S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Táto rastová spoločnosť so 6% dividendou Vám zabezpečí luxusný pasívny príjem

Kristian Šooš
3. 10. 2022
5 min read

Dividendový výnos tejto spoločnosti sa približuje k vysoko atraktívnej úrovni, a to 6% čo je pre túto firmu historicky najvyššia úroveň. Čo je určite dôležité spomenúť, že sa nejedná o nejaký krátkodobý výstrelok, ktorý nebude udržateľný ale firma sa môže onedlho pýšiť titulom dividendový kráľ, takže na túto dividendu sa môžete určite spoľahnúť!

Dividendový aristokrat s takmer 6% dividendou.

Krátka definícia spoločnosti $WBA+0.6%

Walgreens Boots Alliance, Inc. pôsobí ako lekárenská maloobchodná spoločnosť v oblasti zdravia a krásy. Pôsobí v dvoch segmentoch, v Spojených štátoch a v medzinárodnom. Segment Spojených štátov amerických predáva prostredníctvom svojich maloobchodných drogérií lieky na predpis a sortiment maloobchodných produktov vrátane produktov pre zdravie, wellness, krásu, osobnú starostlivosť...Poskytuje tiež centrálne špecializované lekárenské služby a poštové služby. K 31. augustu 2021 tento segment prevádzkoval v Spojených štátoch takmer 9000 maloobchodných predajní pod značkami Walgreens a Duane Reade a päť špecializovaných lekární. Taktiež treba spomenúť, že druhý segment zameraný na medzinárodné prostredie prevádzkuje viac ako 4000 maloobchodných predajní pod rôznymi partnerskými spoločnosťami.

Spoločnosť sa okrem iného môže pýšiť aj dlhoročnou výplatou dividend, bez prerušenia, a to 47 rokov stabilného rastu dividend. Séria dividendového rastu akcie, ktorá trvá takmer päť desaťročí, je dôkazom silnej stability spoločnosti. A vďaka fúzii so spoločnosťou Boots koncom roka 2014 sa z nej stala celosvetová spoločnosť. Táto udalosť tiež spôsobila nárast dlhu spoločnosti, aj keď sa neustále znižuje.

Ako mnohé spoločnosti, aj Walgreens poznamenal, že zvýšené mzdy a náklady spôsobené infláciou poškodzujú jej marže. Stále však nemá problém dovoliť si dividendu, čo jej pomohlo riešiť súvahu bez obetovania výplaty.

Zaujímavá kombinácia business modelu

Walgreens disponuje malými maržami, nakoľko sa špecializujú na predaj farmaceutík s nízkou maržou. Avšak pointa je dostať vás dnu a následne si môžete kúpiť jedlo, kozmetiku, zdravotnícke potreby a mnoho ďalšieho, kde je ta pridaná hodnota podstatne vyššia. Spoločnosť prevádza len 0,03 až 0,05 USD z každého dolára príjmu na voľný peňažný tok. Napriek tomu spoločnosť Walgreens zvýšila svoju dividendu a udržala výplatný pomer na úrovni nižšej ako 50 % hotovostných ziskov.

Zdroj: Bulios

Ako môžeme vidieť hodnota Walgreens je viac ako 60% od ATH, čo môže byť dosť atraktívne pre niektoré typy investorov. Tento jav taktiež spôsobil prudký nárast dividendového výnosu, keďže spoločnosť neustále zvyšuje výplatu. Výnos akcie, ktorý sa teraz blíži k 6 %, je vyšší ako kedykoľvek v jej histórii, ktorá je naozaj pôsobivá.

Niektorí by mohli spochybňovať udržateľnosť tejto dividendy, avšak tá je finančne krytá peňažnými ziskami a zlepšujúcou sa súvahou, takže dividenda vo výške 6 % by mala byť spoľahlivou návratnosťou vašej investície. 

Spoločnosť sa snaží rozširovať svoj business

Manažment firmy rozširuje portfólio pridávaním ďalších služieb, a to lekárskych. Týmto spôsobom zvyšuje hodnotu svojich obchodov a znižuje náklady, ktoré by mohli do roku 2,24 podľa odhadov analytikov ušetriť kapitál vo výške viac ako 3,5 miliardy dolárov. To by mohlo pomôcť zvýšiť zisk na akciu (EPS) – čo dáva akciám potenciálne celkom atraktívny celkový výnos.

Zdroj: Yahoo.Finance

Ako môžeme vidieť analytici z Yahoo definovali tejto spoločnosti status HOLD a teda, je podľa nich dobré držať ak vlastníte akcie a ak nie pravdepodobne čakať, ako sa bude situácia na trhu formovať. Čo sa týka priemernej ceny tú definovali na úrovni 41 dolárov, čo je oproti aktuálnej cene nárast o približne 30%.

Zdroj: Money.CNN
Ako môžeme vidieť 7/10 top ownerov navyšovalo svoj podiel, čo mi príde ako celkom bullish správa, od ktorej sa dá odvíjať.

V závere by som povedal, že táto firma môže byť atraktívnou investíciou nie len pre investorov, zameraných na dividendy ale všeobecne. Zdá sa, že firma pekne napreduje, ako aj rozširuje svoje portfólio podnikania a takýmito krokmi dokáže šetriť miliardy dolárov na nákladoch. K tomu kombinácia takmer 6% dividendy a záruka v stabilite, že už takmer 50 rokov vyplácajú mi príde ako celkom veľká záruka. Samozrejme je to len môj osobný názor a nie investičná rada, takže DYOR.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.