S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 spoločnosti s luxusnou dividendou, ktoré Vám zabezpečia krásny pasívny príjem

Kristian Šooš
19. 9. 2022
7 min read

Pasívny príjem je atraktívny pre každého investora a ideálna voľba, keď si môže vybrať z troch rôznych spoločností, ktoré majú diverzifikované portfólio a zaujímavú dividendu. Prvá z nich je lídrom v rastúcom odvetví. Druhá z tohto výberu je zameraná na technologické inovácie a tretia generuje krásne príjmy z nárastu cloud computingu.

3 spoločnosti generujúce krásny pasívny príjem.

Tieto rýchlo rastúce spoločnosti by mohli investorom pomôcť ochrániť svoje portfólio voči rastúcej inflácii. Niektorým sa môže zdať, že technologický priemysel sa vo všeobecnosti nepovažuje za odvetvie na hľadanie dividend, nehovoriac o rýchlom navyšovaní. Keďže však mnohé technologické spoločnosti dospievajú, rozhodnú sa ponúkať výplaty a v niekoľkých prípadoch ich rýchlo zvyšujú. Investori, ktorí hľadajú dividendové akcie, by mali zvážiť nasledujúci výber.

1. Broadcom $AVGO-1.2% 

Broadcom Inc. navrhuje, vyvíja a dodáva rôzne polovodičové zariadenia so zameraním na komplexné digitálne a zmiešané signálové komplementárne zariadenia na báze oxidov kovov a analógové produkty na báze III-V po celom svete. Spoločnosť pôsobí v dvoch segmentoch, Semiconductor Solutions a Infrastructure Software. Ich produkty nájdete v zariadeniach vrátane spotrebnej elektroniky, smerovačov, automatizovaných výrobných zariadení, zariadení Bluetooth, dátových centier a ďalších.

Spoločnosť rastie a je zisková, Broadcom zvýšil svoje príjmy v ročnom priemere o takmer 30 % za posledné desaťročie, k čomu čiastočne prispel obrovský rast smartfónov na celom svete. Okrem toho spoločnosť generuje takmer 0,49 USD voľného peňažného toku z každého dolára príjmov, čo spoločnosti dáva miliardy v hotovosti, ktoré môže minúť na rozvoj svojho podnikania každý rok.

Zdroj: Yahoo.Finance

Čo sa týka tejto spoločnosti, analytici z Wall Street tu vidia naozaj pekný priestor na rast, až k hodnote 656 USD a vyššie.

Zdieľanie týchto ziskov s akcionármi prostredníctvom dividend sa pre Broadcom stalo rutinou. Manažment zvyšuje svoju dividendu každoročne počas 13 po sebe nasledujúcich rokov, čím sa približuje stať sa dividendovým aristokratom. Dividenda prináša zaujímavých 3,3 % pri súčasnej cene akcií, ale najpôsobivejšie je rýchly rast výplaty. Akcionári zaznamenali za posledné tri roky ročné zvýšenie v priemere o 18 %. Výplatný pomer dividend je celkom zvládnuteľný na úrovni 44 %, čo ponecháva pomerne veľký priestor pre Broadcom, aby zostal finančne flexibilný.

2. Texas Instruments $TXN+0.0% 

Texas Instruments Incorporated navrhuje, vyrába a predáva polovodiče dizajnérom a výrobcom elektroniky po celom svete. Pôsobí v dvoch segmentoch: Analog a Embedded Processing. Analógový segment ponúka napájacie produkty na riadenie požiadaviek na napájanie na rôznych úrovniach pomocou riešení správy batérií. Segment Embedded Processing ponúka mikrokontroléry, ktoré sa používajú v elektronických zariadeniach, digitálne signálové procesory pre matematické výpočty a aplikačné procesory pre špecifickú výpočtovú činnosť. Tento segment ponúka produkty na použitie na rôznych trhoch, ako je priemysel, automobilový priemysel, osobná elektronika, komunikačné zariadenia, podnikové systémy...

Texas Instruments vyhlásil svoju prvú dividendu v roku 1962, ale trvalo 42 rokov, kým sa vydala na súčasnú cestu rastu dividend. Keď sa Rich Templeton stal generálnym riaditeľom v roku 2004, TI zaplatila na dividendách menej ako 0,09 USD za akciu. Po tom, čo sa stal šéfom spoločnosti, Templeton nasmeroval svoju spoločnosť na cestu každoročného zvyšovania dividend. Zvýšenie bolo také významné, že jeho dividenda sa medzi rokmi 2004 a 2021 zvýšila so zloženým ročným tempom rastu 25 %. TI podporuje túto dividendu navrhovaním a výrobou analógových a vstavaných polovodičových čipov. Keďže najnovšie digitálne čipy nemôžu fungovať bez analógových čipov TI, prakticky to zabezpečuje dlhodobú obchodnú knihu pre polovodičové zásoby.

Ich čipy sú tiež základnou súčasťou Apple iPhone a analytici sa všeobecne domnievajú, že klientom, ktorý poskytuje 9% príjmov TI, je Apple. Celkovo TI vyrába asi 80 000 produktov, ktoré slúžia 100 000 zákazníkom.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť analytici z Yahoo predikujú rast tejto spoločnosti niekde na úroveň 185 USD a vyššie.

Aktuálne dividenda predstavuje 4,96 USD na akciu ročne, čo predstavuje približne 3 %. Dividenda za rok 2021 si vyžiadala 62 % voľného peňažného toku spoločnosti. Vďaka tomu má spoločnosť dostatok hotovosti na zvýšenie dividend, odkúpenie akcií alebo investície do rozvoja svojho podnikania. V prvom polroku 2022 dosiahli tržby na úrovni 10,1 miliardy USD, čo je o 14 % viac ako v rovnakom časovom rámci v roku 2021. Čistý príjem v tomto období vzrástol o 22 % na 4,5 miliardy USD.

3. Digital Reality Trust $DLR-0.8%

Digital Realty podporuje popredné svetové podniky a poskytovateľov služieb poskytovaním celého spektra riešení dátových centier, kolokácie a prepojenia. PlatformDIGITALR, globálna platforma pre dátové centrá spoločnosti, poskytuje zákazníkom dôveryhodný základ a osvedčenú metodiku riešenia Pervasive Datacenter Architecture PDxTM na škálovanie digitálneho podnikania a efektívne riadenie výziev gravitácie dát. Globálna stopa dátového centra Digital Realty poskytuje zákazníkom prístup k prepojeným komunitám.

Ak hľadáte spoločnosť zameranú na technológie, ktorá poskytuje konzistentný rast dividend, Digital Realty Trust je meno, ktoré by ste mali poznať. Realitný investičný fond (REIT) vyvíja nehnuteľnosti na použitie ako dátové centrá a následne prenajíma priestor zákazníkom. Dátové centrá sú v skutočnosti sklady, ktoré uchovávajú svetové elektronické údaje. S nárastom cloud computingu sa dopyt po dátových centrách prudko zvýšil a teda aj ich hodnota a budúci rast.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť analytici predikujú podstatne vyššiu cenu za túto spoločnosť, až na úrovni 154 USD.

A keďže dopyt po nehnuteľnostiach poslednú dobu rastie, spoločnosť Digital Realty poskytovala akcionárom stabilné peňažné výnosy. Spoločnosť zvýšila svoju ročnú dividendu už viac ako 10 rokov za sebou. Ich aktuálny dividendový výnos je viac ako 4 %.

Samozrejme existujú aj riziká. S rastom úrokových sadzieb strácajú REIT určitú príťažlivosť. Okrem toho REIT riskujú, že budú musieť refinancovať svoje dlhové zaťaženie pri vyšších úrokových sadzbách – čo môže pohltiť ziskové marže a potenciálne ohroziť výplaty dividend. Druhým rizikom je, že cloudové spoločnosti sa môžu rozhodnúť vybudovať a prevádzkovať svoje vlastné dátové centrá, čím sa Digital Realty úplne vylúči z procesu.

Pokiaľ sa Vám tento príspevok páči, dajte mi follow a pridajte komentár.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.