S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Výsledky mé vlastní investiční metody po 24 měsících

Stanislav Socha
16. 9. 2022
6 min read

Ti, kdo mne znají (někteří i osobně), tak již ví, že jsem vyvinul vlastní vysoce ziskovou bezpečnou investiční metodu na budování stále rostoucích pasivních příjmů. A protože to bylo v srpnu přesně 2 roky  od příjmu mých prvních dividend, dovolím si zde uvést své investiční výsledky.

Ano jsem převážně příjmovým investorem. Proč? Je to bezpečnější, co je doma, to se počítá, stavím si svůj nekonečný stroj na peníze.

příjmy vždy rostou, je trh býčí či medvědí.

Něco málo k historii mého investování. Na burzu jsem vstoupil 22.6.2020 s tím, že jsem nejdříve investoval do ETF a akcií jednotlivých firem. Proč? Doba tomu byla nakloněna, Covid 19 pomalu končil a akcie i ETF byly cenově nízko a na nejlepší cestě růst. Tehdy jsem také dosáhl nárůstu o více jak 1 milion Kč. Později jsem ale zjistil, že každý růst má své hranice, časem se v lepším případě zastaví, v horším začne hodnota  společnosti klesat. Protože jsem již starší člověk, poklesy si nemohu příliš dovolit, nemám před sebou investiční horizont 30 let, abych čekal, až se společnosti vzchopí. A tak jsem začal postupně své portfolio přepracovávat. Postupně jsem se zbavil všech ETF (naštěstí ještě před poklesy jejich hodnot). Udělal jsem dobře, protože jak víme, od prosince loňského roku až po dnešek se jim nijak zvlášť dobře nevede. Realizoval jsem i zisky na jednotlivých akciích (a také některé drobné ztráty), z akcií podniků mám dnes jen 100 akcií AAPL a protože mi broker jednou poslal 50 EUR, tak i 1 akcii 1COV, ta ale nemá v mém portfoliu vůbec žádný praktický vliv či nějakou důležitou hodnotu. Postupně jsem začal nalézat krásu investic do uzavřených fondů (CEF) či do společností provozujících správu aktiv. Proč? Tyto společnosti zpravidla mají velmi vysoké dividendové výnosy, vyplácejí velmi vysoké dividendy a tyto jsou velmi stálé, neměnící se, navíc jsou vypláceny často měsíčně. A i když jsem měl ze začátku v portfoliu takových společností více, časem jsem je zúžil na 2 s nejvyšším dividendovým výnosem, protože nejlépe odpovídaly mé vymyšlené investiční metodě. Na čem tedy mé portfolio a investiční metoda stojí? Především na dvou společnostech (CLM a CRF), ty mi vytváří mé rozhodující pasivní příjmy. Dnes vlastním 10.000 ks akcií CLM  a 9250 ks akcií CRF (do 10.000 ks ještě letos  přikoupím).

Pojďme se na to podívat v grafu.

Jak vidíte, od zpočátku nesmělých dividendových příjmů jsem vytvořil velmi slušný stroj na peníze, jeho kouzlo je v tom, že pasivní příjmy neklesají, ale stále rostou, jsou vypláceny měsíčně  - letos se dostanu až na částku přes 800.000 Kč, příští rok překročím milion Kč v pasivních příjmech. Jak toho dosahuji? Především vybírám společnosti s vysokým dividendovým výnosem, dále chci, aby vyplácely dividendy měsíčně, protože je metodou DRIP okamžitě reinvestuji a přikoupím další akcie. Tím zároveň spouštím efekt složeného úročení 12x do roka. Takto je zajištěn nárůst dividendových pasivních příjmů, zároveň mi roste počet akcií v portfoliu. Jak vidíte, je to metoda velmi jednoduchá, časově nenáročná až nudná, ale výsledky jsou skvělé. Mnozí mou metodu převzali a investují stejně (jen grafy mi posílají své trochu jiné - někdo v Kč, někdo před zdaněním a někdo po zdanění, je to jedno, každopádně u všech dochází k nárůstu pasivních příjmů):

klient č. 2

klient č. 3:

klient č. 4:

Jak vidíte, má metoda funguje u všech stejně - pasivní příjmy všem rostou každý měsíc. Nerovnoměrnost v grafech je dána různým způsobem investic - někdo nejen reinvestuje dividendy, ale ještě vkládá do investování další peníze. A zde obzvláště platí čím více peněz vložíš, tím více vyděláš. Já mám portfolio za podstatně více peněz, proto i vydělávám podstatně více. Ale oni jsou mladší a mohou mne dohnat v průběhu času.

Někdo může namítnout, že ale musím dividendy zdanit v USA 15%. Ano to je pravda, ale vy byste nechtěli brát měsíčně přes 80.000 Kč dividend, které navíc stále rostou? Je to určitá jistota, rizika jsou velmi malá. Má životní úroveň je zajištěna.

Další námitkou může být pokles cenové hodnoty jednotlivých titulů. Ale ty poklesy přece postihují skoro každého v době vysoké inflace, zvyšování úrokových sazeb a vývoje makroekonomických ukazatelů v USA. Navíc důležité je, že tyto společnosti téměř nikdy nekrachují. Pokud objevím výkonnější tituly, není problém tyto  prodat a nakoupit výkonnější.

A jak budu postupovat dále? Jak jsem řekl, do konce roku dokoupím na 10.000 ks akcií společnosti CRF. Tím bych u těchto dvou společností (CRF a CLM) s nákupy přestal, dále budu investovat do jiných společností, přece jen aby stálo mé portfolio jen na dvou společnostech jistě není zdaleka ideální. Také je třeba vzít v úvahu možnost poklesu vyplácených dividend v příštím roce, pro mne bude ale spíš důležitý nový dividendový výnos těchto společností - zda budou stále patřit k těm nejlepším. Pokud ne, nahradím je lepšími.

Dividendové příjmy samozřejmě nejsou mými jedinými příjmy, další vysoké příjmy mám z AOS (automatický obchodní systém) a z dluhopisů. Tyto další příjmy mne bohatě uživí, nemusím tedy dividendy zatím čerpat a mohu všechny reinvestovat k dalšímu nárůstu pasivních příjmů. Kdo by měl o mou investiční metodu zájem, může se mi ozvat na Standa.Soc@seznam.cz. Každému rád poradím, nic za to nechci, nejsem žádný placený poradce.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.