@nilslundkvist

Ray Dalio är grundare av Bridgewater Associates, världens största företag som förvaltar upp till 154 miljarder dollar. I den här artikeln tittar vi på vad den amerikanska miljardären, investeraren och hedgefondförvaltaren har lagt till i sin portfölj och vad han har försökt undvika. Inspiration räcker aldrig, men i händerna på en mycket framgångsrik investerare kan den tjäna sitt syfte.

Ray Dalio

Den här artikeln är en del av en serie som ger en fortlöpande analys av förändringar som görs i Bridgewater Associates 13F-portfölj på kvartalsbasis. Även om Bridgewater är mycket respekterat och leds av Ray Dalio är det inte säkert att säga att årets nedgångar inte har påverkat dem och påverkat deras strategi. Bridgewater förlorade nästan 1 miljard under det senaste kvartalet (orealiserade förluster = aktieförluster), vilket är en av anledningarna till att de har omfamnat förändringar, där deras perspektiv och strategi har ändrats avsevärt.

Jag diskuterade också en av de största förändringarna i en artikel där jag fokuserade på de gigantiska shorts mot europeiska aktier där Dalio var skeptisk - länk här.

Ray Dalio, en av Bridgewaters huvudmän, slappade verkligen inte av under det senaste kvartalet och drog nytta av många intressanta nedgångar för att lägga till ett antal positioner 👇.

Höjning av positioner

iShares Core S&P 500 ETF $IVV:

IVV är en av flera ETF:er som följer S&P 500-indexet, vilket ger en utmärkt exponering mot stora bolag. Trots den allmänna uppfattningen att S&P 500-indexet ger en ren exponering för marknadskap i den amerikanska ekonomin kan dess kommitté utöva sitt eget gottfinnande för att utesluta specifika företag.

 • Bridgewater har nu upp till 2,73 % av sin portfölj i endast $IVV.

Det relativt stora innehavet i IVV byggdes upp under perioden 2017-2018 till priser mellan 245-295 dollar. Under de två kvartalen fram till och med första kvartalet 2021 såldes den till priser mellan 325-400 dollar. Så det verkar som om det nuvarande priset på cirka 375 dollar är intressant för Bridgewater och de är inte rädda för att investera här.

CVS Health $CVS

 • CVS erbjuder bekväm tillgång till detaljhandels- och postordertjänster för att se till att du får de recept du behöver.
 • CVS:s andel på 1,24 % i portföljen byggdes huvudsakligen upp under kvartalet till priser mellan 89-107 dollar och aktierna handlas för närvarande till 100 dollar.

Costco Wholesale $COST

 • Costco är den största medlemsbaserade grossistkedjan i USA som bygger på ett cash and carry-system.
 • COST:s andel på 2,46 % i portföljen byggdes upp under fyra kvartal fram till andra kvartalet 2021 till priser mellan 305-395 dollar. Under det senaste kvartalet ökade antalet aktier med 30 % till priser mellan 477 och 577 dollar, vilket visar att det finns ett stort förtroende för att köpa till ett sådant pris i förhållande till den ursprungliga investeringen .

Target Corp. $TGT

 • Target är en stormarknadskedja i USA som är en riktig stöttepelare på marknaden, eftersom dess rötter går tillbaka till 1902.
 • TGT:s andel på 0,93 % i portföljen har ett pris på 119-180 dollar baserat på H2 2020. Under andra kvartalet 2021 ökade antalet aktier med 55 % till priser mellan 200 och 245 US-dollar. Detta följdes av en ytterligare ökning med 50 % under de senaste två kvartalen till priser mellan 139 och 249 dollar.

Walmart $WMT

 • Walmart är det amerikanska varumärket för Wal-Mart Stores, som driver en kedja av stora lågprisvaruhus.
 • WMT-positionen på 2,42 % köptes under de fyra kvartalen fram till andra kvartalet 2021 till priser mellan 119-152 dollar. Under fjärde kvartalet 2021 såldes andelen, men den senaste anmälan visar att det under de två senaste kvartalen förekom överköp till priser mellan 118-160 dollar.

Medtronic $MDT

 • Medtronic är ett irländskt medicintekniskt företag, men har sitt säte i USA.
 • MDT representerar en 0,95-procentig position i portföljen som byggts upp under de senaste två kvartalen till priser mellan 87-113 dollar.

Detta var bara en kortare sammanfattning av de största tillskotten i portföljen, där Bridgewaters fokus är tydligt. Hälso- och sjukvård, grossister och detaljister , som klart dominerar i den nuvarande marknadsmiljön och till nuvarande priser. Men om jag skulle fokusera på de mindre ökningarna av positionerna skulle vi också hitta namn som:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) och Sysco Corp (SYY): dessa små (mindre än 0,75 % av portföljen vardera) satsningar höjdes under kvartalet.

Minskande positioner

Om jag kort skulle fokusera på försäljningar eller minskningar av enskilda positioner, så är här de ledande - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) och PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) och Starbucks Corp (SBUX).

 • Detta är några av de största positionerna i Bridgewaters portfölj, där Dalio i samtliga fall gjorde vinster, men han minskade bara positionerna, inte sålde dem direkt.

Försäljning

Ray Dalio har också nyligen rankats som en annan skeptiker på Kina-sidan, efter att han helt har gjort sig av med Alibaba Group Holding (BABA) och JD.com (JD): en relativt stor andel på 3,28 % i BABA etablerades under 2018-2020, medan JD bara var en mindre kortsiktig position.

Tyvärr, eller tyvärr, bekräftar detta också min teori om att jättarna flyr Kina och i stor omfattning säljer aktier där. Jag skrev ju också om det i den här artikeln: Är Kinas ekonomi på väg mot undergång? Jättarna, med Warren Buffett i spetsen, säljer kinesiska aktier i stor skala.

Slutsats

Jag tror att den här artikeln främst kommer att tjäna till att lugna många investerare, som inte har fått annat än nyheter den senaste tiden - kraschen är på väg, bubblan spricker, allt kommer att falla med 50 procent osv. Det kan trots allt ge en viss sinnesfrid att en sådan gigantisk fond utökar sin portfölj i en sådan utmanande marknadsmiljö, vilket också bekräftar den gamla klassikern som ni alla känner till - köp billigt, sälj dyrt. Dalio tror helt klart på välståndet inom sjukvården och ett antal detaljhandelskedjor, vilket kan ses som ett defensivt och något utdelningsorienterat val. På säljsidan har vi å andra sidan kinesiska aktier, där det verkligen börjar se hopplöst ut eftersom ett antal stora investerare tar sig samman och säljer i stor skala.

Observera att detta inte är finansiell rådgivning. Varje investering måste genomgå en grundlig analys.

Vill du läsa hela artikeln gratis? Fortsätt 👇

Har du ett konto? Logga sedan in . Eller skapa en ny .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇