S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Válka tažená Ruskem přináší zvýšené množství kybernetických útoků a tyto 3 společnosti na tom mohou solidně vydělat

Pavel Botek
9. 9. 2022
9 min read

Každý z nás se snaží vyhledávat investiční příležitosti, ale ne vždy je to až tak jednoduché. V současné době si často čtu o tom, jak kybernetických útoků kvůli válce neúprosně přibývá. Na internetu naleznete desítky článků, kde se překrývá jeden kyber útok za druhým, což s postupem války může ještě gradovat (v létě byl zaznamenán dokonce jeden z nejprudších nárůstů). Jako investora mě to vede k jedné jediné otázce - Jak z těchto negativ mohu vytěžit? Odpověď je v celku jednoduchá, což mě vede k tomuto článku, kde se podíváme na 3 zajímavé akcie kybernetické bezpečnosti, které mohou v tomto období zaznamenat růst.

Nemyslete si však, že za zvýšenou aktivitu kyber útoků může jen válka. Vzrůstající počet útoků je zaznamenán už od roku 2020-2021.

Bylo v podstatě jasné, že válka bude mít mnoho negativních dopadů, ale vytvoří nám i investiční příležitosti. Tím je myšleno, že v této době značně posilují například zbrojaři a určité společnosti kybernetické obrany, které mohou díky nadměrně častým kyber útokům získávat nové zákazníky, ale především vykazovat silný růst. Obecně se počítá s tím, že riziko útoků a s tím spojené škody, budou zaznamenávat růstový trend minimálně do roku 2025, kde by měl být vrchol, ale pokračování růstového trendu zde může přetrvávat až do roku 2030 a dál.

Jdeme na to! Tyhle 3 společnosti mohou těžit z negativních vlivů války - kybernetických útoků na vzestupu 👇

1. Crowdstrike Holdings $CRWD+2.7% 

První co vás napadne (pokud $CRWD+2.7% znáte) je, že je příliš drahá. Na druhou stranu tohle slyšíme od roku 2020, kde společnost vzrostla o neskutečných víc jak 200% a od té doby vykazuje další a další růst. Bez ohledu na aktuální ocenění je $CRWD+2.7% jasným lídrem, kdy se za poslední 3 roky cena akcií téměř ztrojnásobila.

Společnost CrowdStrike je z hlediska tržní kapitalizace v odvětví kyberbezpečnosti jedním z největších. Jejich architektura Falcon nabízí řešení kybernetické bezpečnosti poháněné umělou inteligencí. Poskytuje služby zabezpečení koncových bodů a nabídky proaktivního zpravodajství o hrozbách.

Čím je společnost jedinečná?

Společnost byla společností Forrester jmenována lídrem v oblasti poskytovatelů detekce koncových bodů a odezvy, což je daleko před konkurencí, jako jsou Microsoft a SentinelOne.

Co je ochrana koncových bodů?

Jedná se o technologii kybernetické bezpečnosti, která monitoruje "koncové body" připojené k internetu (smartphone, notebook nebo jakékoli chytré zařízení). Všechny jsou potenciálními hrozbami. Takže zajistit, aby tyto hrozby měly správnou detekci a reakci, se stalo kritickým.

Schopnost CrowdStrike přidávat nové funkce na svou platformu prostřednictvím inovací a akvizic ukazuje sílu společnosti. Moduly, které pohánějí většinu růstu v roce 2022, se zaměřují na správu brány firewall, nulovou důvěru a ohrožení identity. Celkově, s integrovanou platformou nativní pro cloud, která se v průběhu času zlepšuje a škáluje s přidanými funkcemi, CrowdStrike vidí rozšiřující se příkop, který by mohl být pro konkurenty stále obtížnější replikovat. CrowdStrike neustále přidává nové cloudové moduly na svou platformu Falcon, což dává společnosti volitelnost a potenciál pro rozšíření svého adresovatelného trhu. 

Jedním z důležitých aspektů je míra retence založená na dolarech (nebo udržení čistého příjmu), což ukazuje, kolik peněz společnost vydělává ze stejné kohorty zákazníků v průběhu času. CrowdStrike si v posledních 17 čtvrtletích udržel míru retence založenou na dolaru nad 120%, což je velice působivé.

2. Palo Alto Networks $PANW+2.8% 

Palo Alto Networks je diverzifikovaná společnost zabývající se kybernetickou bezpečností, která zabezpečuje podniky po celém světě.

$PANW+2.8% je opravdu těžký kalibr a velký hráč, což potvrzuje nejen tržní kapitalizace a silný růst, ale i skvělé čtvrtletní výsledky, inovace a masivní zpětné odkupy akcií.

Palo Alto Networks je globální společnost zabývající se kybernetickou bezpečností, která obsluhuje více než 70 000 organizací ve 150 zemích, včetně 85 z žebříčku Fortune 100 (Fortune 100 - 100 největších veřejných a soukromých společností v USA).

  • Předpokládá se, že globální trh kybernetické bezpečnosti poroste v letech 2021 až 2029 o 13,4% složenou roční míru růstu, což dává vítr do plachet právě $PANW+2.8% jakožto dominantnímu hráči.

Palo Alto Networks je diverzifikovaná společnost zabývající se kybernetickou bezpečností, která je nejznámější tím, že je lídrem v oblasti firewallů pro zabezpečení sítě. Společnost však postupně přechází na model zaměřený na software, který pomáhá s kybernetickou bezpečností "nové generace", která zahrnuje zabezpečení hybridního cloudu a vzdálených pracovníků. Palo Alto Networks je nyní lídrem v 7 kategoriích a je připravena řídit růst v různých produktových oblastech od firewallů po nulovou důvěru a dokonce i zabezpečení koncových bodů.

$PANW+2.8% vykazuje skvělé čtvrtletní výsledky 

Společnost Palo Alto Networks oznámila silné finanční výsledky za fiskální čtvrté čtvrtletí roku 2022. Tržby činily 1,55 miliardy dolarů, což je meziročně o 27 % více. Jako společnost, která nabízí služby na základě smlouvy, jsou fakturace užitečnou metrikou, na kterou se můžete zaměřit, protože se jedná o roční částku fakturovanou zákazníkovi. V tomto případě celkové fakturace vzrostly meziročně o neuvěřitelných 44% na 2,69 miliardy dolarů.

Jednou z důležitých metrik zůstává následující - Společnost taktéž může působit tak, že je drahá, důležitým bodem ve čtvrtletní zprávě však bylo to, že společnosti masivně rostou zbývající závazky k plnění - Součet fakturované částky a budoucích částek, které dosud nebyly fakturovány za smlouvu se zákazníkem. Tato metrika zaznamenala obrovský meziroční růst o 40% na 8,2 miliardy dolarů, což zvyšuje předvídatelnost budoucích prognóz příjmů.

3. Fortinet $FTNT+2.6% 

Je mi jasné, že mnozí z vás očekávají, že v seznamu budu mít Palantir, ale ten v mém výběru rozhodně nenaleznete 😄

Nejatraktivnější ocenění nalezneme nejspíš zde, jelikož Fortinet propadl od svých ATH už o 28%, což bylo na jednu stranu způsobeno výsledky, které jsou poznamenány koncem a ztrátou prodejů v Rusku (přesto se však nejedná o špatné čtvrtletí při pohledu na tržby, zisky a ziskové marže).

Řešení $FTNT+2.6% jsou zaměřena na automatizovaná řešení zabezpečení sítě. Jedná se o společnost zabývající se zabezpečením sítě, která má významnou část svého podnikání vystavenou prodeji produktů. Jedná se obvykle o jednorázové prodeje.

Nepochybně nejpřesvědčivějším důvodem, proč investovat do této společnosti, je to, že má velmi vysoké gaap ziskové marže (a to i ve srovnání s konkurencí). Od druhého čtvrtletí 2021 až po 2 čtvrtletí 2022 jsou marže následující = 18%,19%,22%,16%, 19%.

Jako jednu z hlavních a atraktivních zpráv beru to, že společnost získala během Q2 téměř 700 obchodů, což je o 100 více než v minulém čtvrtletí. 

$FTNT+2.6% očekává silný zbytek roku, kde pro Q3 společnost očekává tržby ve výši 1,105-1,135 miliardy dolarů, což odráží 29% meziroční růst. Kromě toho se očekává, že hrubá marže zůstane zdravá na úrovni 75-76% a provozní marže na úrovni 25-26%.

Závěr

Všechny 3 zmíněné akcie by si zasloužili sólo článek, jelikož je zde opravdu mnoho věcí a čísel k rozboru, nechci vás však unudit rozborem všech 3 dopodrobna, proto vám přináším jen určitý náhled na tyto 3 giganty. Mnou vybraná trojice je jednou ze špiček v oboru, což je podepsáno na výsledcích, ale i na ocenění, které se může aktuálně zdát vysoké. Nicméně pokud investor hledá kvalitu, tak jsou to právě tyto 3 společnosti, které mohou z trendu kybernetických útoků těžit i nadále. Samozřejmě někdo může říkat, že tamhle Palantir je geniální a má aktuálně slušný propad, ale to je v tuto chvíli nepodstatné, jelikož jejich čísla nejsou nic lákavého. Tyto 3 společnosti generují slušná čísla z pohledu tržeb, zisků, marží a fakturací. Tento trend vzrůstajících kyber útoků by měl pokračovat v řádu dalších pár let v silném růstu, což může hnát tyto společnosti na ještě vyšší úrovně. Chápu, že ne pro každého to budou atraktivní volby, nikdo nechce nakupovat za vysoké ceny, ale taky nikdo netvrdí, aby byla investice provedena ihned, makroekonomické prostředí tíží naprosto všechny společnosti (včetně těchto), což může během podzimu ještě zkrášlit ceny těchto obrů.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.