S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 společnosti, které posledních 25 nebo více let po sobě zvyšovaly svou dividendu

Michal Šnobl
15. 9. 2022
3 min read

Akcie v roce 2022 prožívají těžké časy a  proto je dobré vyhledávat takové podniky, které nejsou náchylné k ekonomickému cyklu a mají dlouho historii výplaty dividend. Zde se zaměříme na 3 společnosti, které rok co rok zvyšují vyplácenou dividendu a to minimálně po dobu 25 let. Mohli bychom je proto označit za dividendové aristokraty.

3 dividendoví aristokraté s odolným podnikáním 

Realty Income

Realty Income $O-0.1% je realitní investiční fond s portfoliem více než 11 000 nemovitostí, které jsou pronajímány na základě dlouhodobých nájemních smluv s komerčními nájemci. Mezi hlavní nájemce společnosti Realty Income patří velká jména jako Walmart, CVS Pharmacy a Walgreens – společnosti, které přežily několik ekonomických cyklů. Právě diverzifikovaná a vysoce kvalitní základna nájemců umožňuje Realty Income vyplácet spolehlivé dividendy.

Pětiletý cenový graf akcie O 

Jednou z výhod společnosti je její měsíční distribuční politika výplaty dividend. Zatímco většina dividendových aristokratů vyplácí čtvrtletní dividendy, akcionáři Realty Income dostávají výplatu každý měsíc. Aktuálně dividendový výnos je 4,5 %.

Coca-Cola

Coca-Cola $KO-0.4% je klasickým příkladem podnikání odolného vůči recesi. Ať už je ekonomika na vzestupu nebo se potýká s problémy, plechovka koly je dostupná pro většinu lidí. Zakořeněné postavení na trhu, masivní rozsah a portfolio ikonických značek – včetně jmen jako Sprite, Fresca, Dasani a Smartwater – jí dávají spoustu cenové síly.

Akcie KO za posledních 5 let přidaly přes 35 %

Přidejte solidní geografickou diverzifikaci – její produkty se prodávají ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě – a je jasné, že Coca-Cola může prosperovat v dobrém i zlém. Koneckonců, společnost vstoupila na burzu před více než 100 lety.

Ještě působivější je, že Coca-Cola zvýšila svou dividendu již 60 po sobě jdoucích let. Dividendový výnos aktuálně představuje 2,8 %.

Archer-Daniels-Midland

Archer-Daniels-Midland $ADM+0.0% je společnosti na tomto seznamu, kterou pravděpodobně mnoho z vás nezná. Společnost je hlavním zpracovatelem olejnatých semen, kukuřice, pšenice a dalších zemědělských komodit. Kromě toho vlastní rozsáhlou síť logistických aktiv pro skladování a přepravu plodin po celém světě. Společnost je také velkým výrobcem sladidel na bázi kukuřice, škrobů a etanolu.

Akcie ADM za posledních 5 let zdvojnásobily svou hodnotu 

Zemědělství je přirozeně vysoce odolné odvětví. Ať boom nebo krach, lidé stále potřebují jíst. Tato odolnost se odráží ve vývoji ceny akcií společnosti ADM. Zatímco široký trh je k dnešnímu dni hluboko v červených číslech, akcie ADM vzrostly o více než 30 %.

Společnost ADM se může pochybit svou dividendou, kterou bez přestání zvyšovala posledních 28 let. S výnosem, který nyní činí 1,81 % se řadí na konec toho seznamu. 

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.