S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

3 obľúbené realitné oblasti Warrena Buffetta, do ktorých môžete taktiež investovať

Kristian Šooš
20. 9. 2022
7 min read

Reality sú osvedčeným odvetvím zarábajúcim peniaze a spoločnosti, ktoré v nich pôsobia, majú pozornosť legendárneho Oracle of Omaha. Buffett sa zameriava na odvetvia s preukázaným rastom, dopytom a ziskovosťou, od textilu cez poisťovníctvo, výrobu, verejné služby, finančné služby až po nehnuteľnosti, ktorým sa v tomto príspevku budeme venovať a pozrieme sa na 3 oblasti, ktoré su zaujímave pre Warrena Buffetta a Berkshire.

3 obľúbené realitné oblasti Warrena Buffetta.

Pokiaľ ide o nehnuteľnosti, v tomto odvetví sú tri sektory, na ktoré sa Buffett momentálne zameriava a Vás by mohli taktiež zaujať z hľadiska možného investovania.

1. Makléri 

HomeServices of America je realitná maklérska firma Berkshire Hathaway. Táto spoločnosť je realitná maklérska firma Berkshire Hathaway. Zameriava sa predovšetkým na predaj obytných domov a má približne 46 000 realitných maklérov vo viac ako 900 maklérskych kanceláriách v 33 štátoch plus District of Columbia. Ak k tomu pridáte franšízovú sieť HomeServices of America s približne 360 ​​franšízantmi, celkový počet jej agentov je 99 000, čo z nej robí najväčšiu maklérsku firmu na svete.

Maklérske spoločnosti majú postavený business model na tom, že zarábajú príjmy z každého predaja, ktorý ich agenti uskutočnia. To jednoducho znamená, čím viac agentov maklérska spoločnosť pod sebou má, tým viac peňazí môže potenciálne zarobiť. Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami bol v posledných rokoch na výslní, čo bolo skvelé pre maklérske firmy vo všetkých oblastiach. Hoci tržby teraz klesajú kvôli rastúcim obavám z korekcie na trhu s nehnuteľnosťami v spojitosti s bývaním, obchodný model vo svojom jadre stále dokáže riadiť dlhodobú ziskovosť a prosperitu.

Jediným realitným maklérom, ktorý sa môže čo i len priblížiť efektívnemu konkurovaniu HomeServices of America, je eXp World Holdings $EXPI+2.0%. To z nich robí potenciálne fantastický nákup v tomto ziskovom odvetví priemyslu. eXp World Holdings je virtuálna maklérska spoločnosť, čo znamená, že neprevádzkuje kancelárie v mestách po celej USA tak, ako to robí HomeServices of America. Napriek tomu sa im podarilo vybudovať sieť viac ako 84 000 agentov na 22 trhoch po celom svete, čo je naozaj veľmi veľké číslo. Spoločnosť je dnes jednoznačne najrýchlejšie rastúcou maklérskou spoločnosťou. Za posledné dva roky zvýšila počet svojich zástupcov o 180 % a zároveň expandovala do 18 nových krajín. Spoločnosť má tiež veľkú výhodu oproti iným maklérskym spoločnostiam v tom, že nesie nulový dlh.

Zdroj: Bulios

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť analytici z Yahoo Finance určili mediánovú cenu až na úrovni 25 dolárov, čo je oproti aktuálnej cene nárast o približne 100%.

Samozrejme existujú aj riziká, ako napríklad spomalenie trhu s nehnuteľnosťami, ktoré by mohlo ovplyvniť jej príjmy v nasledujúcich rokoch. Motivačný program spoločnosti na zdieľanie akcií pre agentov by tiež mohol mať negatívny vplyv na hodnotu akcií, ak spoločnosť nezachová svoj program spätného odkupovania akcií. Momentálne však nie je žiadny väčší dôvod na obavy. 

2. Poistenie 

Okrem sprostredkovania rezidenčných nehnuteľností ponúka HomeServices of America množstvo ďalších realitných služieb, kde jednou z nich je aj poisťovanie. Každý dom kúpený v USA na hypotéku musí mať uzatvorené poistenie. V oblasti poistenia sa pohybuje zaujímavá spoločnosť First American Financial $FAF+0.6%

Zdroj: Bulios

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť predikciu z Yahoo Finance, analytici taktiež nastavili pekný mediánový PT, takmer 50% oproti aktuálnej hodnote.

Podľa nedávnej prezentácie manažmentu má First American 23,1 % podiel na trhu v sektore služieb pre vlastníctvo a vyrovnanie. Ich výnosy za posledných päť rokov vzrástli o 12,4 % ročne a peňažný tok sa v tomto časovom období zvýšil ešte viac, a to o 17,9 % ročne, čo je veľmi pekný rast spoločnosti.

Teraz sa im darí, keďže trh s nehnuteľnosťami zažíva pekné časy. Otázkou je, ako sa im bude dariť cez potenciálny medvedí trh s nehnuteľnosťami? Úrokové sadzby stúpajú, ceny začínajú klesať a predaj spomaľuje. Menej predajov domov znamená pre First American nižšie príjmy. História ukazuje, že sa vedia vysporiadať aj s ťažkými situáciami. First American dobre zvládal krach dot-com, veľkú recesiu a pandémiu. Vedenie spoločnosti predpokladá, že nové nákupy a refinancovania v rokoch 2022 a 2023 budú stále vyššie ako to, čo spoločnosť urobila v roku 2019 – a v ktoromkoľvek inom roku po roku 2007.

Ak sa oni vysporiadajú dobre s potenciálnou recesiou v tejto oblasti a konkurencia sa dostane do problémov. znamená to len viac potenciálnych nových zákazníkov.

3. Dostupné bývanie

Buffett je veľkým fanúšikom cenovo dostupného bývania. Svojou akvizíciou Clayton Homes v roku 2003 to demonštroval tým, že investoval svoje peniaze do investovania do bývania pre priemerného človeka. Hoci je spoločnosť Clayton Homes známa najmä pre vyrábané bývanie, v roku 2021 dokončila približne 11 000 domov postavených na mieste v 12 štátoch ako Clayton Properties Group.

Alternatívou môže byť $LGIH+0.5%, ktorá sa zameriava na cenovo dostupné bývanie v stavebnom priemysle, ktorý zostáva strašne nedostatočne obsluhovaný. LGI Homes sa odlišuje od konkurencie a vyzerá podobne ako Clayton Properties Group vďaka svojej schopnosti sprístupniť dostupné bývanie široko dostupnej klientele.

Zdroj: Bulios

Zdroj: Yahoo.Finance

Priemerná cena podľa analytikov z Yahoo.Finance je na úrovni 111 dolárov, čo je taktiež pekný nárast voči aktuálnej hodnote.

Priemerná nehnuteľnosť LGI Homes sa v druhom štvrťroku predala za 356 719 USD v porovnaní s priemerom 403 800 USD za existujúci dom v USA v júli 2022. V druhom štvrťroku sa počet LGI Homes znížil na 91,3 (zo 105 v Q2 2021). Ich hrubá marža z každého predaného domu sa však v druhom štvrťroku zvýšila na 32 % z 27 % v minulom roku. Zlepšené marže poskytujú spoločnosti trochu väčší priestor na udržanie prevádzky, ak by ceny nehnuteľností v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb ďalej klesali.

Stavitelia domov – najmä stavitelia cenovo dostupného bývania – sú rovnako dôležití ako kedykoľvek predtým, bez ohľadu na to, čo by mohli naznačovať indikátori o rastúcich hypotekárnych sadzbách a spoločnosť LGI Homes je kvalitným staviteľom s akciami, ktoré možno práve teraz získať za výhodnú cenu.

Ako môžete vidieť všetky tri oblasti a k ním navrhnuté spoločnosti sú určite atraktívne a analytici z Wall Street im predikujú vyššiu cenu oproti ich aktuálnej. Samozrejme treba vnímať aj riziká, nakoľko trh s nehnuteľnosťami je náchylný, napríklad voči rastúcim úrokovým sadzbám, preto to treba brať v úvahu. Toto nie je investičná rada, iba analýza retail investora.

Ak sa Vám tento príspevok páči môžete mi dať follow, prípadne komentár.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.