S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Rychlý pohled: Walmart- V jaké kondici je dividendový gigant?

Martin Bartkovský
22. 9. 2022
9 min read

Zdravím všechny investory u dalšího rychlého pohledu. Dnes jsem se sice rozhodl zůstat u provozovatelů obchodů, ale podíváme se na trošičku jiný obor ve kterém společnost své obchody provozuje. Na rozdíl od předchozích dvou společnosti v našem rychlém pohledu tato společnost provozuje obchodní síť pro spotřebitele, sektor se jmenuje consumer defensive. Tou společností je Walmart Inc $WMT+0.2% . Myslím si, že tuto společnost nemusím ani představovat, protože snad každý z vás někdy slyšel o Walmart $WMT+0.2%  prodejně, nebo ji někde viděl, ať už naživo nebo jen v televizi. Tuto akcii jsem si vybral, protože v dnešní době vysoké inflace a zvyšování úrokových sazeb se hodí společnost, která v těchto dobách dokáže odolávat těmto vlivům. Navíc se může hodit i z dlouhodobého hlediska, protože prodává spotřební zboží a spotřební zboží jako například jídlo, pití atd. si budou lidé omezovat až nakonec. Tak se pojďme do toho pustit. Jenom předesílám, že se jedná pouze o rychlý pohled na čísla a na to jak si společnost vede, nejedná se o žádnou komplexní analýzu.

P/E- Průměrný čistý zisk společnosti za posledních pět let činil 11,72 mld. USD. Tržní kapitalizace společnosti je aktuálně 366,57 mld. USD. To znamená, že P/E je 31. Pokud bychom brali pouze zisk za poslední rok a ne průměrný zisk za posledních pět let, tak je P/E poměr kolem 26. P/E celého sektoru je kolem 23, tudíž se zde může společnost jevit, jako nadhodnocená, ale nikdy neděláme závěry na základě jednoho ukazatele, tak jdeme dál.

Tržní kapitalizace- Současná tržní kapitalizace společnosti je zhruba 366,57 mld. USD. Zde je to jenom informativní, nezáleží tolik na tom jak velkou má společnost kapitalizaci, protože se jedná pouze o cenu jedné akcie vynásobenou počtem akcií.

Marže- Čisté marže za posledních pět let činily: 1,9%, 1,3%, 2,8%, 2,4%, 2,4%. Z čehož vyplívá, že průměrná čistá marže za posledních pět let byla 2,2%. Marže jsou zde nízké hlavně proto, protože společnost působí v odvětví, kde se moc velké marže očekávat nedají. V tuto chvíli nedokážu říci jak jsou marže společnosti špatné nebo dobré. Nejdříve se musím podívat na někoho z konkurentů a to bude v dalším rychlém pohledu.

Růst tržeb a zisků- Průměrný roční růst tržeb za posledních pět let byl kolem 3%, u zisků to potom bylo kolem 8%. Zisky nám tedy rostou rychleji, než tržby, což by mohlo v budoucnu vést k vyšším maržím, což by společnosti prospělo.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost za posledních pět let skupovala své akcie z burzy průměrně o 1,5% ročně. Zde je tedy podstatné, že kromě dividendy přináší i hodnotu investorům skrze zpětné odkupy akcií z burzy.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- V tomto bodě společnost trochu pokulhává, pokud by totiž nevydělala ani dolar, tak její krátkodobé aktiva nebudou stačit na zaplacení krátkodobých závazků. U takto velkých společnosti to ale není takový problém, protože k této situaci může dojít jenom s fakt minimální pravděpodobností.

Růst provozního a volného cashflow- Zde je další bod ve kterém společnost pokulhává, provozní cashflow společnosti totiž klesá a to průměrně o zhruba 3% ročně za posledních pět let. No a co se týče volného cashflow, tak i zde můžeme pozorovat klesající trend, zde volné cashflow kleslo průměrně o 8% ročně za posledních pět let. Tudíž se mi začíná zde společnost jevit, jako by jí docházel prostor pro zvyšování dividend, nebo zpětného odkupu akcií. Vzhledem k tomu, že společnost provozuje obrovskou síť obchodu, tak se dá očekávat, že kapitálové  výdaje nebudou malé, ono ty opravy a údržba nemovitostí a obchodů něco stojí. Ale společnost má jenom dvě možnosti, buď zvýšit provozní cashflow, nebo snížit kapitálové výdaje. Jinak nemůže dosáhnout růstu volného cashflow.

P/FCF- Průměrné volné cashflow za posledních pět let bylo zhruba 17,4 mld. USD Pokud tedy vezmeme v úvahu současnou tržní kapitalizaci ve výši 366,57 mld. USD, tak nám P/FCF vychází někde kolem 21. Pokud bychom vzali pouze casflow za poslední rok, tak se dostaneme na poměr P/FCF kolem 33. V posledním roce byl razantní propad volného cashflow, v předchozích letech se volné cashflow pohybovalo kolem průměru. Tudíž pokud bych tedy věřil, že se volné cashflow vrátí zpět k průměru, tak P/FCF poměr 21 může pro někoho být akceptovatelný, já bych zde byl ale opatrnější.

Návratnost investovaného kapitálu- Průměrná návratnost z investovaného kapitálu za posledních pět let byla kolem 12% ročně. Tato hodnota je pro mě dobrá, ale samozřejmě záleží na tom jak si vede i konkurence. Já osobně jsem obecně rád za vyšší než 10%. Tato návratnost hlavně vypovídá i o tom, že společnost umí zacházet s penězi.

Splácení závazků z volného cashflow- Pokud by firma vynakládala průměrně 17,4 mld. USD volného cashflow na splacení svých závazků, tak tyto závazky splatí zhruba do devíti let. Optimální závazky v této situaci by pro mě byly do výše 87 mld. USD.

Ocenění:

Nyní se podíváme na to, při jaké ceně bych uvažoval o hlubší analýze společnosti. Průměrný desetiletý růst volného cashflow jak někde kolem 10% ročně. Pětiletý trend volného cashflow je -8% ročně zhruba. Návrat růstu volného cashflow k desetiletému trendu podle mě není reálný, protože se jedná o obrovskou společnost, která už nemá kam moc růst, tudíž si myslím že v rámci tří scénářů je reálný růst volného cashflow následující: pokud řeknu 5% průměrně tak to je podle mě tak horní hranice. Když řeknu stagnace, tak to může být spodní hranice. No a střed bych viděl kolem 2%. Jedná se o průměrný růst. U P/FCF pak vidím poměry 15 nejlepší, 10 nejhorší a 12 zlatý střed. u všech scénářů jako vždy požaduji návratnost investice 12,5%.

Nějaký nástřel ceny akcie společnosti mi po započtení 20% bezpečnostního polštáře vychází kolem 51 USD. To znamená, že na společnost bych se více zaměřil po propadu ceny zhruba o 50%. Proč? Zkrátka jak píšu výše jedná se o obrovskou společnost a takovéto společnosti už mají těžký další růst, obzvláště v tomto odvětví. Tudíž se zde nedá moc předpokládat velký růst volného cashflow. Navíc s přihlédnutím k maržím a k faktu, že společnosti za posledních pět let klesalo volné cashflow průměrně o 8% ročně. Ani u zisků a tržeb nevidím žádný velký růst.

Závěr:

Walmart $WMT+0.2% tedy nevnímám jako vhodného kandidáta pro analýzu do mého portfolia. Jde zde o to, že mám nějak nastavenou svoji strategii a snažím se hledat společnosti, které jsou podhodnocené. Každopádně si myslím, že $WMT+0.2% je spíše defenzivní akcie, vzhledem ke své dividendě a k neustálému zvyšování této dividendy již 48 let. Pětileté průměrné zvýšení je zde skoro 2% ročně. Zde ale pozor! Pokud byste o této akcii uvažovali, zkontrolujte si výplatní poměr z volného cashflow. Jestli má společnost dost volného cashflow k vyplácení dividend a k případnému pokračování v navyšování. Takže o $WMT+0.2% se určitě uvažovat dá, zkrátka je to velká a stabilní společnost, ale pouze jako o defenzivní akcií (pro její dividendy). Samozřejmě i takové akcie se do portfolia hodí, například pro generování příjmu, záleží ale na tom kolik za takovou akcii budete ochotni zaplatit.

Pokud budete mít nějaký tip na konkurenta z tohoto odvětví, který by si mohl vést lépe, tak mi ho napište do komentářů a můžeme se na něj podívat v dalším rychlém pohledu. Posledně to @victor_nettoyeur ze společnosti $LOW+1.1% vystihl a měli jsme tu firmu s potenciálem k hlubší analýze, bude tomu tak i v komentářích pod tímto příspěvkem?

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.