S&P 500 ^GSPC 5,106.53 +1.15%
Alphabet GOOG $172.95 +9.50%
Nvidia NVDA $874.37 +5.81%
Amazon AMZN $179.31 +3.25%
Microsoft MSFT $408.51 +2.37%
Tesla TSLA $167.11 -1.80%
Meta META $440.50 -0.20%
Apple AAPL $169.75 -0.08%

Индийският магнат става вторият най-богат човек на планетата и инвестира до 2,5 млрд. долара в компанията

Игор Иванов
24. 9. 2022
1 min read

Основателят на Amazon Джеф Безос наскоро бе изместен от индийския предприемач Гаутам Адани, който го изпревари с по-малко от 20 млн. долара, след като акциите на компанията му Adani Enterprises скочиха до небето. Гаутам Адани е малко непознато име за много от вас, но той заслужава уважение за това, което е изградил. Това означава, че неговият конгломерат е нараснал с хиляди проценти само за няколко години. Днес ще разгледаме този конгломерат и ще ви запознаем с отраслите, в които Adani вижда потенциал за дългосрочен растеж.

Гаутам Адани

Може би звучи твърде добре, за да е истина? В случая с новия номер две в света по отношение на най-богатите хора на планетата историята на Адани не е просто история на неговия конгломерат, който се издига в класацията и си проправя път до тази позиция за няколко години. Всъщност това е дълга и изпълнена с предизвикателства история, която води началото си от 1988 г., когато Адани основава своя конгломерат. Което всъщност ни казва, че това дълго пътуване, едновременно над Безос и под Елон Мъск, е продължило повече от 44 години. Да станеш толкова успешен и богат просто струва нещо, а в този случай това е просто още един пример за упоритост, съчетана с упорита работа.

През последните осем години предприемачът от първо поколение от родния му щат Гуджарат изплува от относителна неизвестност и засенчи Джеф Безос от Amazon. Никой друг азиатски предприемач не се е издигал толкова високо. Адани е човек, който буквално от нищото е построил нещо изключително, освен това е обичан в страната и често е определян като истински министър на Индия, тъй като е водил разговори с влиятелни хора по въпросите на климата и икономическите промени(включително с Борис Джонсън).

Издигането на Гаутам Адани до номер 2 в световната класация за богатство, генерирано предимно от акции, търгувани на местния пазар, заслужава да бъде в центъра на вниманието.

Adani Enterprises (конгломерат на Adani)

От 1988 г. досега конгломератът е натрупал над 60 000%, но основният ръст е през последните 2-5 години, когато компанията отбеляза бурен растеж.

Adani Group е индийски мултинационален конгломерат със седалище в Ахмедабад. Основана е от Гаутам Адани през 1988 г. като компания за търговия със стоки, а водещата ѝ компания е Adani Enterprises.

Съставът на компаниите в неговата индийска бизнес империя - от пристанища до газоразпределение и от въгледобив до възобновяема енергия - доведе до скорошното състояние на конгломерата.

Нещо повече, изглежда, че Адани не се бави и възнамерява да затвърди позицията си или дори да застраши самия Елон Мъск (като най-богатия човек в света).

  • Фирмата на Гаутам Адани си е осигурила проект за пристанище за 3,1 млрд. долара в Източна Индия.
  • Групата на Адани ще построи пристанище в индийския щат Западен Бенгал с планирана инвестиция от над 3 млрд. долара, тъй като конгломератът му продължава да засилва контрола си върху местната инфраструктура и логистичния сектор.
  • По този начин Adani ще създаде и множество работни места - по-конкретно над 125 000 преки и непреки работни места.
  • Последната победа укрепва позициите на най-големия частен пристанищен оператор в Индия, който вече има 30% дял на вътрешния пазар и сключва договори на световно ниво.

Гаутам Адани също е опитен инвеститор. Къде намира възможности сега?

Ясно е, че отговорът няма да бъде - акции на САЩ. В миналото няколко пъти съм писал за индийския пазар и неговия потенциал, а според общите прогнози до 2050 г. Индия ще бъде втора световна сила, което също отваря вратите за инвестиции.

Милиардерът Гаутам Адани е вложил 200 млрд. рупии (2,5 млрд. долара) в циментовата компания Cement Arm и е назначил сина си за ръководител на новопридобития бизнес, тъй като вторият по богатство човек в света се стреми да укрепи инфраструктурната си империя, която включва пристанища, комунални услуги и производство на електроенергия.

"Това, което прави цимента вълнуващ бизнес, е възможността растежът в Индия да надхвърли този на всяка друга страна след 2050 г.", заяви Adani в изявление и добави, че разнообразните бизнеси осигуряват "несравними взаимоотношения" за циментовата индустрия.

  • Не приемайте това като конфликт на интереси, Адани е настоял синът му да оглави компанията, така че това не е подарък, за да поддържа компанията на сина му. Става дума за доверие, че в ръцете на сина му тя ще бъде управлявана добре.

Последните съобщения показват също, че магнатът превръща циментовите съоръжения в двигател на растежа на своята империя и укрепва логистичната верига, която включва морските пристанища, летищата, недвижимите имоти и въглищата. Adani бързо диверсифицира дейността си отвъд традиционните си корени (изкопаеми горива) и се насочва към центрове за данни, цифрови услуги, телекомуникации и медии.

Заключение

Намирам тази тема за много интересна, тъй като не е лесно да се изпречиш на втория човек на планетата (Безос). Това, което прави цялата история още по-хубава, е, че става дума за човек с корени в Индия, където ситуацията не е никак идеална за изграждането на такъв голям конгломерат почти от нулата. Преди всичко, всичко това ме убеждава, че Индия върви напред и наистина започва да ми харесва идеята, че в бъдеще Индия ще бъде една от световните суперсили. Все още нямам инвестиции на тази територия, но имам някои мисли и идеи в главата си, а потенциалът за растеж в много сектори там е наистина огромен.

  • А вие? Виждате ли бъдещ потенциал в Индия?
  • Може ли Adani да детронира самия Елон Мъск в бъдеще?

Моля, имайте предвид, че това не е финансова консултация. Всяка инвестиция трябва да бъде подложена на задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.