S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Daniel Gladiš: A legtöbb lehetőséget Észak-Amerikában látjuk, ahol egy alulértékelt olajtermelőnk felkeltette a…

György Sárosi
26. 9. 2022
7 min read

A múlt héten elsősorban a Federal Reserve állt a középpontban, amely ismét 75 bázisponttal emelte a kamatlábakat. A jelenlegi inflációs környezet talán nem ismer véget a befektetők szemében, ami szintén lehetséges forgatókönyvnek tűnik legalább a következő hónapokban. E téma, azaz a következő kilátások, a tőzsdei lehetőségek és a pénzünk elhelyezésének elemzése érdekében megkerestem Daniel Gladiš ismert cseh befektetőt.

Daniel Gladiš

Ki az a Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš társalapítója a befektetési alapnak, a Vltava Fundnak, amelyet 2004-ben alapított, és amelynek jelenleg is igazgatója. A Vltava Fund a minősített befektetők értékorientált befektetési alapja. Daniel Gladiš (többek között) érdekes könyvek szerzője a befektetésről (például Learn to Invest és Stock Investing).

Az idei év során gyakran elgondolkodtam azon, hogy a közösségünkben a befektetők mikor kezdtek el ténylegesen befektetni. Túlnyomórészt kiderül, hogy rengeteg olyan újonc és befektető van, aki csak nemrég kezdett el befektetni (mondjuk, néhány hónap és néhány év között). Sokuk számára ez határozottan nagyon rossz időpont az induláshoz, mivel nem esett le az égből egy tudós sem, és sok esetben a csúcson kezdtek el befektetni a kovidens korszakban vagy idén, amikor a tőzsdék általánosan esnek. Az első kérdésem tehát a befektetők ezen kategóriájához szól, akik az első nehéz időszakukat élik át, és veszteségeket látnak a portfóliójukban.

Mit javasolna ezeknek a befektetőknek ebben a nehéz időszakban? Van valami konkrét tanácsod?

Ha folytatni akarják a befektetést, akkor jó, ha nem csüggednek. Senki sem tanult a mennyből, és minden kudarcot fel lehet használni az előrelépésre. Másrészt jó, ha nem felejtjük el, hogy a tőzsde nem az a hely, ahol könnyen és munka nélkül meggazdagodhatunk. Ez egy olyan hely, ahol hosszú távon lehet pénzt fektetni egyes vállalatok részvényeibe, és részesülni az üzleti eredményeikből. Ezért azt javasolnám, hogy először olvassa el, aztán gondolkodjon sokat rajta, és csak azután fektessen be. Lassan haladjon, csak olyan dolgokba menjen bele, amelyeket úgy érzi, hogy megértett, és következetesen győződjön meg arról, hogy amit fizet (ár), az sokkal kevesebb, mint amit visszakap (érték).

Ezzel együtt egy másik kérdés is felmerül bennem - A jelenlegi időszakban hol tartják a pénzüket a kezdő vagy csak átlagos emberek, akik nem akarják, hogy a pénzüket feleméssze az infláció a bankszámlájukon?

Az a környezet, amelyben élünk és valószínűleg még sokáig élni fogunk, a negatív reálkamatlábak környezete, alapvetően kizárja mind a készpénzt, mind az adósságállományt a megfelelő befektetési lehetőségek köréből. A befektetéseket ezért elsősorban részvényjellegű eszközökbe (vállalati részvények, ingatlanok) kell irányítani. Nagyobb az esélye annak, hogy az ilyen befektetések hozama kompenzálja a pénz infláció okozta értékvesztését.

Néhány nappal ezelőtt kaptuk meg az amerikai PPI és CPI legfrissebb adatait, amelyeken nem volt mit örülni. Jelenleg mindenki a kérdéssel foglalkozik: Mikor lesz képes a Fed kontroll alatt tartani az inflációt, és ezzel együtt mit várhatunk az év hátralévő részében a részvénypiacokon? Számtalan információ és vélemény kering, ahol sok közgazdász és elemző alapvetően nem tud megegyezni a következő kilátásokról, természetesen megértem ezt, de sok vélemény a végletekig eltér egymástól. Az S&P500 index esetében például a Bank of America 3 600 pont körüli értéket lát az év végére, míg például a JPMorgan 4 800 pont körüli értéket jósol. Ez hihetetlenül nagy különbség. Melyik forgatókönyv felé hajlik inkább?

Nincs véleményem a részvénypiacokról az év hátralévő részében, és nem is töltök időt azzal, hogy véleményt alkossak. A befektetések kiválasztásakor igyekszem messze túlmutatni az aktuális események horizontján, amelyek jelentősége így csak marginális szerepet játszik a megfontolásaimban.

Jelenleg hol látja a legnagyobb lehetőségeket a befektetések tekintetében (Amerika, Európa, Kína)? Azt is meg tudná mondani, hogy jelenleg hol érzékeli a legkisebb kockázatot? Ha gyorsan áttekintjük, mi történik jelenleg az Egyesült Államokban, Európában és Kínában, nem tűnik ideális környezetnek, különösen, ha ezt ismét a kezdő befektetőkre mondom, akik nagyon aggódhatnak, ha az inflációt, az energiaválságot, az ingatlanpiacokat és számos más eseményt nézik.

A hosszú távú nyertesek azok az országok (és vállalatok) lesznek, amelyek olcsó energiához jutnak. Ezért van a portfóliónk nagy része Észak-Amerikában, és ott látjuk a legtöbb lehetőséget is. De például az Egyesült Királyságban is sok van, és a japán piac egésze is olcsó.

Forrás .

Végezetül szeretném megkérdezni, hogy milyen részvényeket (ha vannak ilyenek) vettél fel a közelmúltban a portfóliódba (+ az okok, amelyek erre vezettek)?

A Cenovus Energy $CVE+0.8% volt az utolsó részvény, amelyet az idei év során felvettünk a portfólióba. Ez Kanada egyik legnagyobb olajtermelője, és véleményünk szerint a piac alábecsüli, hogy az olajárak hosszú távon milyen magasra fognak emelkedni. Ez a Cenovus részvényeit nagyon vonzóvá teszi a szemünkben.

Következtetés

Örülök, hogy Gladish úr időt szakított arra, hogy elmondja a véleményét, mivel ez egy másik befektető, akit tisztelek, és emlékszem arra is, amikor még csak a korai időkben olvastam a könyveit a befektetésről. Tetszik, hogy elismeri a bevált klasszikusokat, vagyis azt, hogy a befektetőnek nem szabad elkeserednie, és figyelmet kell fordítania az oktatásra is, ami a végső pont, vagyis a végső befektetés előtt elengedhetetlen. Meglepett az Egyesült Királyságban, ahol korábban személyesen nem fektettem be, a befektetési lehetőségek fókusza és látásmódja.

Legjobb meglátások:

  1. Lassan haladjon, csak olyan dolgokba menjen bele, amikről úgy érzi, hogy érti, és következetesen ügyeljen arra, hogy amit fizet (ár), az sokkal kevesebb legyen, mint amit visszakap (érték).
  2. A hosszú távú nyertesek azok az országok (és vállalatok) lesznek, amelyek olcsó energiához jutnak.
  3. Véleményünk szerint a piac alulértékeli a Cenovus Energyt, Kanada egyik legnagyobb olajtermelőjét.

További ilyen érdekes cikkekért és információkért tartsa szemmel a Buliost, és természetesen Daniel Gladish-t, aki hozzájárult a saját nézőpontjához.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.