S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Zaprti skladi (CEF): najlažji način ustvarjanja pasivnega dohodka

Mladen Rudonja
26. 9. 2022
5 min read

Ustvarjanje pasivnega dohodka ni preprosto. Potrebnega je veliko truda in potrpežljivosti. Predvsem pa je to dolga proga in le redki jo zares dosežejo. Zakaj si torej ne bi olajšali dela? Zaprti skladi (CEF) neredko dosegajo več kot 20-odstotni dividendni donos. Sliši se dobro, kajne? Poglejmo si podrobneje to vrsto sklada in ugotovimo, za kaj gre.

Kaj je CEF?

CEF je kratica za zaprti sklad. V angleškem jeziku lahko kot ustreznico najdemo na primer zaprt sklad (closed-end fund). Gre za vrsto vzajemnega sklada, ki svoj začetni kapital pridobi z IPO. Število njenih delnic, ki jih ponuja na borzi, je po definiciji fiksno in se s časom ne more spreminjati. Sklad ne more zbirati dodatnega kapitala z izdajo novih delnic in podobno, prav tako ne more izvajati odkupov.

Poleg zaprtih obstajajo tudi odprti skladi. V to kategorijo spadajo tudi drugi vzajemni skladi in dobro znani ETF-ji. Ti skladi lahko nenehno prejemajo nov kapital z izdajo novih delnic ali pa samo izvajajo odkupe.

Prejšnji odstavek se nanaša na morebitno pomanjkljivost skladov CEF. Skladi ETF lahko po potrebi stalno odkupujejo ali ustvarjajo delnice, če se znesek sredstev v upravljanju (AUM), tj. skupna tržna vrednost naložb, ki jih sklad upravlja v imenu vlagatelja, zmanjša ali poveča. IPE te možnosti nimajo. Tako se s skladi CEF trguje nekoliko dražje ali ceneje od njihove neto vrednosti sredstev (NAV). NVS se izračuna na naslednji način: (vrednost sredstev minus obveznosti)/ deljeno s številom delnic v obtoku.

Kaj je razlog za visoke dividende?

Če pogledamo spodnji zaslon, lahko opazimo izjemno visoke dividendne donose. Če pogledamo trenutno donosnost, je povprečna dividendna donosnost teh skladov med 100 najboljšimi po tej metriki 16,56 %. O podobno visokih številkah za tradicionalne dividendne delnice lahko le sanjamo. Ne vem, kako je z vami, a to me je ustavilo. Kajti če od delnice za 100 dolarjev (s precej solidnim 5-odstotnim donosom za dividendno delnico) dobim skupaj 5 dolarjev na leto v primerjavi z 20 dolarji (s precej običajnim 20-odstotnim donosom za CEF), je to prekleto velika razlika. Kako si lahko zaprti skladi to privoščijo?

Najvišji dividendni donos (73,6 %) ima sklad The New Germandy Fund, vir: stockmarketmba.com

Najprej je treba pojasniti terminologijo. Če se želite bolj poglobiti v sklade CEF, poiščite besedo distribucija namesto dividende. Izplačilo je izplačilo, ki ga prejmete, če ste imetnik ETF ali samo naših skladov CEF. Dividenda je izplačilo, če imate delnice podjetja.

Na splošno skladi CEF izplačujejo več denarja, ker sredstva pridobivajo iz drugih virov in ne iz neto dohodka. Drugi viri so na primer donosnost lastniškega kapitala ali kapitalski dobički. Z njimi lahko sklad izravna znesek, ki ga razdeli vlagateljem.

Pogosto uporabljena metoda za povečanje donosa je finančni vzvod. To stori z zadolževanjem ali izdajo prednostnih delnic. Osebno pa bi bil bolj previden pri skladih, ki uporabljajo finančni vzvod, saj se povečuje njihova tveganost. Finančni vzvod običajno zmanjša uspešnost v recesiji. Poleg tega bi se neto vrednost sredstev zmanjšala samo zaradi dodatnih naložb, ki jih zagotavlja dolg.

Drugi načini so opcije ali bolj eksotične strategije v obliki kompleksnejših naložb. Upraviteljem skladov CEF ni treba skrbeti za odkupe vlagateljev, zato lahko varno vlagajo v manj likvidne naložbe. Primer so nekateri skladi družbe BlackRock, ki se osredotočajo na zasebne naložbe.

Nasveti o skladih CEF

V tem poglavju vam želim dati dva nasveta o CEF-ih. Nanje in na temo skladov CEF me je opozoril @standasocha, ki se zanima za naložbe v te sklade. Rad bi se mu zahvalil za navdih.

Cornerstone Strategic Value Fund$CLM

Deset najboljših pozicij sklada je videti takole: 1. Fidelity® Inv MM Fds Government I (20,22 %), 2. Apple (5,3 %), 3. Microsoft (5,1 %), 4. Alphabet (3,9 %), 5. Amazon (3 %), 6. UnitedHealth Group (2,4 %), 7. Tesla (2,3 %), 8. Berkshire Hathaway (2,2 %), 9. Visa (1,4 %), 10. Pfizer (1,4 %).

Sklad je bil ustanovljen leta 1987. Njegova tržna kapitalizacija znaša 1,087 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na deseto mesto med skladi CEF po tržni kapitalizaciji. Trenutno je cena delnice 8,14 dolarja, saj se je v zadnjem letu znižala za več kot 35 %. Trenutno sklad izplačuje 0,181 dolarja na delnico na mesec, kar pomeni skoraj 26-odstotni dividendni donos.

Cornerstone Total Return Fund $CRF+0.7%

Deset najboljših pozicij sklada je videti takole: 1. Fidelity® Inv MM Fds Government I (12,6 %), 2. Apple (4,2 %), 3. Amazon (3,9 %), 4. Alphabet (3,8 %), 5. Microsoft (3,4 %), 6. UnitedHealth Group (2,8 %), 7. Berkshire Hathaway (2,1 %), 8. NVIDIA (1,7 %), 9. JPMorgan Chase (1,4 %), 10. Costco (1,4 %).

CRF je še starejši od CLM. Sklad je bil ustanovljen leta 1973 in je podoben sklad z nekoliko drugačnimi stališči. Cena sklada zdaj znaša 7,86 USD, saj se je v zadnjem letu znižala za skoraj 22 %. Sklad mesečno izplačuje 0,1734 USD, kar pomeni več kot 26-odstotni dividendni donos.

Povzetek

Tako kot pri vsaki naložbi je pomembno, da pred morebitno naložbo najprej opravite temeljito analizo. Kot vedno lahko najdemo primer zaprtih skladov, ki to dobro počnejo, in naložba vanje se izkaže za dobro. Prav tako bomo našli tudi sredstva v slabem stanju.

Tema zaprtih skladov me je še posebej zanimala, saj jih prej nisem poznal. Ampak sploh ne. S strani čeških vlagateljev so ti skladi popolnoma zapostavljeni, kar se mi zdi škoda. To bi lahko bil še en zanimiv način vlaganja.

Če bi želeli vanje vlagati, jih lahko najdete pri Interactive Brokers ali LYNX. Skladov CEF ne boste našli pri običajnih tradicionalnih borznih posrednikih, ki delujejo na tem območju, zato imejte to v mislih.

Tega članka ne jemljite kot naložbeno priporočilo. Pred naložbo je treba vedno opraviti temeljito analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.