S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Směřuje čínská ekonomika do záhuby? Velikáni v čele s Warrenem Buffettem prodávají čínské akcie ve velkém.

Pavel Botek
14. 9. 2022
8 min read

Řada velký investorů a společností se postupně zbavuje čínských akcií, na kterých vydělali obrovské peníze. Být to normální situace, tak řeknu, že pouze realizují své tučné zisky. V tomto případě je to pravděpodobně zapříčiněno řadou negativ, které se aktuálně promítají do čínské ekonomiky a dalšího výhledu. Dle některých je aktuálně Čína vysoce rizikovou, což je vedlo k prodeji tamních akcií. Měli byste prodávat také?

Warren Buffett je jedním z mnoha, kteří prodávají čínské akcie.

O čem vlastně bude tento článek? 

  • Podíváme se na to, kdo všechno prodává čínské akcie. 
  • Od pár těchto gigantů známe i vyjádření a důvody, na které se podíváme.
  • A závěrem se podíváme na zoubek čínské ekonomice a problémům, kterým aktuálně čelí a vytváří tak dojem, že je Čína rizikovou oblastí z pohledu investic.

Pro první podporovatele to byly jedny z nejziskovějších čínských akciových investic všech dob: Tencent, Alibaba a BYD. Nyní je stejní giganti prodávají ve velkém.

Velcí investoři v čele s Buffettem, kteří na těchto akciích vydělali miliardy, berou peníze ze stolu, což podtrhuje rostoucí úzkost nad vyhlídkami největších čínských společností, protože prezident Xi Jinping zpřísňuje vládní sevření soukromého sektoru a ekonomika se potácí pod přetrvávajícími covidovými lockdowny.

  1. V nejnovějším vývoji společnost Naspers, která investuje prostřednictvím své nizozemské jednotky Prosus, uvedla, že pokračuje ve svém plánu snížit svůj podíl v Tencentu a využít lépe obří podíl ve výši 7,6 miliardy, jehož případný prodej pomůže financovat zpětný odkup akcií.
  2. Dalším gigantem je japonská SoftBank, která uvedla, že se zbaví obrovského podílu v Alibaba $BABA+0.6%, průkopníka elektronického obchodování, který byl dlouho nejcennější čínskou společností. Generální ředitel SoftBank Masayoshi Son, který investoval v roce 2000 až 20 milionů dolarů do Alibaby oznámil, že až donedávna SoftBank stále vlastnila asi 24% čínského titána elektronického obchodování. Sonova společnost je v procesu snižování svého podílu v Alibabě na přibližně 15%, jelikož se domnívají, že tamní politika neumožní společnosti zaznamenávat tak silný růst.
  3. Berkshire Hathaway Warrena Buffetta je dalším gigantem, který opouští postupně od své investice do elektrických vozidel BYD. Berkshire Hathaway Warrena Buffetta investovala v roce 2008 do BYD 232 milionů dolarů, čímž si v červnu zajistila podíl v čínském výrobci elektrických vozidel v hodnotě téměř 10 miliard dolarů. Společnost slavného investora však za poslední dva měsíce prodala asi 8% své pozice za přibližně 600 milionů dolarů, což představuje zhruba 35násobný výnos z jejích peněz.

___________________________________________________________________________

  • Tyto kroky dohromady představují pozoruhodný ústup investorů, kteří byli po desetiletí horlivými zastánci čínského soukromého sektoru. 

"Existuje velký otazník nad růstovým modelem čínských technologických gigantů, jako jsou Tencent a Alibaba," řekl Ke Yan, analytik společnosti DZT Research se sídlem v Singapuru. "Vládní zásah přinesl značnou nejistotu."

Další analytici a generální ředitelé podporují názory, že se aktuálně jedná o rizikovější prostředí a aktuálně si nejsou jisti, zda budou tito giganti schopní vykazovat růst za stávajících podmínek v Číně.

  • Alibaba a Tencent zaznamenaly v posledních dvou letech výrazný úpadek svých podniků. Obě společnosti vykázaly v posledním čtvrtletí vůbec první pokles tržeb. Byli také nuceni vložit peníze do vládních kauz a omezit investice do čínských startupů.
  • Tencent, nyní nejcennější čínská firma, utrácí velké peníze i poté, co zisky v posledním čtvrtletí klesly o více než 50%. Pekingské úřady během zásahu pomalu schvalovaly nové herní tituly, čímž odřízly klíčovou příležitost k růstu. 
  • Čistý zisk Alibaby klesl v posledním čtvrtletí o 50%, protože příjmy v její hlavní čínské obchodní divizi se poprvé snížily. Společnost propustila 9 241 zaměstnanců za tři měsíce do června.

Jaké jsou aktuálně problémy v Číně?

  • Propouštění technologických lídrů, jako jsou Alibaba, Tencent a Xiaomi Corp., zhoršilo krizi pracovních míst v Číně a zvýšilo nezaměstnanost mladých lidí na přibližně 20%.
  • Alibaba a Tencent patřily dlouho mezi nejaktivnější finančníky čínských startupů a pomáhaly pohánět inovace v celé ekonomice. Obě společnosti se však musely stáhnout kvůli obavám Pekingu, že mají příliš velkou kontrolu nad svými portfoliovými společnostmi. 

Osobně vnímám jeden z největších problémů na nemovitostním trhu 👇

Churavý čínský trh s nemovitostmi by mohl stáhnout dolů celou druhou největší světovou ekonomiku a s ní i její akciový trh, pokud se jim nedostane dostatečné podpory od domácích úřadů. Domnívají se tak analytici Morgan Stanley.

Ono to možná může prvně vypadat úsměvně, ale realitní trh v Číně aktuálně funguje tak, že se rozestavělo nesčetné množství domů, ale víceméně tam kde to začalo, tam to taky končí - výstavby nepokračují, ale peníze na výstavbu a dokončení se vybraly. Teď si ale možná říkáte, že je to pěkná blbost. Vždyť to nemůže tímto stylem fungovat. Ale pravda je taková, že to tak skutečně je. Navíc se využívají tyto peníze na realizaci nových projektů a staveb, zatímco rozestavěné stavby stojí a nedokončují se.

Číňané tak začali v létě pozastavovat splátky hypoték, protože se jim nelíbilo, že rozestavěné byty, které splácejí, budou možná někdy dokončené v budoucnu. Problémy v masivním realitním sektoru se tak opět dostaly do centra pozornosti.

Růst úvěrů byl dalším problémem

  • Růst úvěrů v Číně se v srpnu mírně zotavil z rekordně nízkého minima poté, co centrální banka snížila sazby a přinutila banky, aby půjčovaly více, i když stále půjčky domácnostem naznačují, že reálná poptávka po úvěrech stále není silná.

Dalším problémem je slábnoucí měna (jüan) vůči dolaru

  • Jüan letos klesl o více než 8% vůči dolaru a je na cestě k sedmému měsíci poklesu v řadě.
  • Existuje spousta důvodů, proč jüan oslabuje, jmenovitě rozdílné měnové politiky s velkou částí světa, rozdíly v úrokových sazbách, odliv kapitálu a zpomalující čínská ekonomika.

Čína trpí také jednou ze svých nejhorších recesí zisků v historii, protože politika Pekingu nulového Covidu a realitní krize si vybírají svou daň na společnostech kótovaných na burze v zemi. Více než 4 800 čínských společností kótovaných v Šanghaji a Pekingu nedávno zveřejnili své zisky za první polovinu roku a jednoduše řečeno - Byla to krvavá lázeň. Až 53% společností vykázalo pokles čistého zisku, podle údajů.

Ekonomika se bude v příštích několika měsících nadále zhoršovat, řekl Raymond Yeung, hlavní ekonom pro ANZ Research. Místní vlády budou "více nakloněny upřednostňování nulového Covidu a potlačování virových epidemií", jak se blíží sjezd strany, dodal.

Zpřísnění covidových omezení zasáhne spotřebu a investice během čínského "Zlatého září, Stříbrného října", což je tradičně vrcholná sezóna pro prodej domů. Mezitím prudké zpomalení globální ekonomiky nevěstí nic dobrého ani pro růst Číny, řekl Yeung, protože slábnoucí poptávka z amerických a evropských trhů bude mít vliv na čínský vývoz.

Závěr

Závěrem bych dodal, že rizika vnímám a beru je na vědomí. Osobně držím v současnosti v portfoliu pouze jednu čínskou společnost, což je v poměru možných rizik optimální. Kdybych neviděl potenciál ve společnosti NIO, tak bych aktuálně nejradši nedržel žádnou akcii z Číny, jelikož je jejich ekonomika ve zhoršeném stavu a těžko říct, jak s tím Čína nakonec zabojuje a jak to dopadne. Pokud by došlo k nejhoršímu a nastal by kolaps druhé největší ekonomiky na světě, tak se to bez ohledu na podíly v akciích v Číně dotkne naprosto všech.

Jak to vnímáte vy? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.