S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Rychlý pohled: Target Corporation- Co takhle toto místo Walmartu?

Martin Bartkovský
30. 9. 2022
7 min read

Zdravím všechny investory u dalšího rychlého pohledu. Nejdřív bych se chtěl omluvit za to, že tento Rychlý pohled nevychází ve Středu, ale později. Zkrátka je teď hodně práce. Ale teď už dost omluv a jdeme na to. Dneska navážeme na poslední Rychlý pohled a podíváme se na jednoho z konkurentů společnosti $WMT+0.6% . Tou společností je Target Corporation $TGT+3.0% . Společnost působí ve stejném odvětví, jako Walmart $WMT+0.6% , tudíž v odvětví spotřebního zboží, takže se zde dá očekávat větší odolnost vůči recesím a případným finančním krizím. Proč? Protože spotřební zboží je jedním z posledních výdajů, kde lidé začínají razantněji šetřit.

P/E- Průměrný čistý zisk společnosti za posledních pět let činil zhruba 4 mld. USD, což při současné tržní kapitalizaci nám dává P/E poměr ve výši 18, což u společnosti Walmart $WMT+0.6%  činilo 31. Poměr P/E za poslední rok byl poté ve výši kolem 10. Zase u Walmart $WMT+0.6%  tento poměr činil kolem 26. P/E celého sektoru je kolem 23, takže z tohoto hlediska se společnost Target Corporation $TGT+3.0%  jeví, jako výrazné levná a podhodnocená akcie.

Tržní kapitalizace- Tržní kapitalizace společnosti je aktuálně kolem 72 mld. USD. Jenom pro srovnání Walmart $WMT+0.6%  má tržní kapitalizaci kolem 367 mld. USD, ale jak jsem už psal u něj, tento údaj není zase tak směrodatný.

Marže- Čisté marže za posledních pět let činily 4%, 3,8%, 4,2%, 4,7%, 6,5%. Průměrná čistá marže za posledních pět let potom tedy činila zhruba 4,5%. Zase jenom pro srovnání, průměrná čistá marže Walmart $WMT+0.6%  za posledních pět let byla kolem 2%. Zde má zase navrch společnost Target $TGT+3.0% .

Růst tržeb a zisků- Tržby rostly průměrně o zhruba 9% za posledních pět let a zisky průměrně o zhruba 27% za posledních pět let. U společnosti Walmart $WMT+0.6%  byl průměrný růst tržeb za posledních pět let okolo 3% a průměrný roční růst zisků za posledních pět let okolo 8%. Zde je na tom tedy zase lépe společnost Target $TGT+3.0%

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost za posledních pět let snižovala počet svých akcií v oběhu průměrně o zhruba 2% ročně. Zde jsou na tom obě společnosti zhruba stejně.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Zde si společnost nevede moc dobře a má krátkodobé pasiva větší než krátkodobé aktiva, což není zase tak moc směrodatné. Důležité by to začalo být v momentě, co by společnost přestala být zisková, což se nyní neděje a v nejbližší době to ani nehrozí.

Růst provozního a volného cashflow-  Provozní cashflow roste za posledních pět let průměrně o necelých 5% ročně. Průměrný růst volného cashflow potom byl za posledních pět let o zhruba 3%. Kapitálové výdaje jsou zde poměrně stabilní. Zase jen pro srovnání, Walmart $WMT+0.6%  má klesající tendenci jak provozního, tak i volného cashflow. Zde tedy zase jako vítěz vzešla společnost Target $TGT+3.0% .

P/FCF- Průměrné volné cashflow bylo za posledních pět let ve výši zhruba 4,8 mld. USD, což nám při současné tržní kapitalizaci dává poměr P/FCF zhruba kolem 15. Pokud bychom vzali cashflow z posledního roku tak zde vychází poměr P/FCF na zhruba 14. Jen zase pro srovnání, společnost Walmart $WMT+0.6%  má tyto poměry 21 a zhruba 33. Vítězem v tomto bodě je zase společnost Target $TGT+3.0% . Zde také má teoreticky společnost větší potenciál pro zvýšení prostoru pro navýšení výplaty dividend.

Návratnost investovaného kapitálu- Společnost za posledních pět let dosahovala průměrné návratnosti investovaného kapitálu ve výši 16,5%, což je podle mě dobrá návratnost vzhledem k sektoru ve kterém společnost působí. U Walmart $WMT+0.6%  byla průměrná návratnost investovaného kapitálu ve výši kolem 12%. Zde jsou na tom firmy zhruba stejně. O trošku lépe si vede společnost Target $TGT+3.0% .

Splácení závazků z volného cashflow- Pokud by společnost vynakládal průměrně 4,8 mld. USD volného cashflow na splácení vlastních závazků, tak by tyto závazky splatila za zhruba 8,5 roku. Walmart $WMT+0.6%  by to při vynakládání svého průměrného volného cashflow zvládl za zhruba 9 let. Zde jsou na tom tedy obě společnosti stejně.

Ocenění:

Jako vždy jsem si promítl tři scénáře. Požadovaná návratnost u všech tří je 12,5%. Odpíchl jsem se od průměrného růstu volného cashflow za posledních pět let, což bylo kolem 3% ročně. Takže v průměrném scénáři počítám růst volného cashflow průměrně o 3% ročně i do budoucna a P/FCF 12. P/FCF jsem se díval jak se společnost pohybovala v minulosti a vzal zlatý střed nějakého kanálu. Ve druhém scénáři a to nejhorším jsem počítal se snížením průměrného růstu volného cashflow o 50% do budoucna, tudíž růst pouze o 1,5% v průměru a P/FCF 8. No a v tom nejlepším scénáři jsem počítal zase s 50% nárůstem průměrného růstu volného cashflow tudíž zde to vyšlo v průměru o 4,5% do budoucna a P/FCF 16.

Z těchto scénářů mi vyšla požadovaná cena akcie někde kolem 129- 130 USD. Já ještě s oblibou přidávám bezpečnostní polštář ve výši 20%. Tudíž i po aplikování bezpečnostního polštáře mi požadovaná cena vychází kolem 104 USD.

Závěr:

Zde je krásně vidět, jak se vyplácí, když přispíváte do komentářů svými tipy nebo nápady na různé společnosti. Prakticky jsme zde našli další fajn společnost do portfolia. Tato společnost se mi na základě rychlého pohledu jeví jako daleko lepší volba, než $WMT+0.6% . připadá mi i férověji oceněná. Jenomže právě takovéto společnosti zakrývají jejich známí konkurenti. Takže jak můžete vidět je fajn když píšete zde do komentářů, která společnost se vám líbí.  Tentokrát děkuji za tento nápad uživateli @tomasroman , a budu se určitě těšit i na další nápady, nebo tipy na co hodit očko. Jinak já osobně začnu společnost hlouběji analyzovat, až bude někde kolem 130-125 USD.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.