakoľko minulý mesiac oznámili výsledky a zisky za 2Q a tvrdili, že majú hotovostnú pozíciu vo výške približne 4,5 miliardy s dodatočným úverom vo výške 1 miliardy dolárov. Tvrdili, že ich likvidita je v poriadku a teraz chcú ďalších 8 miliárd?

Lucid vo svojej oficiálnej tlačovej správe o novom podaní uviedla, že na získanie peňazí má tri roky, počnúc po schválení jeho podania. Ale prečo to nespomenúť pri zárobkoch? Niekto by mohol mať podozrenie, že vedenie vedelo, že navýšenie príde a rozhodlo sa to nespomínať.

Táto situácia by mohla vytvoriť veľmi zlú mienku a vrhnúť zlý tieň na túto spoločnosť, že bol manažment voči akcionárom nečestný. Nakoniec je alarmujúce, že skupina Lucid Group po vstupe na burzu v júli minulého roka výrazne zvýši akcie. Proces vstupu na burzu má získať peniaze, ktoré mladá spoločnosť potrebuje na rast a posunúť ju na ďalšiu úroveň rozvoja. Lucid sa však snažil zrýchliť výrobu, pričom v tomto procese ponúkajú veľa kompenzácií na základe akcií, čo nemusí byť správny krok zo strany vedenia.

https://www.youtube.com/watch?v=jsqBpclwb2E

Čo sa týka Lucid Group ako spoločnosti, určite majú dobrý produkt a business model, nakoľko ich vlajková loď Lucid Air získala ocenenie Motor Trend Car of 2022, čo je určite veľký miľník pre spoločnosť. Avšak mať skvelý produkt niekedy nestačí ak vedenie robí zlé kroky v neprospech akcionárov. Lucid má určite pred sebou ešte dlhú a ťažkú cestu, ktorá ich už teraz stojí nemalé peniaze a niesom si istý či s nimi správne hospodária. Samozrejme je to len môj osobný názor a nie investičná rada.

Pokiaľ sa Vám tento príspevok páči môžete mi dať follow a komentár.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.