@nilslundkvist

Det ser ut som om den ständiga debatten om hur regeringen ska gå till väga för att minska elanvändningen för slutkonsumenterna är över. Efter kammaren godkände även senaten ändringen av energilagen, som bekräftades genom presidentens underskrift. Hur kommer elpriset att förändras och vad kommer det att betyda för ekonomin och eventuellt för CEZ:s aktieägare?

Vad innebär lagändringen?

Den viktigaste är utan tvekan införandet av ett maximipris för både elkraft, dvs. den el som faktiskt förbrukas, och gas. Priset för el ska vara högst 6 CZK per kWh och för gas inklusive moms för småkonsumenter 3 CZK per kWh. Det slutliga elpriset bör då ligga mellan 7 och 9 CZK per kWh. Ändringen syftar också till att bättre skydda konsumenter vars avtal baseras på priser från börserna.

Pristaken sänks för hushåll, företagare (fysiska personer), men även för företag (juridiska personer) som är anslutna till lågspänningsnivåer. Med andra ord de företag som inte förbrukar mer än 630 MWh per år.

När det gäller taket för hushåll har det rått viss förvirring om vilket pris som kommer att gälla för hus med hushållspanna och HOA:s (community of unit owners). Här bör samma tak på 630 MWh gälla. Andra kunder kommer att ha möjlighet att kompenseras retroaktivt. Detta kommer att ske i form av ett statligt stöd enligt EU:s regler för den tillfälliga ramen för kriser.

Skyddslocken kan också utvidgas till att omfatta medelstora och stora företag som är anslutna till hög- och mycket högspänningsnät. Detta beror dock på om Europeiska kommissionens föreslagna åtgärd för att sänka energipriserna godkänns. Mötet mellan de europeiska ledarna kommer att äga rum i slutet av september.

Enligt ändringen ska det också bli lättare att säga upp ett avtal som innehåller så kallade prisfläckar. Det är priser som härrör från utvecklingen på aktiemarknaden. Rätten att säga upp avtalet kommer dock endast att tillkomma hushållen, inte till exempel företag. Uppsägning enligt dessa villkor gäller både visstidsanställningar och tillsvidareanställningar.

Hur kommer taken att påverka energipriserna?

Det finns naturligtvis inget enkelt svar på detta, eftersom det främst beror på hur mycket energi som förbrukas. Det är också lite olika för varje konsument. Regeringen har i alla fall tagit fram modeller för månadsavgifter för både el och gas. Vi måste alltså ta dessa belopp med en nypa salt, men som en vägledning kan de i alla fall vara bra.

Exempel på en modell för årliga elräkningar:

Källa: vlada.cz

Exempel på en modell för årliga gasdepåer:

källa: vlada.cz

Sammanfattning

Enligt regeringen bör införandet av ett pristak inte kosta budgeten mer än 100 miljarder tjeckiska kronor. Energileverantörerna har rätt till ersättning om de kan bevisa förluster och rimliga vinster. Finansieringen bör ske genom enskatt på extraordinära vinster, som därför verkligen bör införas. Ett annat sätt är att använda utdelningar från CEZ.

CEZ kommer därför inte att drabbas särskilt hårt av åtgärden, eftersom dess förlorade vinster på grund av pristaket kommer att kompenseras av regeringen. Den kan påverkas mer av den tidigare nämnda skatten på extraordinära vinster.

Om du är ännu mer intresserad av frågan om dyr energi skrev jag en artikel förra månaden. I den får du bland annat veta hur vi hamnade i situationen med extrema energipriser: vad ligger bakom det extrema elpriset på marknaden?

Min uppfattning om regeringens lösning är att en av de bästa möjliga lösningarna har kommit. Visst har reaktionen på situationen varit lite långsammare. Energipriserna på börserna har skjutit i höjden i stort sett sedan början av julhelgen, och situationen inom Europeiska unionen ska inte ha lösts förrän (!) i slutet av augusti. Det kommer att kosta pengar, skulden kommer att öka, men om det i alla fall räddar de flesta hushållen ur existentiella problem och förhindrar de flesta företagens kollaps var det en lyckad plan. För att svara på min rubrikfråga: Jag antar det. Det borde hjälpa situationen i allmänhet.

Vad anser du om pristak? Vilka lösningar skulle du föreslå, om det finns några? 🤔

Vill du läsa hela artikeln gratis? Fortsätt 👇

Har du ett konto? Logga sedan in . Eller skapa en ny .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇