S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 zaloge za rast, ki so v izjemnem upadu, a jih milijarderji še naprej kupujejo

Mladen Rudonja
26. 9. 2022
6 min read

Zadnje obdobje za nas vlagatelje ni idealno in lahko rečemo, da je eno najzahtevnejših v zadnjih letih. Če pa na to pogledamo z drugega zornega kota, lahko ta nestanovitna obdobja na trgu obravnavamo kot odlično priložnost za nakup delnic, ki so v precejšnjem zatonu. Še bolje pa je, da se lahko zgledujemo po velikih naložbenih imenih in njihovih nakupih, ki so vsekakor predmet kakovostne analize.

Tukaj so 3 podjetja, ki jih znani vlagatelji kupujejo tudi v času recesije.

Kar zadeva ta podjetja, niti medvedji trg teh vlagateljev ni ustavil pri vlaganju v podjetja, ki imajo velik potencial in so zdaj v privlačnem % upadu. Naša prednost je, da lahko z obrazcem 13F spremljamo, kaj se kupuje, kdaj se kupuje in zlasti kdo to kupuje. Na podlagi tega lahko dobimo dober navdih, saj imajo ta imena dostop do dobrih informacij.

Posebej zanimivo je, da so izbrani milijarderji osredotočeni na nekatere rastoče delnice na Wall Streetu, ki so prevelik zalogaj. Naslednje tri rastoče delnice so se znižale za več deset odstotkov, vendar milijarderji ne morejo prenehati kupovati njihovih delnic, kar je lahko dober znak za ta podjetja.

1. Okta $OKTA-0.7%

Družba Okta, Inc., ponuja rešitve za identiteto za podjetja, mala podjetja, univerze, neprofitne organizacije in vladne agencije v Združenih državah Amerike in po svetu. Podjetje ponuja Okta Identity Cloud, platformo, ki ponuja nabor izdelkov in storitev, kot je univerzalni imenik, sistem zapisov v oblaku za shranjevanje in varovanje profilov uporabnikov, aplikacij in naprav v organizaciji, ter enotno prijavo, ki uporabnikom omogoča dostop do aplikacij v oblaku ali lokalno z različnih naprav. Prilagodljiva večfaktorska avtentikacija zagotavlja višjo raven varnosti za aplikacije v oblaku, mobilne in spletne aplikacije ter podatke. Upravljanje življenjskega cikla, ki organizacijam IT ali razvijalcem omogoča upravljanje identitete uporabnikov v celotnem življenjskem ciklu...

Družba Okta je glede na graf približno 80-odstotno znižana glede na najvišjo vrednost ATH, kar je precej privlačno. Vendar padec cene delnice družbe Oktani bil dovolj, da bi prestrašil milijarderja Kena Griffina iz Citadel Advisors ali Jima Simonsa iz Renaissance Technologies. Družbi Citadel in Renaissance sta v drugem četrtletju kupili približno 1,6 milijona delnic in 618.300 delnic družbe Okta.

Vir: Yahoo.Finance

Vzrok za to je lahko vse večja intenzivnost različnih kibernetskih napadov. Zato so rešitve za kibernetsko varnost na ravni podjetij in končnih uporabnikov nujne v vsakem gospodarskem okolju. Okta se zanaša na umetno inteligenco, da bi svoji platformi omogočila učinkovitejše prepoznavanje in odzivanje na grožnje skozi čas. Še en ključni vidik zgodbe o rasti podjetja Okta je prevzem podjetja Auth0 v vrednosti 6,5 milijarde dolarjev, ki je bil zaključen maja 2021. Čeprav Auth0 za zdaj ostaja neodvisna enota pod okriljem podjetja Okta, ta prevzem širi privlačnost podjetja Okta za podjetja in širi zmogljivosti prodajnih kanalov podjetja na mednarodne trge. Družba Okta je že navedla, da je njen naslovni trg varnosti identitete vreden 80 milijard dolarjev. Vir: Yahoo.Finance

Kot lahko vidimo, analitiki družbe Yahoo napovedujejo srednjo ceno 100 USD za to podjetje, kar je skoraj 100-odstotno povečanje, vendar se moramo osredotočiti na to, da je njihova izguba za leto 2022 znašala skoraj 850 milijonov USD.

2. Začetek podjetja Upstart $UPST+2.8%

Upstart Holdings, Inc., skupaj s svojimi hčerinskimi družbami upravlja platformo za najem umetne inteligence v oblaku v Združenih državah Amerike. Njihova platforma združuje povpraševanje potrošnikov po kreditih in ga povezuje z omrežjem bančnih partnerjev, ki podpirajo umetno inteligenco. Skoraj tri četrtine vseh odobritev posojil na platformi Upstart je avtomatiziranih. To pomeni prihranek časa in denarja tako za prosilce za posojilo kot za približno šest ducatov finančnih institucij, s katerimi sodeluje podjetje Upstart. Njihova konkurenčna prednost je v tem, da platforma Upstart odpira priložnosti za ljudi, ki ne bi bili odobreni s tradicionalnim postopkom preverjanja.

To podjetje se pogosto informira in o njem se pojavlja veliko objav, eno dejstvo pa je, da se je od ATH znižalo za več kot 90 %, kar lahko že na grafu izgleda na vse načine. Kljub slabim rezultatom podjetja Upstart v zadnjem letu milijarder Philippe Laffont iz družbe Coatue Management vidi, da so pred nami boljši dnevi. V drugem četrtletju je Laffontov sklad kupil več kot 2,36 milijona delnic podjetja Upstart, s čimer je pridobil skoraj 2,8-odstotni delež v podjetju.

Vir: Yahoo.Finance

Glede cene analitiki ocenjujejo, da bo srednja cena 26 dolarjev.

Po mnenju analitikov je podjetje Upstart šele na začetku svoje potencialne poti in ima pred seboj še veliko dela. Po letih osredotočanja na osebna posojila se je začel usmerjati na področje avtomobilskih posojil in posojil za mala podjetja. Skupaj predstavljajo desetkrat večji nagovarjani trg kot osebna posojila, zato je na njem zagotovo še veliko prostora za rast.

Vir: Yahoo.Finance

Vendar pa je Yahoojeva bonitetna ocena zadržana, zato morate pred naložbo opraviti obsežno raziskavo in analizo.

3. Nvidia $NVDA+6.2%

Verjetno mi tega podjetja ni treba posebej predstavljati. NVIDIA Corporation ponuja grafične, računalniške in omrežne rešitve v Združenih državah Amerike, na Tajvanu, Kitajskem in po svetu. NVIDIA Corporation prodaja svoje izdelke proizvajalcem originalne opreme, proizvajalcem originalne opreme, proizvajalcem sistemov, proizvajalcem dodatnih plošč, trgovcem na drobno/distributerjem, neodvisnim prodajalcem programske opreme, ponudnikom internetnih storitev in storitev v oblaku, avtomobilskim proizvajalcem itd.

Vir: Yahoo.Finance

Analitiki menijo, da je povprečna cena delnic družbe Nvidia 197 dolarjev, kar je dober odstotek od trenutne vrednosti.

Čeprav je podjetje v primerjavi z ATH precej nazadovalo, približno -60 %, tudi to nekaterih znanih vlagateljev ni odvrnilo od nakupa. Vlagatelji iz družbe Two Sigma Investments v veliki meri kupujejo delnice družbe Nvidia. V drugem četrtletju je družba Two Sigma kupila skoraj 1,27 milijona delnic. Privlačnost tega podjetja je morda tudi posledica načrtov družbe Nvidia za širitev segmenta podatkovnih centrov. Čeprav večina vlagateljev pozna Nvidio po njenih grafičnih procesorjih, ki se uporabljajo v računalniških igrah in rudarjenju kriptovalut, so podatkovni centri najbolj zanimiva dolgoročna priložnost podjetja. Družba Nvidia odpira vrata tudi v novem in hitro rastočem sektorju metaverse. Vendar pa nič ni popolno in slabše napovedi gospodarske rasti ter geopolitična vprašanja so za Nvidio trenutno resna težava.

Vir: Yahoo.Finance

Kot lahko vidimo, so analitiki družbe Yahoo temu podjetju podelili jasen status KUPITI.

Vidimo, da izkušeni vlagatelji v tem vidijo priložnost za nakup delnice ob ugodni razprodaji. Vsekakor je jasno, da imajo dobre informacije in ekipe analitikov. Zato se je vsekakor dobro zgledovati po njih, vendar je odločitev vaša in tega ne jemljite kot nasvet za naložbe, temveč le kot namig.

Če vam je ta objava všeč, mi lahko sledite in komentirate.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.