S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Máte stále obavy z krachu trhu? Využite rady Warrena Buffetta a investujte do týchto 3 spoločností

Kristian Šooš
30. 9. 2022
7 min read

Každý deň vychádzajú rôzne správy o tom ako je toto len začiatok a krach ešte len príde. Či to je pravda a naozaj nás čaká ešte veľký pád, je veľmi ťažko predikovatelné, avšak jedno je pravda, už teraz je trh celkom pekne nízko a niektoré spoločnosti sa nachádzajú už teraz na atraktívnych hodnotách. Pre investorov, ktorí pravidelne investujú a priemerujú si pozície môže byť tento článok veľmi nápomocný, nakoľko je založený na investičných krokoch jedného z najznámejších investorov na svete, ktorý už niekoľko market crashov prežil a vyťažil z nich.

Do týchto 3 spoločností odporúča investovať Warren Buffett.

V čom spočíva jeho rada?

Je to celkom jednoduché, Oracle of Omaha odporúča investovať do Ameriky. Warren v tom má jasno, dokonca aj počas počiatočných štádií pandémie Buffett uviedol, že "v podstate nič nemôže zastaviť Ameriku." A je pravda, že mnohé americké spoločnosti prekonali pandémiu a sú aj dnes skvelými nákupmi. Ako teda môžete investovať do Ameriky podľa rád Buffetta?

1. Seagen $SGEN+0.1%

Seagen Inc., biotechnologická spoločnosť, vyvíja a komercializuje terapie na liečbu rakoviny v Spojených štátoch a na medzinárodnej úrovni. Spoločnosť ponúka ADCETRIS, konjugát protilátka-liek (ADC) na liečbu pacientov s Hodgkinovým lymfómom alebo CD30-pozitívnymi T-bunkovými lymfómami. Vyvíja tiež TIVDAK na metastatickú rakovinu krčka maternice a iné nádory. Spoločnosť má taktiež niektoré dôležité dohody o spolupráci s renomovanými pharma spoločnosťami. Seagen so sídlom vo Washingtone nemusí byť typickou akciou Buffetta, pretože biotechnológia nie je oblasťou, ktorej by sa bežne venoval vo svojom portfóliu. Ale snaha spoločnosti Seagen o lieky na boj proti rakovine a jej schopnosť uviesť na trh viacero produktov sú dôvody, prečo by to mohla byť solídna zdravotná spoločnosť, ktorá by mohla priniesť pekné zisky v budúcnosti, aj keď sú teraz stratový. Strata za posledný rok je okolo 700 miliónov. Ale dôvod, prečo si akcie zaslúžia výnimku pre hodnotovo orientovaných investorov, je ten, že hrubé ziskové rozpätie Seagenu predstavuje pôsobivých 80 % príjmov.

Spoločnosť zaznamenáva pekné medziročné nárasty predajov - 25%, a to z predaja produktov.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť, na základe predikcie 20 analytikov z Wall Street je mediánová cena tejto spoločnosti na úrovni 185 dolárov, čo je oproti aktuálnej cene 135 dolárov solídny nárast. Taktiež analytici zaujali stanovisko s ratingom BUY.

2. Coca Cola $KO+0.5%

Coca Cola asi nikoho neprekvapí medzi Buffettovým výberom, avšak stále je to v podstate aktuálne atraktívna firma, ktorou neotrasie ani pandémia a v podstate si stále drží stabilitu. Túto spoločnosť nejdem špeciálne predstavovať, nakoľko všetci vieme, že sú zameraní prioritne na nealkoholické nápoje. Coca Cola predáva svoje produkty pod značkami Coca-Cola, Diet Coke/Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero Sugar, Fanta, Fresca, Schweppes, Sprite a mnoho ďalšieho. Pôsobí prostredníctvom siete nezávislých fľaškovacích partnerov, distribútorov, veľkoobchodníkov a maloobchodníkov, ako aj prostredníctvom prevádzkovateľov fliaš a distribúcie. Okrem nealkoholických nápojov zahŕňajú kávu, rastlinné šťavy, vodu a ochutené alkoholické nápoje.

Spoločnosť je dobrou a bezpečnou možnosťou na investovanie, pretože jej produkty sú základom v domácnostiach a budú žiadané bez ohľadu na to, ako sa darí ekonomike. Napriek náročným makroekonomickým podmienkam, vrátane problémov s dodávateľským reťazcom a rastúcej inflácie, spoločnosť dosiahla v júli solídne výsledky za druhý štvrťrok, v ktorom tržby vo výške 11,3 miliardy USD medziročne vzrástli o 12 %.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť z grafu, Coca-Cola je podnik bohatý na hotovosť, ktorý za posledných 12 mesiacov vygeneroval voľný peňažný tok vo výške 10,2 miliardy dolárov, čo je viac než dosť na pokrytie dividend vo výške 7,4 miliardy dolárov počas tohto časového rámca. Spoločnosť je definovaná, ako Dividendový kráľ, ktorý zvyšoval svoje výplaty už 60 po sebe nasledujúcich rokov a vyplácajú aktuálne 3%.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť 22 analytikov z Wall Street určilo mediánovú cenu na hodnote 70 dolárov, čo je oproti aktuálnej cene 56 dolárov celkom pekný nárast. Taktiež definovali status BUY.

3. Tmobile USA $TMUS+0.3%

T-Mobile US, Inc., spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami, poskytuje mobilné komunikačné služby v Spojených štátoch, Portoriku a na Panenských ostrovoch Spojených štátov amerických. Poskytuje tiež bezdrôtové zariadenia vrátane smartfónov, nositeľných zariadení, tabletov a iných mobilných komunikačných zariadení, ako aj bezdrôtových zariadení a príslušenstva. Okrem toho spoločnosť ponúka služby, zariadenia a príslušenstvo pod značkami T-Mobile a Metro by T-Mobile prostredníctvom svojich vlastnených a prevádzkovaných maloobchodných predajní, kanálov T-Mobile aplikácií a služieb starostlivosti o zákazníkov a svojich webových stránok.

T-Mobile je špičková telekomunikačná spoločnosť so sídlom aj mimo Washington. Aj keď neposkytuje dividendy ako iné telekomunikačné akcie, odkupuje akcie, čo môže pomôcť zvýšiť cenu akcií a viesť k ziskom pre akcionárov. Tento mesiac oznámila program spätného odkúpenia akcií, vďaka ktorému by mohla do roka odkúpiť akcie v hodnote až 14 miliárd dolárov. A to bude pravdepodobne len začiatok, keďže spoločnosť predtým uviedla, že v rokoch 2023 až 2025 plánuje odkúpiť až 60 miliárd dolárov akcií, čo považujem za naozaj bullish signál. Spoločnosť tvrdí, že jej sieť 5G teraz pokrýva takmer celú krajinu a ponúka väčšie pokrytie ako jej konkurenti, AT&T Verizon Communications dohromady.

Buffett jednoznačne vie čo robí, čo potvrdzuje aj fakt, že T-mobile dosahuje rekordné výsledky v prírastkoch účtov.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť, aj T-mobile podobne ako vyššie analyzované spoločnosti je výrazne pod mediánovou hodnotou, definovanou analytikmi z Wall Street, a to 174 dolárov. Taktiež definovali jasný status BUY.

Čo sa týka investovania podľa Warrena Buffetta, to určite nemôžeme nejak moc spochybňovať už dlhé roky dokazuje, že to vie a ide mu to nadpriemerne. Stávka na Ameriku je podľa neho správnou voľbou, čo nenegujem určite lepšie ako stávka na Európu. Čiže pokiaľ ste typ investora, ktorý pravidelne investuje a má voľné peniaze, tak by som určite zvážil tento zoznam, avšak neberte to ako investičnú radu, len ako analýzu od retail investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.