S&P 500 ^GSPC 5,107.43 +1.17%
Alphabet GOOG $173.61 +9.91%
Nvidia NVDA $873.70 +5.73%
Amazon AMZN $180.17 +3.74%
Microsoft MSFT $408.88 +2.47%
Tesla TSLA $171.60 +0.83%
Meta META $439.12 -0.51%
Apple AAPL $170.09 +0.12%

India suurärimees saab maailma suuruselt teiseks rikkamaks inimeseks ja investeerib ettevõttesse kuni 2,5 miljardit…

Mart Poom
24. 9. 2022
5 min read

Visionäär ja Amazoni asutaja Jeff Bezos asendus hiljuti planeedi suuruselt teise rikkaima mehega India ettevõtja Gautam Adani poolt, kes edestas teda vähem kui 20 miljoni dollariga pärast tema ettevõtte Adani Enterprises aktsiate hüppelist tõusu. Gautam Adani on paljudele teist mõnevõrra tundmatu nimi, kuid ta väärib austust selle eest, mida ta on üles ehitanud. Selle all peame silmas tema konglomeraati, mis on paari aastaga kasvanud tuhandeid protsente. Täna heidame pilgu sellele konglomeraadile ja tutvustame teile tööstusharusid, kus Adani näeb praegu potentsiaali pikaajaliseks kasvuks.

Gautam Adani

Kõlab ehk liiga hästi, et olla tõsi? Adani, kes on maailma uus number kaks planeedi rikkaimate meeste seas, ei ole lihtsalt oma konglomeraat, mis tõusis paari aastaga ülespoole ja jõudis sellesse positsiooni. Tegelikult on see pikk ja keeruline lugu, mis on täis takistusi ja mille juured ulatuvad tagasi 1988. aastasse, mil Adani asutas oma konglomeraadi. Mis tegelikult ütleb meile, et see pikk teekond, mis on Bezose kohal ja Elon Muski all samal ajal, kestis üle 44 aasta. Nii edukaks ja rikkaks saamine lihtsalt maksab midagi, ja antud juhul on see lihtsalt järjekordne näide visadusest koos raske tööga.

Viimase kaheksa aasta jooksul on esimese põlvkonna ettevõtja oma koduriigist Gujaratist tõusnud suhtelisest tundmatusest Amazonase Jeff Bezose varju. Ükski teine Aasia ettevõtja ei ole kunagi nii kõrgele tõusnud. Adani on sõna otseses mõttes mees, kes on ehitanud midagi äärmuslikku tühjast, lisaks on ta riigisiseselt armastatud ja teda on sageli kirjeldatud kui tõelist India ministrit, kuna ta on pidanud läbirääkimisi mõjukate inimestega kliima- ja majandusmuutuste teemal(sealhulgas Boris Johnsoniga).

Gautam Adani tõus ülemaailmses jõukuse edetabelis teisele kohale, mis tuleneb peamiselt kohalikul turul kaubeldavatest aktsiatest, väärib tähelepanu.

Adani Enterprises (Adani konglomeraat)

Konglomeraat on alates 1988. aastast tõusnud üle 60 000%, kuid peamine kasv on tulnud viimasel 2-5 aastal, mil ettevõte on kogenud meteoorilist kasvu.

Adani Group on Ahmedabadis asuv India rahvusvaheline konglomeraat. Selle asutas Gautam Adani 1988. aastal kaubavahetuse ettevõttena, mille lipulaevaks on Adani Enterprises.

Tema India äriimpeeriumi ettevõtete varu - alates sadamatest kuni gaasijaotuse ja söekaevandamise ning taastuvenergiani - on viinud konglomeraadi hiljutise edule.

Veelgi enam, Adani ei näi olevat lõdvestunud ja kavatseb oma positsiooni kindlustada või isegi ohustada Elon Muski ennast (kui maailma rikkaimat meest number üks).

  • Gautam Adani firma on kindlustanud 3,1 miljardi dollari suuruse sadamaprojekti Ida-Indias.
  • Adani kontsern ehitab India Lääne-Bengali osariigis sadama, kuhu on kavas investeerida üle 3 miljardi dollari, kuna tema konglomeraat jätkab oma kontrolli tugevdamist kohaliku infrastruktuuri ja logistikasektori üle.
  • Seda tehes loob Adani ka hulgaliselt töökohti - täpsemalt üle 125 000 otsese ja kaudse töökoha.
  • Viimane võit suurendab India suurima erasektori sadamaoperaatori tugevust, kellel on juba 30%-line turuosa kodumaisel turul ja mis tagab ülemaailmsed lepingud.

Gautam Adani on samuti kogenud investor. Kust ta nüüd võimalusi leiab?

On selge, et vastus ei ole - USA aktsiad. Olen varem mitu korda kirjutanud India turust ja selle potentsiaalist ning üldiselt ennustatakse, et aastaks 2050 on India teine maailmariik, mis avab ka väravad investeeringutele.

Miljardär Gautam Adani on pumpanud tsemendifirmasse Cement Arm koguni 200 miljardit ruupiat (2,5 miljardit dollarit) ja on määranud oma poja äsja omandatud ettevõtte juhtima, kuna maailma suuruselt teine mees püüab tugevdada oma infrastruktuuri impeeriumi, mis hõlmab sadamaid, kommunaalteenuseid ja energiatootmist.

"Mis teeb tsemendi põnevaks äriks, on see, et Indias on võimalik kasv, mis ületab mis tahes muu riigi kasvu pärast 2050. aastat," ütles Adani oma avalduses, lisades, et mitmekesised ettevõtted pakuvad tsemenditööstusele "võrratuid suhteid".

  • Ärge võtke seda kui huvide konflikti, Adani surus oma poja ettevõtte juhiks, seega ei olnud see mingi kingitus, et hoida oma poja ettevõtet käigus. Küsimus on selles, et ta usub, et tema poja käes on see hästi juhitud.

Hiljutised teadaanded näitavad ka seda, et suurärimees teeb oma impeeriumi kasvumootoriks tsemendiüksused ja tugevdab logistikaahelat, mis hõlmab meresadamaid, lennujaamu, kinnisvara ja kivisütt. Adani on kiiresti mitmekesistamas oma traditsioonilistest juurtest (fossiilkütused) kaugemale ja laieneb andmekeskuste, digitaalteenuste, telekommunikatsiooni ja meedia valdkonda.

Kokkuvõte

Ma leidsin selle teema väga huvitavaks, sest planeedi teise mehe (Bezos) välja tõrjumine ei ole lihtne ülesanne. Kogu loo teeb veelgi paremaks see, et tegemist on Indias juurtega mehega, kus olukord ei ole üldse ideaalne, et ehitada nii suurt konglomeraati peaaegu nullist üles. Ennekõike kinnitab kogu see asi mulle, et India liigub edasi ja mulle hakkab tõesti meeldima mõte, et India on tulevikus üks maailma suurriike. Mul ei ole veel ühtegi investeeringut sellel territooriumil, kuid mul on mõned mõtted ja ideed peas, ning kasvupotentsiaal paljudes sektorites on seal tõesti tohutu.

  • Kuidas on lood sinuga? Kas näete Indias potentsiaali tulevikus?
  • Kas Adani võib tulevikus Elon Muski enda troonilt troonida?

Pange tähele, et tegemist ei ole finantsnõustamisega. Iga investeering peab läbima põhjaliku analüüsi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.