S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Stratégové Goldman Sachs varují, že akcie zdaleka nedosáhly svého dna

Pavel Botek
10. 9. 2022
5 min read

Vím, že predikce jsou často dosti spekulativní téma, jelikož jsou často plácnuty slova do větru, která nejsou ničím podložena. V tomto případě jsem se ale inspiroval varovnou predikcí  giganta Goldman Sachs, který své slova podkládá i ukazateli a historickými příklady, což mi přišlo zajímavé a rád bych se o to podělil s vámi. Zkrátka řečeno - Goldmani očekávají další ''bolest'' a propady, které však podkládají argumenty.

Goldman Sachs $GS+0.7% 

Goldman Sachs je globální investičně bankovní společnost, která podniká se správou cenných papírů, investičním bankovnictví, řízení investic a dalších finančních službách, zejména s institucionárními klienty. Goldman Sachs byla založena v roce 1869, což z ní činí velice zkušenou banku, která toho zažila už mnoho.

  • Globální akcie zažívají nejhorší tempo od evropské dluhové krize před deseti lety a stratégové Goldman Sachs  patří mezi ty, kteří varují, že je možný další propad akcií.
  • Pro začátek vám musím představit jeden index, aby bylo vše řádně pochopeno. Goldmani totiž zmiňuji ve své zprávě MSCI All country World Index.

Co je MSCI All country World Index?

MSCI ACWI je akciový index, který sleduje téměř 3 000 akcií ve 48 rozvinutých a rozvíjejících se zemích. Index MSCI ACWI se používá jako měřítko pro globální akciové fondy a jako vodítko pro alokaci aktiv. Individuální investoři mohou získat přístup k indexu prostřednictvím ETF, které replikují jeho výkonnost. Do středy klesal tento index 12 dní v řadě, což je nejdelší ztrátový úsek od roku 2011, což je období, kdy břemeno veřejného dluhu vrhlo životaschopnost eurozóny do nejistoty.

Pokles v tomto ''měřidle'' rychle maže odraz od poloviny června, který tým Goldman Sachs vedený Peterem Oppenheimerem popsal jako "rally medvědího trhu".

"Jeho trvání a rozsah nebyly neobvyklé ve srovnání se zkušenostmi z předchozích desetiletí," napsali stratégové v poznámce. "Očekáváme další oslabení a hrbolaté trhy, než bude vytvořeno rozhodující dno."

Index MSCI All Country World Index klesl od poloviny srpna o víc jak 9% a dosáhl by nejnižší úrovně od pandemického propadu v roce 2020, pokud by klesl přes červnový nejnižší bod. Ve hře je celá řada rizik zahrnujících zpřísnění měnové politiky Federálního rezervního systému v boji proti inflaci, evropskou energetickou krizi a hospodářské zpomalení Číny.

"Krátkodobý horizont je medvědí a v září a říjnu obvykle trhy prudce klesají," řekl Chris Wood, globální vedoucí akciové strategie společnosti Jefferies LLC.

Některá technická opatření naznačují, že je možná pauza v poklesu směrem dolů. V posledních dvou desetiletích index MSCI All Country World Index vyskočil v průměru nejméně o 1% za 10 - 20 dní po několikadenních (v průměru okolo 10 denních propadů) ztrátových sériích, podle údajů. To se naplnilo i tentokrát - po sérii propadů si index připsal ke konci týdně přes 3% do plusu.

Prozatím se zdá, že heslem zůstává opatrnost: síla dolaru ve středu procházela globálními trhy, výnosy státních dluhopisů zaznamenaly nárůst očekávání nabubřelého Fedu a asijský ukazatel akcií sklouzl na úrovně naposledy zaznamenané v roce 2020.

Velkou otázkou zůstává "inflace a jak na to musí centrální banky reagovat." Mezitím co hodnotové akcie udržují nadprůměrnou výkonnost oproti výkonnosti jejich růstových protějšků uprostřed slábnoucích ekonomických podmínek, napsali stratégové Goldmanů. Ekonomové Goldmanů předpovídají jednu ze tří pravděpodobností recese v nadcházejícím roce a "historie ukazuje, že hodnotové akcie překonávají ty růstové v období kolem začátku recese," napsali stratégové.

Závěrem

Dávají vám slova Goldman Sachs smysl? Dá se takto chytat historických ukazatelů a příkladů, které mohou (ale nemusí) být odrazem pro aktuální období? Co myslíte vy? Osobně se moc historie nechci držet, ale v určité poklesy ještě věřím. Osobně ani tak nezakládám na historických datech, ale nevidím známky markantnějšího zlepšení, což mě stálé drží při zemi a v režimu opatrnosti. Goldmani očekávají poklesy na základě MSCI All country World Indexu, který nám v historickém měřítku ukázal známky možného oslabení, dále zmiňují přetrvávající inflační tlaky, Fed a další sazby, ekonomiku Číny, energetickou krizi a na závěr uvádí i příklad z období minulých krizí, kdy hodnotové akcie překonávaly ty růstové, což se děje i nyní.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.