S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 růstové akcie, které výrazně porostou v příštím býčím trhu

Michal Šnobl
29. 9. 2022
8 min read

Je v podstatě nemožné určit, kdy začne další býčí trh, jisté však je, že nakonec přijde. To ještě ale nic neříká o tom, kdy trhy dosáhnou svého dna. Předseda Fedu Jerome Powell nedávno varoval před budoucím zvyšováním úrokových sazeb, což pravděpodobně bude nadále tlačit ceny akcií níže. Inflace se však nakonec začne vracet k cíli centrální banky a ekonomika se normalizuje. Až se tak stane, tyto 3 akcie se stanou vítězi dalšího býčího trhu.

Charging Bull

Za více než sto let překonal index S&P 500 $^GSPC+1.0% světové války, deprese, teroristické útoky a pandemie a dosáhl průměrného ročního výnosu 9 % s reinvestovanými dividendami. Během této doby sice došlo k několika medvědím trhům, ale žádný z nich nesrazil americký akciový trh z jeho růstové trajektorie. Vzhledem k tomu, že průměrná délka medvědího trhu je jen asi devět měsíců, současný trh, který začal na začátku ledna, kdy index S&P 500 dosáhl svého vrcholu, již trvá přibližně stejně dlouho jako typický medvědí trh.

1. Amazon: na vlně oživení elektronického obchodu

Amazon $AMZN+3.4% byl jednou z nejvýkonnějších akcií poslední generace, ale v poslední době byly výnosy společnosti méně působivé. Od začátku roku do dnešního dne akcie klesly o 30 % a od svého loňského maxima jsou téměř o 40 % níže. Tento pokles byl zásoben obavami z ocenění a také kvůli zpomalení růstu tržeb a ztrátám v divizi elektronického obchodování.

Tržby ve druhém čtvrtletí skutečně vzrostly jen o 7 % na 121,2 milionu dolarů, ale dobrou zprávou pro investory je, že v dalších čtvrtletích se očekává zrychlení růstu horní linie. Vedení společnosti odhaduje 13% až 17% růst tržeb ve třetím čtvrtletí, přičemž od této chvíle budou srovnání snazší, protože růst e-commerce začal klesat ve druhé polovině loňského roku, kdy se ekonomika znovu otevřela.

A konečně, divize cloud computingu společnosti Amazon, Amazon Web Services (AWS), pokračuje v silném růstu a zdá se, že v tuto chvíli je zdrojem většiny hodnoty společnosti. Ve druhém čtvrtletí AWS dosáhla 33% nárůstu tržeb na 19,7 miliardy dolarů s provozní marží 29 %.

Až se inflace ochladí a začne další býčí trh, divize elektronického obchodování společnosti Amazon bude pravděpodobně růst rychleji než dnes. AWS bude ještě větší a investoři budou ochotni růstovým akciím, jako je Amazon, přiřadit vyšší násobek.

Předpověď ceny akcií AMZN

Následující odhady jsou postaveny na základě 38 analytiků z Wall Street nabízejících 12měsíční cenové cíle pro Amazon za poslední 3 měsíce. Průměrný cenový cíl je 176,79 USD s nejvíce optimistickou prognózou 270,00 USD a negativní prognózou 118,00 USD. Průměrný cenový cíl představuje 49,81% změnu oproti poslední ceně 118,01 USD.

2. PayPal: defenzivní růst poháněný sekulárními zadními větry

Stejně jako Amazon, i PayPal $PYPL+2.9% byl během pandemie velkým vítězem, protože spotřebitelské výdaje se přesunuly na internet do kanálů, jako je e-commerce. V poslední době se však růst společnosti zpomalil, protože čelí obtížným srovnáním, takže akcie utrpěly ztrátu. Akcie se od začátku roku propadly o 54 % a od svého loňského vrcholu o více než 70 %. Investoři se nyní obávají dopadů recese a mají strach, že pomalé tempo růstu společnosti PayPal by mohlo být novým normálem.

Pro třetí čtvrtletí je PayPal na dobré cestě dosáhnout svého výhledu 10% růstu tržeb, resp. 12% růstu bez zahrnutí eBay (po ukončení dlouhodobé dohody mezi těmito společnostmi). Společnost PayPal také zahajuje plán snižování nákladů, aby podpořila růst hospodářského výsledku, a ušetřila 900 milionů dolarů v letošním roce a 1,3 miliardy dolarů v příštím roce, zčásti omezením svých nemovitostí a přesunem náboru zaměstnanců do méně nákladných regionů.

Jako akcie platebního sektoru je společnost PayPal také cyklická; její podnikání a cena akcií by se měly na příštím býčím trhu odrazit ode dna, stejně jako tomu bude u většiny cyklických akcií. Společnost PayPal je nyní oceněna jako průměrná akcie s poměrem ceny k zisku (P/E) pouhých 22 na základě letošního očekávaného zisku na akcii, což je jen o něco málo dražší než index S&P 500. Společnost PayPal má však stále dostatek příležitostí k růstu a její násobek zisku by se měl zvýšit, jakmile se vrátí důvěra investorů v trh.

Předpověď ceny akcií PYPL

33 analytiků z Wall Street vydalo v posledních 3 měsících 12měsíční cenové cíle pro Paypal Holdings. Průměrný cenový cíl je 119,86 USD s nejvyšší prognózou 160,00 USD a nejnižší prognózou 93,00 USD. Průměrný cenový cíl představuje 31,54% změnu oproti poslední ceně 91,12 USD.

3. Carvana: převratný online prodejce automobilů

Na závěr tu mám jednu rizikovější investici. Jen málokterá akcie totiž byla tak volatilní jako Carvana $CVNA+8.8%, rychle rostoucí online prodejce ojetých automobilů. Akcie během pandemie vyskočily o více než 1 000 %, než opět poklesly o více než 90 %. Trh zřejmě vsadil na to, že zpomalující se růst, nebetyčně vysoké ceny ojetých vozů a obchodní model, který ještě nevykázal zisk, přivedou společnost k bankrotu.

Nákup automobilů je cyklický byznys a společnost Carvana je jistě citlivá na makroekonomické klima, ale v některých ohledech by mohla těžit i z rostoucích úrokových sazeb. Nekontrolovatelná inflace na trhu ojetých automobilů zvedla ceny na rekordní úroveň a normalizace na tomto trhu by společnosti Carvana usnadnila přesné stanovení cen automobilů, které nakupuje a prodává. Kromě toho, i když se očekává, že rostoucí úrokové sazby ochladí poptávku po ojetých automobilech, vytvářejí pro společnost Carvana příležitost vydělat více peněz prostřednictvím svých finančních produktů.

Aby společnost ujistila investory, že dokáže překonat medvědí trh, propustila v květnu 12 % svých zaměstnanců, což jí pomůže snížit náklady a dosáhnout svého dlouhodobého cíle. Akcie společnosti Carvana se budou pravděpodobně trápit, dokud bude medvědí trh přetrvávat, protože v případě recese čelí řadě rizik, ale ta se zdají být již započítána, protože akcie se obchodují s poměrem ceny k tržbám pouhých 0,17.

Pokud společnost zvládne několik příštích čtvrtletí, potenciál růstu na dalším býčím trhu by mohl být obrovský, protože Carvana má vedoucí značku na rychle rostoucím trhu s ojetými automobily online. Bude muset znovu zrychlit růst tržeb a hlídat si náklady, ale pokud se jí to podaří, nebyl by další několikanásobný růst překvapením.

Předpověď ceny akcií CVNA

19 analytiků z Wall Street se v posledních 3 měsících zabývalo akcie Carvana. Průměrný cenový cíl na následujících 12 měsíců je 53,94 USD s optimistickou prognózou 100,00 USD a negativní prognózou 35,00 USD. Průměrný cenový cíl představuje 100,74% změnu oproti poslední ceně 26,87 $.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.