S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Nová naděje pro Elona Muska? Anonymní zdroj z Twitteru právě nahrál nejbohatšímu muži světa na smeč

Dominik Petrnoušek
8. 9. 2022
6 min read

Je to jako na houpačce. Situace ohledně Elona Muska a Twitteru se táhne už několik měsíců a její průběh tak nějak opisuje sinusoidu. Základem však zůstává to, že Elon Musk považuje velkou část Twitterových účtů za boty a snaží se společnost dotlačit k přiznání, že to tak opravdu je.

Došlo to dokonce tak daleko, že ze snahy o nákup Twitteru se vlastně stal soud "o čest" mezi mateřskou společností sociální platformy a nejbohatším mužem světa. Anonymní zdroj zevnitř Twitteru teď však přišel s informací, kterou si spousta lidí v duchu myslela. Co je ale důležitější - nahrává to na smeč právě zakladateli Tesly a SpaceX. Víceméně mu teď foukl čerstvý vítr do plachet.

Spor mezi Muskem a Twitterem už se nějaký ten pátek táhne.

Zdroj ale dlouho anonymní nezůstal. Většina zdrojů na internetu po prvotním "drbu" začala uvádět, že whistleblowerem je Peiter Zatko. Bývalý bezpečnostní šéf Twitteru.

Ve zhruba dvousetstránkovém prohlášení (zaslaném minulý měsíc americkým zákonodárcům a regulačním orgánům) bývalý bezpečnostní manažer Twitteru tvrdí, že se společnost zabývající se sociálními médii dopustila řady bezpečnostních chyb, které podle něj uvedly v omyl představenstvo Twitteru, akcionáře i veřejnost.

Víceméně nazval organizaci a hlavně jejího šéfa Jacka Dorseyho za "neangažovaného" a "bez kormidla".

Není to poprvé, co si na Dorseyho někdo stěžuje. Podle všeho je na vině jeho funkce generálního ředitele ve dvou obřích společnostech zároveň. Kromě Twitteru $TWTR  totiž řídí ještě společnost Block $SQ+5.2%

Zatko mimo CEO společnosti útočí také na celkové vedení a problémy ohledně ochrany soukromí a nakládání s citlivými daty. Twitter se pochopitelně prohlášení brání. Mluvčí uvedl, že Zatkova stížnost je "plná nesrovnalostí a nepřesností" o společnosti. "Bezpečnost a ochrana soukromí jsou dlouhodobě celospolečenskými prioritami společnosti Twitter a budou jimi i nadále," dodali.

Prý by se taky mohlo pouze jednat o pomstu Zatka. Ten byl propuštěn ze své pozice vrchní ředitele bezpečnosti ředitelem Twitteru Paragem Agrawalem kvůli špatné výkonnosti a špatnému leadershipu.

https://www.youtube.com/watch?v=ySDe82r1aK0

Co s tím má společného Elon Musk?

Teď již k podstatné části - co s tím má co společného nejbohatší muž planety? 

Pochopitelně jsou pro něj a jeho právníky tyto zprávy velice dobré. Napomáhalo by to totiž jeho názoru, že Twitter správně nepracuje s daty uživatelů a že množství účtů by ani nemuselo patřit reálným osobám. Což je téma, kolem kterého se aktuálně točí celý soud spojený původně s jeho plánovaným odkupem celé společnosti.

Twitter ho v červenci zažaloval za nedodržení smlouvy o nákupu. Aktuálně mu však teče do bot ještě výrazně víc. Neuspěl totiž s pokusem odložit soudní proces. Soudce ve středu rozhodl, že případ bude v Delaware pokračovat od 17. října, když rozhodl, že Muskova žádost o jeho posunutí na listopad by poškodila podnikání Twitteru.

Společnost provozující sociální média žaluje Muska kvůli jeho rozhodnutí odstoupit od transakce a požaduje, aby transakci dokončil za dohodnutých podmínek.

McCormicková z Delawarského soudu však rozhodla, že Muskova protižaloba proti Twitteru, která se bude projednávat ve stejnou dobu, může být rozšířena právě o obvinění Peitera Zatka. To by pochopitelně mohlo háve výsledku velkou roli.

Jak jsem již zmínil výše - Zatko, bývalý vedoucí bezpečnostního oddělení Twitteru, ve stížnosti uvedl, že společnost "hrubě zanedbala několik oblastí informační bezpečnosti". Co je ovšem výrazně důležitější (a uvádí to jen některé zdroje) je fakt, že Twitter Muskovi prý lhal o účtech botů - což je jeden z klíčových bodů jeho argumentů pro zrušení dohody.

Muskův právní tým v úterý v Delaware argumentoval, že spravedlnost si žádá odklad pětidenního soudního řízení, aby Musk mohl prošetřit Zatkova tvrzení. Musk tvrdil, že Zatkova tvrzení představují "podstatný nepříznivý vliv na společnost", který podstatně změnil hodnotu podniku, a proto učinil dohodu neplatnou.

Jaký to má vliv na Twitter?

Graf ceny Twitteru

Aktuální cena Twitteru pochopitelně drasticky reaguje na každou sebemenší zprávu ohledně Elona Muska nebo probíhajícího soudu. Od výstřelu po oznámení potencionálního nákupu společnosti v dubnu, který přišel z ničeho nic, se už cena od ustálení v květnu výrazně neměnila. Zůstává kolem 40$a pohybuje se víceméně pouze doprava.

Otázkou zůstává co se bude dít po proběhnutí soudu a vznesení rozhodnutí. To je ovšem otázka opravdu pouze pro křišťálovou kouli. Takovéto situace je extrémně složité odhadnout i normálně. Už vůbec nelze odhadovat nic, v čem figuruje Elon Musk. Každopádně mě zajímá váš názor!

Co myslíte? Můžou nové "tajné" informace zvrátit soud v Muskův prospěch a ke koupi opravdu definitivně nedojde? 

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.