@gyorgysarosi

A vízre nem fordítanak túl sok figyelmet, pedig az emberi élet és a termelési folyamatok szempontjából egyaránt létfontosságú erőforrás. Kevéssége jelentős kockázatot jelent különböző iparágak számára, mint például a félvezetőgyártás, az élelmiszeripar, a textilgyártás, valamint a bányászat és még sok más iparág.... Vonzó befektetési lehetőséget is jelenthet, és ebben a tanulmányban a befektetésre érdemes vállalatok formájában bemutatott lehetőségeket tárgyaljuk.

A víz mint befektetési lehetőség, 2. rész.

Egy gyors összefoglaló, hogy tudatosítsuk a víz fontosságát

Az óceánok a Föld vizének 97%-át teszik ki. A bolygó édesvizének többsége, 2,5%-a a sarki jégsapkákba, a talajba van zárva, vagy visszafordíthatatlanul szennyezett. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a bolygón található víz 0,5%-a potenciálisan felhasználható az emberek, állatok és növények számára, ami elég kevés, nem gondolja?

Először is, a víz olyan árucikk, amelyre mindig szükség lesz. Ez különösen igaz, mivel számos országban, köztük az Egyesült Államokban is vízválságok vannak kialakulóban. Több nyugati országban egy többéves aszály miatt a kormánynak akár 25%-kal is csökkentenie kell a vízfogyasztást.

Véleményem szerint befektetési szempontból egyáltalán nem lehet kétséges a víz, és ha erre lehetőség van osztalék formájában, akkor az egy win-win helyzet lehet. A volatilis piacokon, mint amilyenek most is vannak, mindig jó, ha olyan vállalatokba fektetünk be, amelyek fizetnek azért, hogy birtokoljuk a részvényeiket.

És ott van a jelenlegi "kockázati" környezet. Mindezen tényezők fényében láthatja, hogy az osztalékrészvények miért jelentik a növekedési és az értékpapírok közötti vízválasztót. Sok ilyen részvény egyszerűen a kereslet és kínálat törvényei miatt teljesít jobban a piacon.

A víz, mint befektetési alternatíva fontosságát egy nagy sikert aratott cikkemben részletesebben tárgyaltam, ezért ide is beillesztem: Közeleg a globális vízválság, hogyan fektessünk a vízbe? Mivel a legutóbbi felmérésben 89 emberből 76-an válaszolták azt, hogy szeretnének több cikket a vízről és a befektetési lehetőségekről, további érdekes cégeket fogunk ismertetni.

https://www.youtube.com/watch?v=aYeEBbdm_mc

1. Amerikai Vízművek $AWK

AzAmerican Water Works az ország egyik vezető vízipari vállalata. A vállalat jelenlegi osztalékhozama 1,77%. Ez nem túl lenyűgöző, de jó, legalábbis átlagon felüli. A vállalat haszonkulcsa 3,99%, ami majdnem kétszerese az iparági átlagnak. A 20-szorosnál alig magasabb ár/nyereség (P/E) mutatóval az AWK részvények értékelése még vonzóbbá válik.

Az American Water Works Company, Inc. leányvállalatain keresztül víz- és szennyvízszolgáltatást nyújt az Egyesült Államokban. Víz- és szennyvízszolgáltatást nyújt 14 államban mintegy 1700 településnek, és körülbelül 3,4 millió aktív ügyfelet szolgál ki. Ezen kívül a vállalat mintegy 80 felszíni vízkezelő üzemet, 480 felszín alatti vízkezelő üzemet, 160 szennyvíztisztító üzemet, valamint 52 500 mérföldnyi szállító-, elosztó- és gyűjtővezetéket és 1100 felszín alatti vízkutat vagy 1700 víz- és szennyvízszivattyúállomást, 1300 tisztított víztárolót és 76 gátat üzemeltet. 24 államban mintegy 14 millió embernek nyújt ivóvizet, szennyvizet és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat.

2. Mueller Industries $MLI

Ha Önt vonzza az alulértékelt, de növekvő vállalatba való befektetés, akkor ezt a vállalatot kedvelni fogja. A Mueller Industries az első olyan vállalat ebben a bejegyzésben, amely nem vízipari vállalat. A vállalat azonban létfontosságú a vízügyi infrastruktúra szempontjából. A vállalat csöveket, szelepeket és szerelvényeket gyárt kereskedelmi és lakossági alkalmazásokhoz. A legutóbbi negyedévben a Mueller rekordbevételt ért el, 1,15 milliárd dollárt. A vállalat kiemelkedik, mert nulla nettó adóssággal rendelkezik, és folyamatosan növeli szabad cash flow-ját.

Yahoo Forrás: Yahoo Pénzügyek

Régóta nem láttam ilyen minősítést: a Strong Buy minősítés mindent elmond, és a vállalat potenciálját követi a részvény árfolyam-előrejelzése, ahol az elemzők átlagosan 125 dolláros árat jósolnak, ami több mint 100%-os emelkedést jelent.

3. Xylem $XYL

A legmagasabb osztalékkal rendelkező vízipari részvények listájának utolsó részvénye egy olyan vállalat, amely technológiát alkalmaz a vízhiány kialakulóban lévő problémájának kezelésére. A Xylem azt állítja, hogy a következő három évben 1,8 milliárd ember fog olyan területeken élni, ahol nincs elegendő víz. Ennek érdekében a vállalat több száz innovatív és intelligens technológiai megoldást kínál.

A Xylem Inc. és leányvállalatai víz- és szennyvíztechnikai termékek és megoldások tervezésével, gyártásával és szervizelésével foglalkoznak az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, valamint nemzetközi szinten. Három szegmensben tevékenykedik: vízinfrastruktúra, alkalmazott víz, valamint mérési és ellenőrzési megoldások.

A vállalat növekedését várhatóan a vízügyi infrastruktúra erőltetett korszerűsítése fogja hajtani. Ezért az elemzők szilárd növekedést és osztalékot várnak ettől a vállalattól.

Minden befektetőnek magának kell eldöntenie, de véleményem szerint a víz nagyon érdekes, akár az emberiség létezéséhez, akár a termelési folyamatokhoz való szükségessége miatt. Nem kap akkora figyelmet, mint például az olaj, a gáz vagy az energia egésze, pedig a cikk elején látható statisztikák világosan beszélnek. Ezzel a bejegyzéssel csak egy érdekes lehetőségre akartam rámutatni a víz formájában, ezért ne tekintse ezt befektetési tanácsadásnak, csak egy lakossági befektető elemzésének.

Ha tetszett ez a bejegyzés a vízről, akkor kövessetek :)

Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇