S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Daniel Gladiš: Največ priložnosti vidimo v Severni Ameriki, kjer nam je v oči padel podcenjen proizvajalec nafte.

Mladen Rudonja
26. 9. 2022
6 min read

Prejšnji teden je bila v ospredju predvsem ameriška centralna banka Federal Reserve, ki je ponovno zvišala obrestne mere za 75 bazičnih točk. Sedanje inflacijsko okolje v očeh vlagateljev morda ne pozna konca, kar je tudi videti kot možen scenarij vsaj za naslednjih nekaj mesecev. Da bi analiziral to temo, tj. naslednje napovedi, priložnosti na borzi in kje v tem času shraniti denar, sem se obrnil na znanega češkega vlagatelja Daniela Gladiša.

Daniel Gladiš

Kdo je Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš je soustanovitelj investicijskega sklada Vltava Fund, ki ga je ustanovil leta 2004 in v katerem je še vedno direktor. Sklad Vltava je vrednostno usmerjen investicijski sklad kvalificiranih vlagateljev. Daniel Gladiš je (med drugim) tudi avtor zanimivih knjig o investiranju (na primer - Naučite se investirati in Investiranje v delnice).

V tem letu sem se pogosto spraševal, kdaj so vlagatelji v naši skupnosti dejansko začeli vlagati. Izkazalo se je, da imamo ogromno število novincev in vlagateljev, ki so začeli vlagati šele pred kratkim (recimo pred nekaj meseci in nekaj leti). Za mnoge med njimi je to vsekakor zelo slab čas za začetek, saj noben učenjak ni padel z neba in v mnogih primerih so začeli vlagati na vrhuncu v obdobju kovid ali letos, ko so delniški trgi vsesplošno padli. Zato je moje prvo vprašanje namenjeno tej kategoriji vlagateljev, ki se soočajo s prvim težkim obdobjem in imajo v svojem portfelju izgube.

Kaj bi tem vlagateljem priporočili v tem težkem obdobju? Imate kakšen poseben nasvet?

Če želijo še naprej vlagati, je dobro, da jih to ne odvrne. Nihče se ni učil v nebesih in vsak neuspeh lahko uporabimo za napredek. Po drugi strani pa je dobro vedeti, da borza ni mesto, kjer bi lahko obogateli zlahka in brez dela. To je mesto, kjer lahko dolgoročno vlagate denar v delnice posameznih podjetij in imate koristi od rezultatov njihovega poslovanja. Zato priporočam, da najprej preberete, nato veliko razmišljate in šele nato vlagate. Delujte počasi, ukvarjajte se le s stvarmi, za katere menite, da jih razumete, in se dosledno prepričajte, da je tisto, kar plačate (cena), veliko manjše od tistega, kar dobite nazaj (vrednost).

Ob tem se mi poraja še eno vprašanje - kje bi v sedanjem obdobju priporočili, da novinci ali običajni ljudje, ki ne želijo, da jim inflacija na bančnem računu požira denar, hranijo svoj denar?

Okolje, v katerem živimo in bomo verjetno še dolgo živeli, tj. okolje negativnih realnih obrestnih mer, v bistvu izključuje tako denarna kot dolžniška sredstva iz primernega nabora naložb. Naložbe je zato treba usmeriti predvsem v lastniška sredstva (delnice podjetij, nepremičnine). Obstaja večja možnost, da bo donosnost teh naložb nadomestila izgubo vrednosti denarja zaradi inflacije.

Pred nekaj dnevi smo bili seznanjeni z najnovejšimi podatki o ameriških indeksih cen življenjskih potrebščin in cen življenjskih potrebščin, ki zagotovo niso bili nič kaj veseli. Vsi se trenutno ukvarjajo z vprašanjem: Kdaj bo Fed uspel obvladati inflacijo in kaj lahko pričakujemo do konca leta na delniških trgih? Na spletu kroži nešteto informacij in mnenj, pri čemer se številni ekonomisti in analitiki v bistvu ne morejo dogovoriti o naslednjih obetih, kar seveda razumem, vendar se številna mnenja razlikujejo do skrajnosti. Banka Bank of America na primer za indeks S&P500 ob koncu leta napoveduje vrednost približno 3 600 točk, medtem ko JPMorgan na primer napoveduje vrednost približno 4 800 točk. To je neverjetno velika razlika. Kateremu scenariju ste bolj naklonjeni?

Mnenja o delniških trgih do konca leta nimam, niti ne porabim časa, da bi si ga ustvaril. Pri izbiri naložb skušam pogledati daleč čez obzorje trenutnih dogodkov, katerih pomen ima pri mojih razmišljanjih le obrobno vlogo.

Kje trenutno vidite največ priložnosti za naložbe (Amerika, Evropa, Kitajska)? Ali nam lahko poveste tudi, kje trenutno zaznavate najmanjše tveganje? Če na hitro pregledamo trenutno dogajanje v ZDA, Evropi in na Kitajskem, se zdi, da to ni idealno okolje, še posebej, če to ponovno usmerim na vlagatelja začetnika, ki je lahko zelo zaskrbljen ob upoštevanju inflacije, energetske krize, nepremičninskih trgov in številnih drugih dogodkov.

Dolgoročni zmagovalci bodo tiste države (in podjetja), ki bodo imele dostop do poceni energije. Zato imamo večino svojega portfelja v Severni Ameriki, kjer vidimo tudi največ priložnosti. Veliko jih je na primer tudi v Združenem kraljestvu, poceni pa je tudi japonski trg kot celota.

Vir .

Na koncu bi vas rad vprašal, katere delnice (če sploh kakšne) ste nedavno vključili v svoj portfelj (+ razlogi, ki so vas vodili k temu)?

Cenovus Energy $CVE+0.4% je bila zadnja delnica, ki smo jo letos dodali v portfelj. Gre za enega največjih proizvajalcev nafte v Kanadi in po našem mnenju trg podcenjuje, kako visoke bodo cene nafte na dolgi rok. Zaradi tega so delnice družbe Cenovus po našem mnenju zelo privlačne.

Zaključek

Vesel sem, da si je gospod Gladish vzel čas in mi podal svoje mnenje, saj je to še en vlagatelj, ki ga spoštujem in se spomnim, ko sem v svojih začetkih bral njegove knjige o naložbah. Všeč mi je, da priznava preizkušeno klasiko, tj. da se vlagatelj ne sme pustiti odvrniti in da mora biti pozoren tudi na izobraževanje, ki je bistveno pred zadnjo točko, tj. končno naložbo. Precej me je presenetila osredotočenost in vizija naložbenih priložnosti v Združenem kraljestvu, kjer osebno še nisem vlagala.

Najboljši vpogledi:

  1. Delujte počasi, ukvarjajte se le s stvarmi, za katere menite, da jih razumete, in dosledno pazite, da je tisto, kar plačate (cena), veliko manjše od tistega, kar dobite nazaj (vrednost).
  2. Dolgoročni zmagovalci bodo tiste države (in podjetja), ki bodo imele dostop do poceni energije.
  3. Po našem mnenju trg podcenjuje družbo Cenovus Energy, eno največjih kanadskih proizvajalk nafte.

Za več takšnih zanimivih člankov in informacij spremljajte Bulios in seveda Daniela Gladisha, ki je prispeval svoj pogled.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.